ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:20
 

Ο Ακιντζί απορρίπτει τη λύση δύο κρατών

Ο Τ/κ ηγέτης βλέπει θετικά τη συζήτηση για αύξηση των εξουσιών, νοουμένου ότι θα εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Την δική του απάντηση στον Κουντρέτ Όζερσαϊ δίνει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με την προοπτική λύσης του Κυπριακού. Λίγο μετά την συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου», στο οποίο συμμετείχε ο ίδιος για να ενημερώσει τα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου» για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και πριν την συνεδρίαση της «βουλής» για το Κυπριακό, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συνθήκες για λύση δυο κρατών.

Ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε ότι το κατεστημένο στο Κυπριακό εμπεριέχει κινδύνους και επιβάλλει απομόνωση στους τ/κ και αβεβαιότητα στην τ/κ νεολαία. «Εξαιτίας της απομόνωσης, της διαιώνισης του κατεστημένου, η τ/κ κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με αλλοιώσεις, την στιγμή που η ε/κ πλευρά απολαμβάνεται τα προνόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί το κατεστημένο

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το κατεστημένο πλήττει περισσότερο τους τ/κ. Μακροπρόθεσμα θα πλήξει και τους ε/κ».

«Ακόμη μπορούμε να συναντηθούμε στην οδό της λογικής» τόνισε ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος χαρακτήρισε την ομοσπονδιακή λύση ως την πιο ρεαλιστική λύση για το Κυπριακό, την οποία αποδέχονται η ε/κ πλευρά και ο ΟΗΕ. Παράλληλα διευκρίνισε ότι προσεγγίζει θετικά την συζήτηση για αύξηση των εξουσιών των ιδρυτικών κρατών, αρκεί να εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή των τ/κ στην νέα ομοσπονδία.

Η τ/κ πλευρά δεν έχει άλλη επιλογή

Σημείωσε πως η τ/κ πλευρά δε φέρει την πολυτέλεια της παραίτησης από ένα ορθό και δίκαιο αίτημα, την ομοσπονδία. Δήλωσε πως «για την επίτευξη αυτού του στόχου την παρούσα στιγμή το μεγαλύτερο εμπόδιο το δημιουργεί η στάση της ε/κ πλευράς, τα πισωγυρίσματα της και οι υποχωρήσεις της από τις συγκλίσεις». Παρόλα αυτά, η τ/κ πλευρά δεν έχει άλλη επιλογή παρά να τηρήσει μια συνεπή στάση απέναντι στην διεθνή κοινότητα. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε την αρνητική στάση της ε/κ ηγεσίας για την πολιτική ισότητα σε κάθε πλατφόρμα. Και καθώς πράττουμε αυτό δεν πρέπει να εισέλθουμε σε άλλους δρόμους και να χάσουμε την πειστικότητα μας», τόνισε ο κ. Ακιντζί.

Όνειρο θερινής νυκτός η λύση δυο κρατών

Εν κατακλείδι, στο ανακοινωθέν της τ/κ πλευράς αναφέρεται το εξής: «Δεν είναι δυνατή σε αυτήν την συγκυρία η επίσημη αποδοχή (της πρότασης) των δυο κρατών στην Κύπρο. Δεν τίθεται ζήτημα δικής μου άρνησης. Η κατάσταση σχετίζεται με τις παγκόσμιες πραγματικότητες».

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση

Μετά την νέα δήλωση του κ. Ακιντζί όλα τα βλέμματα στρέφονται στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην τ/κ κοινότητα, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί ότι το Κυπριακό θα έρθει στο προσκήνιο της «βουλής», την ερχόμενη εβδομάδα.

Προηγουμένως, ο κ. Όζερσαϊ είχε ασκήσει έντονη κριτική στην τ/κ ηγεσία με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν συνθήκες για ομοσπονδιακή λύση. Παρόμοια είναι και η στάση της Άγκυρας, η οποία τάσσεται υπέρ συζήτησης εναλλακτικών σχεδίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X