ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Α. Νεοφύτου: Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να διπλασιάσει τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ

«Η μελισσοκομία μπορεί να δώσει ένα πάρα πολύ καλό εισόδημα, δεδομένου ότι έχει τη στήριξη του κράτους»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την πεποίθηση ότι με ελάχιστες κινήσεις το κράτος μπορεί να διπλασιάσει τη συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας στο κυπριακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα μελισσοκομική μονάδα στα Λατσιά.

Μιλώντας μετά την επίσκεψη στη μονάδα, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ πιστεύει ακράδαντα στον πρωτογενή τομέα, συγχαίροντας παράλληλα τους μελισσοκόμος. «Η μελισσοκομία μπορεί να δώσει ένα πάρα πολύ καλό εισόδημα, δεδομένου ότι έχει τη στήριξη του κράτους», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η συνεισφορά της μελισσοκομίας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στο ΑΕΠ είναι μόλις στο 2%, εκφράζοντας την πεποίθηση του πως με ελάχιστες κινήσεις, το κράτος μπορεί να διπλασιάσει τη συνεισφορά αυτή του τομέα.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στο κυπριακό μέλι, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως πριν τέσσερα χρόνια βραβεύθηκε ως το καλύτερο στον κόσμο και πωλείται γύρω στα 7 με 8 ευρώ το κιλό, την ώρα που το εξωτερικό μέλι, είτε από Ελλάδα είτε από άλλες χώρες, πωλείται στα 30, 40 ακόμα και 50 ευρώ το κιλό.

Όπως είπε, πέραν από τη στήριξη στην παραγωγή, χρειάζεται στήριξη στο ζήτημα του branding, καθώς τα ποιοτικά κυπριακά προϊόντα πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι θα έπρεπε. «Είναι με αυτές τις περιοδείες μας κάτω στη βάση, τον κόσμο, που παίρνουμε και τις εισηγήσεις και τα προβλήματα, και μαζί με την Κυβέρνηση είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να δρομολογήσουμε και στήριξη, και λύσεις των προβλημάτων», κατέληξε.

Ο μελισσοκόμος Ανδρέας Αδάμου είπε πως υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στο επάγγελμα λόγω καιρικών συνθηκών, ωστόσο λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων δύο ετών η κατάσταση βελτιώθηκε. Άλλα προβλήματα αφορούν τις ασθένειες των μελισσών, τα ακριβά φάρμακα, και κυρίως, τα τελευταία χρόνια, το εισαγόμενο μέλι τρίτων χωρών που βαφτίζεται κυπριακό.

Ερωτηθείς αν είναι βιώσιμο το επάγγελμα, ο κ. Αδάμου είπε πως όταν είναι καλές οι καιρικές συνθήκες μπορεί να ζήσει ένας παραγωγός από αυτό, ωστόσο, όπως επεσήμανε χρειάζεται και η στήριξη του κράτους, η οποία και υπάρχει υπό τη μορφή των χορηγήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

360: Η ασφάλεια των εργοταξίων στο προσκήνιο

«Δηλαδή αποκλείστηκε η περίπτωση αυτοκτονίας;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:39

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X