ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:25
 

Να μπει τάξη στις αποσπάσεις στο εξωτερικό, δηλώνει ο ΥΠΕΞ

Ο κ. Κασουλίδης έκανε αναφορά στο θέμα της απόσπασης Εθνικών Εμπειρογνωμόνων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πρέπει να μπει τάξη στο θέμα με τις αποσπάσεις προσωπικού στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τη χθεσινή έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αναφορικά με το διαχειριστικό έλεγχο αποσπάσεων δημοσίων υπαλλήλων στις Διπλωματικές Αποστολές, σε Διεθνείς Οργανισμούς και σε θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Μιλώντας το πρωί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο κ. Κασουλίδης έκανε αναφορά στο θέμα της απόσπασης Εθνικών Εμπειρογνωμόνων, λέγοντας ότι δεν αντιτίθεται στην πρακτική αυτή, είπε όμως ότι οι συγκεκριμένοι λειτουργοί θα πρέπει μετά από κάποια χρονική περίοδο να επανέρχονται στην Κύπρο, ώστε να μεταφέρουν την εμπειρία που αποκόμισαν.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων ανέφερε του ότι ήδη από το 2014 διαπιστώθηκε ότι υπάρχει δυσλειτουργία του συστήματος και το θέμα τέθηκε δύο φορές στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου αφορούσε την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2015 σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών, όμως κατά τη συνεδρίαση τέθηκαν από τους παριστάμενους βουλευτές τα ζητήματα που αναφέρονται στο διαχειριστικό έλεγχο των αποσπάσεων, που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του Ελεγκτή, οι Αποσπασμένοι Εθνικοί Εμπειρογνώμονες τίθενται στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το δημόσιο τομέα της Δημοκρατίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί η πραγματογνωμοσύνη τους σε ένα συγκεκριμένο τομέα.

Η διαδικασία επιλογής των Εθνικών Εμπειρογνωμόνων διεκπεραιώνεται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, και όχι από τη Δημοκρατία.

Κατά την εργοδότηση του Εθνικού Εμπειρογνώμονα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να του καταβάλλει τους μισθούς του και εξακολουθεί να καλύπτει το σύνολο των κοινωνικών του δικαιωμάτων, ενώ η Επιτροπή καταβάλλει τα προβλεπόμενα επιδόματα εξωτερικού.

Εκδόθηκε η Απόφαση τον Αύγουστο

Για το θέμα της απόσπασης Δημοσίων Υπαλλήλων υπό το καθεστώς Εθνικών Εμπειρογνωμόνων στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, εκδόθηκε η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Αύγουστο του 2014. Σύμφωνα με αυτή, οι αποσπάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες σε τομείς ειδικού ενδιαφέροντος για την Κύπρο, με προτεραιότητα σε τομείς όπου δεν υπάρχει κατάρτιση.

Όπως όμως προστίθεται στην έκθεση του Ελεγκτή, παρατηρήθηκε ότι οι πρόνοιες της Απόφασης δεν εφαρμόζονταν, και ως εκ τούτου οι αποσπάσεις με το καθεστώς των Εθνικών Εμπειρογνωμόνων γίνονταν χωρίς την ύπαρξη στοχευμένου στρατηγικού προγραμματισμού για τις ανάγκες της Δημοκρατίας.

Αναφέρεται επίσης ότι τον Ιούλιο 2016, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών σε επιστολή του προς τα Κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες εισηγήθηκε όπως όλες οι αιτήσεις για αποσπάσεις Εθνικών Εμπειρογνωμόνων αποστέλλονται πρώτα στο Υπουργείο για αξιολόγηση και προώθηση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ, πρακτική που, σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτή, πλέον εφαρμόζεται.

Διορισμός Κύπριας διπλωμάτη

Ο Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για την αναφορά που υπάρχει στην έκθεση για διορισμό Κύπριας διπλωμάτη στο γραφείο του Πρόεδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Απαντώντας ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η επιλογή της Κύπριας διπλωμάτη, που υπηρετεί από τον Απρίλιο του 2016 ως Εθνικός Εμπειρογνώμονας στη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε έγινε με κομματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπάρχει μια διαθέσιμη θέση, ενώ πρόσθεσε ότι «ήταν σημαντικό για εμάς να έχουμε Κύπριο διπλωμάτη στο γραφείο Γιούνκερ».

Απέρριψε επίσης τα περί κομματικής τοποθέτησης της συγκεκριμένης λειτουργού του ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι «δεν ήταν Συναγερμική εν πάσει περιπτώσει».

Στην έκθεσή του, ο Γενικός Ελεγκτής ασκεί κριτική για το γεγονός ότι «επιλέχθηκε η εν λόγω υπάλληλος χωρίς να προηγηθεί σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΤΔΔΠ [Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού] για υποβολή αιτήσεων και από άλλους ενδιαφερόμενους».

Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε εντός της Επιτροπής ότι η πολιτική κατεύθυνση του Υπουργείου του είναι η συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, λέγοντας συγκεκριμένα ότι οι εκθέσεις βοηθούν στη βελτίωση των δημοσιονομικών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στα σημεία της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το 2015 που αφορούν τα διάφορα επιδόματα και τις δαπάνες για τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του με τη φορολόγηση του επιδόματος εξωτερικού που λαμβάνουν οι διπλωμάτες.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι από το 2013 και μετά έγιναν εξοικονομήσεις της τάξης του 26% στα ενοίκια γραφείων, οι δαπάνες για το επιτόπιο προσωπικό μειώθηκαν κατά 11%, τα έξοδα για τις πρεσβευτικές κατοικίες κατά 19%, ενώ το επίδομα ενοικίου μειώθηκε κατά 23%.

«Δεν μείναμε αδιάφοροι μπροστά στην οικονομική κρίση» είπε ο κ. Κασουλίδης.

Παρατήρησε ωστόσο ότι σε σχέση με την προηγούμενη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών, το ηθικό στη διπλωματική υπηρεσία είναι πολύ πιο χαμηλό, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει πλέον λιγότερο προσωπικό που καλείται να φέρει εις πέρας τη δουλειά.

Υπενθύμισε συναφώς ότι το 50% των διπλωματικών αποστολών είναι μονοεδρικές, και στις περιπτώσεις αυτές ο Πρέσβης καλείται να εκτελέσει όλα τα καθήκοντα.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις μεθόδους διαφώτισης, λέγοντας ότι είναι ξεπερασμένες ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει αρμόδιο Σώμα στο εξωτερικό, Κυβερνήσεις ή βουλευτές, που δεν ξέρουν τι είναι το Κυπριακό.

Όσον αφορά τα κονδύλια που δίνονται στα κόμματα για σκοπούς διαφώτισης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι γινόταν «μπακαλίστικη δουλειά» και τάχθηκε υπέρ την απόδοσης των χρημάτων στη Βουλή, για να γίνεται διαχείριση από τα ίδια τα κόμματα.

Κατά το παρελθόν, συνέχισε, «μάθαμε να χρησιμοποιούμε το εθνικό θέμα δια πάσαν νόσο και πάσαν νωθρότητα» ενώ με αφορμή τη δήθεν παρουσία Τ/κ σε συνέδρια, κάποιοι έβρισκαν αφορμή να κάνουν το «ετήσιο ταξιδάκι τους». «Αυτά τα κόψαμε», είπε ο Υπουργός.

Το θέμα της διαφώτισης θα πρέπει να τύχει εξορθολογισμού, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής, μιλώντας εντός της Επιτροπής. Είπε ότι είναι υπέρ του να δοθούν περισσότερα χρήματα, αν αυτό χρειάζεται για το εθνικό θέμα, παρατήρησε ωστόσο ότι τα κονδύλια δεν τυγχάνουν σωστής αξιοποίησης.

Εν έτη 2017 υπάρχουν πιο αποτελεσματικά μέσα για να υπάρξει διάχυση ιδεών και απόψεων, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης και είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε ενδεχομένως να αποταθεί σε ειδικούς και στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε εκτενή αναφορά στο περιεχόμενο της έκθεσης για το 2015, θέτοντας μια σειρά από γενικότερα ζητήματα που αφορούν το διπλωματικό προσωπικό, αλλά και ειδικότερα τις περιπτώσεις των διπλωματικών αποστολών σε Βρυξέλλες, Γενεύη, Λονδίνο, Πραιτόρια και Καμπέρα.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει κυκλοφορήσει εγκυκλίους αναφορικά με τα κριτήρια για τις επιλογές των ατόμων στις αποσπάσεις, πολλές φορές τα Υπουργεία διορίζουν άτομα χωρίς να τις λαμβάνουν υπόψη.

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γνωστή υπόθεση της δασκάλας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ, για την οποία η έκθεση του Ελεγκτή αναφέρει πως ουδόλως έπρεπε να γίνει.

Πρέπει να αποφασίζει η Κυπριακή Δημοκρατία σε ποιους τομείς έχει ανάγκη να στέλνονται Εθνικοί Εμπειρογνώμονες στην ΕΕ, ώστε να αποκτήσουν εμπειρία και να επιστρέψουν μετά από κάποια χρόνια, είπε.

Όλες οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι τις προσωπικές επιθυμίες ενός εκάστου, είπε η κ. Χαραλαμπίδου, ενώ πρόσθεσε ότι οι Υπουργοί που κατά παράβαση αποστέλλουν άτομα στο εξωτερικό, μένουν τελικά εκτεθειμένοι.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός στις αποσπάσεις, που να αφορά όλα τα Υπουργεία.

Συμπλήρωσε ότι η αξιολόγηση των υποψηφίων για τις θέσεις αυτές πρέπει να βασίζεται σε αυστηρά κριτήρια και να δίδεται η ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν στη διεκδίκησή τους.

Εξάλλου, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η διαχείριση των κονδυλίων από το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έχε επέλθει και εξορθολογισμός των δαπανών για επιδόματα και έξοδα των αποστολών στο εξωτερικό.

Παρέθεσε ακολούθως τα στοιχεία με τις εξοικονομήσεις που ανέφερε ο Υπουργός, λέγοντας ότι δείχνουν πως ο σκοπός επιτυγχάνεται με λιγότερα χρήματα. Είπε τέλος ότι οι διπλωματικές αποστολές έχουν πετύχει καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη διαφώτιση και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης μίλησε για «σκάνδαλα με πολιτικό άρωμα και χροιά» στους διορισμούς ενώ είπε ότι ο Υπουργός παραδέχτηκε πως υπήρχε έλλειψη σωστών διαδικασιών.

«Δεν μπορεί όποιου του καπνίσει να διεκδικεί θέση εμπειρογνώμονα στους θεσμούς των Βρυξελλών, πρέπει η προσωπική φιλοδοξία να μπει στο πλαίσιο των σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας» συμπλήρωσε. Διαφώνησε τέλος με την άποψη του Υπουργού Εξωτερικών σχετική με την ενημέρωση ξένων για το Κυπριακό, λέγοντας ότι λίγοι στην Ευρώπη γνωρίζουν το Κυπριακό και κυρίως από την πλευρά της τουρκικής προπαγάνδας, ενώ ζήτησε εντατικοποίηση της διαφώτισης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X