ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετέωρη η επαναλειτουργία οδοφραγμάτων

Δεύτερες σκέψεις στα κατεχόμενα μετά την αύξηση των κρουσμάτων στην Τουρκία και την άφιξη τζετ

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του Σαββατοκύριακου, όταν ένα τουρκικό ιδιωτικό τζετ προσγειώθηκε στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμβου. Το αεροσκάφος μετέφερε εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού από τα νότια παράλια της Τουρκίας στην Κύπρο μια ομάδα Τούρκων επιχειρηματιών, τους οποίους συνόδευαν φιλικά πρόσωπα. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες πρόσφατα απέτυχαν στον διαγωνισμό για την δημιουργία νέας μαρίνας στην Λάπηθο. Παρά την αποτυχία, οι Τούρκοι επιχειρηματίες εξακολουθούν να τρέφουν ελπίδες για την εξασφάλιση του έργου, το οποίο «υπόσχεται» μελλοντικά μεγάλα κέρδη για την ανάδοχο εταιρεία.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό αντιπολιτευόμενο τύπο, η ομάδα των Τούρκων επιχειρηματιών έφτασε στον κατεχόμενο αερολιμένα της Τύμβου με μια πτήση από τα νότια παράλια της Τουρκίας, όπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του Covid 19. Μετά την άφιξή της στο νησί, η ομάδα αναχώρησε για μεγάλο ξενοδοχείο των κατεχομένων, δίχως κανέναν έλεγχο για την πανδημία. Σύμφωνα με την «κυβέρνηση», οι επιβάτες απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο χρησιμοποιώντας πύλη που εξυπηρετεί τα πυροσβεστικά οχήματα.

Η υπόθεση προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις. Μετά τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου δημιουργήθηκε μεγάλο κύμα αντιδράσεων. Τελικά, οι Τούρκοι επισκέπτες, εξαιτίας των αντιδράσεων, υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από το νησί άρον-άρον.

«Ξέφραγο αμπέλι»

Τη στιγμή που το ιδιωτικό τζετ χανόταν στον ουρανό της Κύπρο, η τ/κ αντιπολίτευση τόνιζε ότι το νέο σκάνδαλο αποδεικνύει ότι το βόρειο κομμάτι της Κύπρου έχει μετατραπεί ουσιαστικά «σε ξέφραγο αμπέλι», στο οποίο δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης την Δευτέρα μεταφέρθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της «βουλής», όπου σε γενικές γραμμές η «κυβέρνηση» επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με επεξηγήσεις που δεν ικανοποιούν την τ/κ κοινή γνώμη.

Στην συνεδρίαση, την οποία μονοπώλησε η υπόθεση του τουρκικού τζετ, ήρθε στην επιφάνεια και το ρήγμα στους κόλπους της «κυβέρνησης». Σε αντίθεση με τα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), τα οποία επιχείρησαν να αιτιολογήσουν τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι εκπρόσωποι του μικρότερου συνέταιρου της «κυβέρνησης», του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι. «Ο προβληματισμός που αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του Κουντρέτ Όζερσαϊ μιλά από μόνος του. Είτε θα αλλάξουν άμεσα κάποια πράγματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κάποιοι ενδεχομένως θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα, είτε το μέλλον της κυβέρνησης θα καταστεί αμφίβολο», σχολίασαν τ/κ δημοσιογραφικοί κύκλοι.
Με την ιδέα ότι «κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης», συμφωνούν και οι Τ/κ επιστήμονες και ιατροί που ζητούν πιο αυστηρά μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η επίσημη ρητορική της «κυβέρνησης» ότι «για πολλές εβδομάδες στα κατεχόμενα δεν υπάρχουν νέα κρούσματα», δεν πείθει πλήρως τους Τ/κ ιατρούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το τελευταίο συμβάν στο αεροδρόμιο ρίχνει φως στις μεγάλες αδυναμίες της τ/κ πλευράς στο μέτωπο κατά του κορωνοϊού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Προέδρου της τ/κ Ένωσης Ιατρών, Οζλέμ Γκιουρκούτ, η οποία αντιδρώντας στις τελευταίες εξελίξεις, εκφράζει έντονη δυσφορία και πικρία για το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας, τα κατεχόμενα επισκέπτονται Τούρκοι επιχειρηματίες, όχι όμως τεχνικοί, την βοήθεια των οποίων χρειάζονται οι Τ/κ για την επισκευή ζωτικής σημασίας ιατρικών συσκευών.

Οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής της «κυβέρνησης» για τον κορωνοϊό αποτελεί μόνο μια από τις εστίες προβληματισμού στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους Τ/κ και η νέα αύξηση των κρουσμάτων του Covid 19 σε ολόκληρη την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία, η οποία από την 1η Ιουνίου έχει ξεκινήσει την πορεία για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και την άρση των μέτρων προστασίας από τον Covid 19, τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του νέου ιού.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες τουρκικές επαρχίες ετοιμάζονται να επιστρατεύσουν εκ νέου μέτρα προστασίας και προειδοποιούν τους πολίτες για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Τις τελευταίες ημέρες οι επαρχίες Άδανα, Κασταμονή, Ικόνιο, Μπίτλις, Προύσα, Νίγντε, Ούρφα, Άρνταχαν και Ντιγιάρμπακιρ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Σε αυτές τις επαρχίες οι κρατικές αρχές προχωρούν εκ νέου στην εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ολόκληρη την Τουρκία ο αριθμός των κρουσμάτων του Covid 19 σε 24ωρη βάση έχει ξεπεράσει τα 1.500 κρούσματα, γεγονός που προβληματίζει την τουρκική κυβέρνηση και τους επιστήμονες. Εξαιτίας της κρισιμότητας της νέας κατάστασης, η τουρκική κυβέρνηση επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα μέσα, ακόμη και το κεντρικό σύστημα ήχου των τεμενών για να ζητήσει από τους πολίτες την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Υπό την σκιά σειρά δραματικών εξελίξεων, σε λίγες ώρες συνεδριάζει εκ νέου η δικοινοτική επιτροπή υγείας για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων. Λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, κύκλοι της τ/κ ηγεσίας τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «το ζήτημα των οδοφραγμάτων βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού». Σειρά παραγόντων δυσχεραίνει την άμεση επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων, παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο αρχής, οι δυο ηγέτες έχουν ήδη δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμά τους, ένα εγχείρημα που υποστηρίζει και ο ΟΗΕ.

Παράλληλα με την νέα συνεδρίαση της δικοινοτικής επιτροπής, η «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ έχει καθορίσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τα οδοφράγματα, με δυο ορόσημα, την 22η Ιουνίου και την 1η Ιουλίου. Στις 22η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει μια μεταβατική-δοκιμαστική περίοδος, κατά την διάρκεια της οποίας ενδεχομένως θα υπάρξουν διευκολύνσεις και μέτρα προστασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών στα οδοφράγματα και σε άλλες «πύλες» των κατεχομένων. Στις 1η Ιουλίου δε, αναμένεται το άνοιγμα των «πυλών» μαζί με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προστασίας, όπως λ.χ. την είσοδο και την έξοδο στα κατεχόμενα με τεστ PCR.

Την παρούσα στιγμή, σειρά εξελίξεων και εμποδίων δυσχεραίνει την εφαρμογή του νέου σχεδίου της τ/κ πλευράς για τα οδοφράγματα. Πρώτον, το νέο σκάνδαλο στο αεροδρόμιο δημιουργεί αμφιβολίες και αναπάντητα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα της τ/κ πλευράς για την αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού. «Εν μέσω πανδημίας όντως μονάχα ένα τζετ παραβίασε τους κανόνες προστασίες; Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που δεν ήρθαν στο προσκήνιο; Η ε/κ ηγεσία δεν θα λάβει υπόψη της αυτές τις εξελίξεις πριν από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων», αναρωτιούνται καλά ενημερωμένες τ/κ πηγές. Δεύτερον, στην Τουρκία τα κρούσματα αυξάνονται και αυτή η εξέλιξη προκαλεί προβληματισμό για το εγχείρημα της «κυβέρνησης» Τατάρ για την παράλληλη επαναλειτουργία οδοφραγμάτων-αεροδρομίου-λιμανιών, δηλαδή την παράλληλη «επανένωση» με τις ελεύθερες περιοχές και την Τουρκία. Τέλος, το ζήτημα των οδοφραγμάτων στα Κατεχόμενα έχει μετατραπεί σε πεδίο αναμέτρησης - σύγκρουσης του Ακκιντζί με την «κυβέρνηση». «Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την τελική πολιτική απόφαση για τα οδοφράγματα και φυσικά για το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης», σημειώνουν οι πηγές της «Κ». Πηγές της «κυβέρνησης» υπενθυμίζουν ότι η επανένωση της βόρειας Κύπρου με τον υπόλοιπο κόσμο είναι επιτακτική ανάγκη για την βελτίωση της γενικής εικόνας στο πεδίο της οικονομίας.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση