ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:24
 

Ο Ν. Συλικιώτης στην Παλαιστίνη

Ως μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη

Newsroom K

Η Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη θα διοργανώσει στις 17 με 20 Σεπτεμβρίου αποστολή στην Παλαιστίνη. Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης.

Στο πλαίσιο της αποστολής η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ και την Ραμάλα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Ράμι Χαμντάλα, με Υπουργούς καθώς και με άλλους υψηλούς αξιωματούχους. Συναντήσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί με εκπροσώπους οργανώσεων που αγωνίζονται για την ειρήνη.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίσκεψη στο χωριό των Βεδουίνων, Χαν αλ Αχμάρ, το οποίο κινδυνεύει από βίαιο εκτοπισμό λόγω των ισραηλινών εποικισμών, οι οποίοι επεκτείνονται διαρκώς. Υπενθυμίζεται πως στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στις 13 Σεπτεμβρίου, οι Ευρωβουλευτές κατήγγειλαν την απόφαση του Ισραήλ για κατεδάφιση του χωριού ως πράξη παράνομη, η οποία καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο.

Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε επίσης να επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία επικρατεί μια τραγική, απάνθρωπη κατάσταση λόγω του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί βίαια από το Ισραήλ εδώ και δέκα χρόνια. Οι ισραηλινές αρχές αρνούνται κατ’ επανάληψη να δώσουν άδεια πρόσβασης στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να εκτιμήσουν το μεγέθους της καταστροφής.

Στόχος της αποστολής είναι να αξιολογήσουν οι Ευρωβουλευτές την πολιτική κατάσταση και τις προοπτικές για λύση δύο κρατών και αναγνώριση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους. Επίσης θα εκτιμήσουν την καταστροφή της επέκτασης των παράνομων ισραηλινών εποικισμών καθώς και τις επιπτώσεις της μονομερούς απόφασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διακόψει την χρηματοδότηση στην UNRWA, την «Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή».

Σε δηλώσεις του ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως η απόφαση των ΗΠΑ για κατάργηση της χρηματοδότησης στην UNRWA έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εμπρηστικών ενεργειών των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Τραμπ που στόχο έχουν να δέσουν τα χέρια του Προέδρου Αμπάς, να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για λύση δύο κρατών και να υπονομεύσουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν σε ένα δικό τους ανεξάρτητο κράτος. Τέλος υπογράμμισε πως η ΕΕ πρέπει να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ προκειμένου να θέσει τέλος στην πολιτική των εποικισμών, να άρει την κατοχή και να δεσμευτεί σε έναν οδικό χάρτη για την ειρήνη και τη λύση των δύο κρατών.

Σημειώνεται πως η αντιπροσωπεία θα παραχωρήσει δημοσιογραφική διάσκεψη την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στην Ραμάλα.

Στην αποστολή θα συμμετέχει επίσης η Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας και μέλος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, M. Auken, η Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, και ο Ευρωβουλευτής E. Martin, μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών. Την αποστολή θα συνοδεύσει επίσης η Ευρωβουλευτής Gardiazabal Rubial ως εισηγήτρια εκ μέρους της επιτροπής Προϋπολογισμού καθώς και ο Ευρωβουλευτής Enrique Guerrero ως εισηγητής στα θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους της Επιτροπής Ανάπτυξης του ΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Παραλίες μόνο για λίγους σε Αγία Νάπα και Πρωταρά

«Πρωταράς: από τους χειρότερους προορισμούς.»
Καστέλλος  |  20:00

ΑΒΑΞ: Εξαγόρασε τρεις θυγατρικές της J&P

«NTROPI STON XRISTO IOANNOU KAI THN OIKOGENIA PARASKEVAIDE.  OI IPALLOILOI TOUS STIN TEN GROUP SERVICES ...»
Giorgos- APLIROTOS APERGOS  |  10:53

Επίθεση Κ.Κληρίδη κατά Δημητριάδη και Γαλανού

«Ο Δημητριαδης που κανει αυτες τις μονομερεις ενεργειες που σε πολλες περιπτωσεις μας ζημιωνουν σαν κρατος ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  08:56

Επίθεση Κ.Κληρίδη κατά Δημητριάδη και Γαλανού

«Ο Δημητριαδης που κανει αυτες τις μονομερεις ενεργειες που σε πολλες περιπτωσεις μας ζημιωνουν σαν κρατος ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  08:56

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X