ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ενδιάμεσος αξιολογεί το αποτέλεσμα στην Τουρκία

Σύγκληση Εθνικού, ανάγκη για νέα στρατηγική, αναβάθμιση των προκλήσεων εκτιμούν τα κόμματα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τις πρώτες εκτιμήσεις και αξιολογήσεις για το αποτέλεσμα του οριακού «Ναι» στην Τουρκία κάνει ο ενδιάμεσος χώρος. Ήδη ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι ζητούν άμεση σύγκληση του εθνικού συμβουλίου ούτως ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση και τα νέα δεδομένα. Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ υπογραμμίζει ακόμη μία φορά την ανάγκη επιβολής μίας νέας στρατηγικής στο κυπριακό, ενώ από πλευράς της η ΕΔΕΚ εκτιμά αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας.

ΔΗΚΟ: Νέα στρατηγική τώρα

Για ανάγκη αξιολόγησης της κατάστασης και εφαρμογή νέας στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία κάνει λόγο το ΔΗΚΟ.

«Το γεγονός ότι ο Ερντογάν οριακά κατάφερε να επιτύχει την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, προκαλεί σοβαρές υποψίες ότι επίκειται περαιτέρω σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, τόσο στο κυπριακό, όσο και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, επισημαίνοντας ότι σε ο,τι αφορά το κυπριακό οι προβληματισμοί εντείνονται από τις «απειλές» Ακιντζί για εκμετάλλευση της ΑΟΖ .

«Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι εξελίξεις στην Τουρκία, που εισέβαλε και συνεχίζει να κατέχει μεγάλο μέρος των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλεται να μελετώνται, για να καθοριστεί η ανάλογη στρατηγική στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, πολύ περισσότερο που η ακολουθούμενη στρατηγική και πολιτική έχει, εκ του αποτελέσματος, αποτύχει να δημιουργήσει προοπτική συμφωνίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση κάνοντας έκκληση για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

ΕΔΕΚ: Αναβαθμισμένες προκλήσεις

Από πλευράς της η ΕΔΕΚ, κάνει λόγο για αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας μετά τη νίκη Ερντογάν και σκλήρυνση της θέσης της.
«Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα ο κ. Ερντογάν θα σκληρύνει τη θέση του και θα αναβαθμίσει προκλητικά τις απαιτήσεις - διεκδικήσεις του, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ ενώ το κόμμα προσθέτει πως «την ώρα μάλιστα που δυστυχώς άλλες πολιτικές ηγεσίες επένδυαν στον κ. Ερντογάν, αναγορεύοντάς τον και σε εμπνευσμένο ηγέτη στον οποίο επένδυαν ελπίδες (φρούδες) για τη δήθεν συμβολή του στην δίκαιη επίλυση του Κυπριακού».

Λιλλήκας Τέλος στους αυτοσχεδιασμούς

«Ο κ. Αναστασιάδης και αυτοί που στηρίζουν την πολιτική του, δικαιολογούσαν την τουρκική αδιαλλαξία παραπέμποντας στο δημοψήφισμα και επενδύοντας σε πιο διαλλακτική στάση από μέρους του Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα. Τις ίδιες αβάσιμες ελπίδες που αποδείχθηκαν αυταπάτες, εξέφραζαν και προ διετίας όταν ο Ερντογάν διεκδικούσε την προεδρία της Τουρκίας. Τώρα δεν υπάρχουν πλέον προσχήματα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση πως «οι συνομιλίες για το κυπριακό θα συνεχιστούν μέσα σε αυτό το κλίμα και στο πλαίσιο των απειλών και εκβιασμών της Τουρκίας αναφορικά με το Φυσικό Αέριο και το πρόγραμμα των γεωτρήσεων». Ζήτησε τέλος την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με στόχο την προετοιμασία όλων των ενδεχομένων έτσι ώστε ο Πρόεδρος «να μην αναγκαστεί, για μια ακόμα φορά, να αυτοσχεδιάζει όπως έκανε με την εισβολή του Μπαρπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ».

Θεοχάρους: Πλανώνται όσοι ελπίζουν σε πολιτισμένη συμπεριφορά Ερντογάν

Πλήγμα για τη δημοκρατία θεώρησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους επισημαίνοντας ότι η έγκριση του νέου συντάγματος «κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί τις παρανοϊκές φιλοδοξίες του δικτάτορα Ερντογάν». Η Ελένη Θεοχάρους εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά και το αποτέλεσμα θα επιδεινωθεί η αστάθεια και η εμφύλια διχόνοια θα επικρατήσουν στην Τουρκία.

«Όσοι θεωρούν ότι ο Σουλτάνος πλέον Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής θα επιδείξει πολιτισμένη συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο και τον Ελληνισμό , πλανώνται πλάνην οικτράν. Σοβαρό κίνδυνο αφανισμού αντιμετωπίζει η τουρκοκυπριακή μειονότητα και οι έποικοι θα πληθυνθούν και θα κατακυριεύσουν την Κύπρο. Όσοι εκ των Κυπρίων επιχαίρουν για την «νίκη» του Ερντογάν, σύντομα θα διαψευστούν τραγικά, όπως άλλωστε συνέβηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα, χωρίς δυστυχώς να συνετίζονται» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Θεοχάρους.

Οικολογοι: Αρνητικό το αποτέλεσμα για τις συνομιλίες

Άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζητούν οι Οικολόγοι κάνοντας την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τις συνομιλίες.
«Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα κινηθεί προς την αυταρχικότητα και τον ολοκληρωτισμό και δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει ρότα στο Κυπριακό» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων για να προστεθεί πως «προκαλεί πάντως ιδιαίτερο προβληματισμό η τακτική κάποιων στην Κύπρο οι όποιοι ελπίζουν ότι μπορούν να συνδιαλλαγούν με το θηρίο του οθωμανικού φασισμού που συνιστά το καθεστώς Ερντογάν. Είναι ποτέ δυνατόν ένας αυταρχικός και αλαζονικός δικτάτορας να εγκαταλείψει τα σχέδια του για ένταξη της Κύπρου, στην "μεγάλη αγκαλιά της Τουρκίας", όπως δήλωσε πρόσφατα;» διερωτούνται οι Οικολόγοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X