ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:04
 

Ναμί: Ν’ απαντήσουν οι Ε/κ αν θέλουν ομοσπονδία ή δύο κράτη

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαστρέβλωσε την προσπάθεια της κ. Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η μοναδική φόρμουλα που θα μας απαλλάξει από το στάτους κβο είναι να υποχρεωθούν οι Ε/κ είτε σε ομοσπονδία είτε σε δύο κράτη, αναφέρει σε συνέντευξή του στην Κίπρις ποστασί ο πρώην διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, Οζντίλ Ναμί.

Παράλληλα με την ξεκάθαρη επιβεβαίωση των συγκλίσεων του παρελθόντος, πρέπει να τεθεί ενώπιον της ε/κ πλευράς ένα χρονικό όριο, στο τέλος του οποίου να υπάρξει επιδιαιτησία είτε από τα ΗΕ, είτε από άλλους επιδιαιτητές, ανέφερε ο κ. Ναμί προσθέτοντας ότι σε ένα νέο δημοψήφισμα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο σχέδιο Ανάν, τώρα θα πρέπει να τεθεί ενώπιον του ε/κ "λαού", η επιλογή «λέτε ναι στην ομοσπονδία ή στα δύο κράτη;» ούτως ώστε να αναγκαστεί να επιλέξει τη μία από αυτές τις επιλογές.

Ο κ. Ναμί είπε επίσης ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που οι συζητήσεις για την ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί

«Αν τους προσφέρετε την επιλογή ομοσπονδία ή συνέχιση του στάτους κβο, θα προτιμήσουν τη συνέχιση του στάτους κβο», υποστήριξε και ανέφερε ότι το στάτους κβο θα είναι η επιλογή των Ε/κ και σε περίπτωση που τους υποβληθεί το ερώτημα κατά πόσον προτιμούν τα δύο κράτη ή τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης. «Όμως όταν πούμε ομοσπονδιακή λύση ή δύο κράτη, θα τείνουν προς την ομοσπονδιακή λύση και έτσι θα τελειώσει το στάτους κβο». Ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαστρέβλωσε την προσπάθεια της κ. Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς και μετέτρεψε το περιεχόμενο σε αιτία αντιπαράθεσης. «Ελπίζω ότι κατά τις επαφές στη Νέα Υόρκη αυτό θα διαπιστωθεί».

Για τις εξελίξεις στα ενεργειακά είπε ότι θα τεθεί θέμα να υπάρξει ως αποτέλεσμα μια σύγκρουση εκφράζοντας την ελπίδα «οι ηγέτες που βλέπουν την εικόνα θα κάνουν αυτό που πρέπει». Κατά τον κ. Ναμί τα ενεργειακά έχουν εδώ και καιρό καταστεί παράγοντας που επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις και η ε/κ πλευρά εξακολουθεί να προβαίνει σε μονόπλευρες κινήσεις ενώ εδώ και πολύ καιρό η τ/κ πλευρά απευθύνει έκκληση στους Ε/κ για συνεργασία. «Αλλά η ε/κ πλευρά κρυβόμενη πίσω από την διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητά της θεωρεί ότι μόνο η ίδια έχει δικαιοδοσία να κάνει βήματα σε αυτό».

Κατά τον κ. Ναμί, η Τουρκία προβαίνει σε βήματα σε περιοχές που διεκδικεί η ίδια και εκεί που έχει αδειοδότηση από τους Τ/κ και η ε/κ πλευρά έπρεπε τουλάχιστον να δείξει σεβασμό σε αυτό, αλλά δεν το πράττει και όσο το Κυπριακό δεν επιλύεται δεν θα το πράξει ούτε στο μέλλον. Για να μπορέσει να τύχει χειρισμού το φυσικό αέριο στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού, χρειάζεται μια συνολική λύση, δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί και το πώς οι σχέσεις αυτές θα ρυθμιστούν στην περίπτωση λύσης, είναι ένα από τα στοιχεία που έχει καταγραφεί στις μέχρι τώρα συγκλίσεις. Ο κ. Ναμί είπε επίσης ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που οι συζητήσεις για την ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά πρέπει πλέον να πάρει μια απόφαση, «θέλουν ομοσπονδιακή λύση; Εάν δεν θέλουν, ποια είναι η εναλλακτική;».

Στο τέλος μιας διαδικασίας όπου και πάλι οι Ε/κ θα πουν όχι, πρέπει – κατά τον κ. Ναμί – να είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με την τ/κ πλευρά. Οι Ε/κ μπορεί να συζητούν για άλλα 50 χρόνια για αυτό για τον πρώην τ/κ διαπραγματευτή, σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος, πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό όριο και να υποχρεωθεί η ε/κ πλευρά στο τέλος αυτού του χρόνου να επιλέξει αν θέλει ομοσπονδία ή δύο κράτη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Η Γερουσία εκκίνησε την ιστορική διαδικασία της δίκης του Τραμπ

«H Αμερική παραπαίει για ένα άχρηστο άτομο! »
ΑΚΑ  |  10:22

Επιφυλάσσεται για περισσότερα η ΠΣΕΜ

«Αληθεύει ότι η ΠΣΕΜ καθοδηγείται από το ΑΚΕΛ? »
ΑΚΑ  |  10:20

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X