ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αντιδράσεις κομμάτων στο πόρισμα Καλογήρου

«Ελλιπής και αναποτελεσματική» η έρευνα σύμφωνα με το ΔΗΚΟ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020, το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, υπό την κ. Καλογήρου σχετικά με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, στο οποίο μεταξύ άλλων εντοπίζονται προχειρότητες, απουσία ελέγχου από αρμόδιες αρχές και ψευδείς δηλώσεις που αξίζει να ερευνηθούν ποινικά.

Το πόρισμα της έρευνας, που επικεντρώθηκε σε 12 φακέλους πολιτογραφήσεων, δόθηκε στη δημοσιότητα μετά και την γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στις 23 Δεκεμβρίου.

Με βάση την ίδια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνεται πως «για τα όσα των γεγονότων διαγράφονται στις εκθέσεις δια μαύρου χρώματος, θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα ευθύς μετά το πέρα των ποινικών ερευνών, με μόνη εξαίρεση όσα άπτονται προσωπικών δεδομένων».

ΔΗΣΥ: Θετική εξέλιξη το Πόρισμα Καλογήρου

«Θετική Εξέλιξη» αποτελεί η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Καλογήρου αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

«Τώρα τόσο η αστυνομία όσο και η Γενική Εισαγγελία μπορούν με βάση το πόρισμα Καλογήρου να κινήσουν τις διαδικασίες διερεύνησης των υποθέσεων εκείνων στις οποίες προκύπτουν πιθανά αδικήματα», προσθέτει η ανακοίνωση.

ΑΚΕΛ: Το Πόρισμα δεν ικανοποιεί την καθολική απαίτηση της κοινωνίας

«Το βασικό πρόβλημα με την Επιτροπή Καλογήρου είναι όλα εκείνα με τα οποία δεν ασχολήθηκε», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, μετά και την δημοσιοποίηση του Πορίσματος την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου.

«Το μείζον ζήτημα» που προκύπτει γύρω από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τις πολιτογραφήσεις, σύμφωνα με το κόμμα, είναι η «κραυγαλέα και αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος που αφορά στον ίδιο τον Πρόεδρο και μια σειρά μελών της κυβέρνησής του» καθώς όπως τονίζεται, «η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με τις εκατοντάδες αιτήσεις πολιτογραφήσεων που υπέβαλαν γραφεία συνδεδεμένα με τον Νίκο Αναστασιάδη και μέλη της κυβέρνησής του. 

Αυτούσια η ανακοίνωση του κόμματος:

Το Πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου δεν ικανοποιεί την καθολική απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών σε όσους οργάνωσαν, έστησαν και εκμεταλλεύτηκαν τη βιομηχανία πώλησης χρυσών διαβατηρίων.

Το βασικό πρόβλημα με την Επιτροπή Καλογήρου είναι όλα εκείνα με τα οποία δεν ασχολήθηκε. Η Επιτροπή αυτή, που διορίστηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη μετά από τη διεθνή κατακραυγή σε βάρος της Κύπρου, έλαβε εντολή να εξετάσει όλες τις πολιτογραφήσεις της περιόδου 2008-2018. Τελικά εξέτασε 12 περιπτώσεις που αφορούσαν 40 περίπου πρόσωπα. Επισημαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη έδωσε πάνω από 6 χιλιάδες κυπριακά διαβατήρια. 

Βέβαια το μείζον ζήτημα που προκύπτει γύρω από τη βιομηχανία χρυσών διαβατηρίων δεν χρειάζεται έρευνες και ερευνητικές για να διαπιστωθεί. Είναι η κραυγαλέα και αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος που αφορά στον ίδιο τον Πρόεδρο και μια σειρά μελών της κυβέρνησής του. Η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με τις εκατοντάδες αιτήσεις πολιτογραφήσεων που υπέβαλαν γραφεία συνδεδεμένα με τον Νίκο Αναστασιάδη και μέλη της κυβέρνησής του. 

Καμιά έρευνα και καμιά ερευνητική επιτροπή δεν μπορεί να ανακαλύψει την πολιτική ηθική και την πολιτική ευθιξία που θα έπρεπε να διέθετε ο κ. Αναστασιάδης και τα στελέχη της κυβέρνησής, οι οποίοι, ακόμα και τώρα αρνούνται να αναλάβουν την παραμικρή ευθύνη και να απολογηθούν στο λαό.

ΔΗΚΟ: Μονόδρομος η παράδοση ΟΛΩΝ των φακέλων στην Ελεγκτική Υπηρεσία

Από την πλευρά του το Δημοκρατικό Κόμμα, σημειώνει μέσα από ανακοίνωση του ότι «αντί η Επιτροπή να εξετάσει 2.500 φακέλους, όπως προέβλεπαν οι όροι εντολής της, εξέτασε μόνο 12, δηλαδή ποσοστό 0,5%». 

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το πόρισμα «δεν ανταποκρίνεται στους όρους εντολής της και περιέχει τεράστια κενά» και για το λόγο αυτό είναι πλέον μονόδρομος η παράδοση όλων των φακέλων στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Καταλήγει σημειώνοντας ότι η έρευνα, «είναι ελλιπής και αναποτελεσματική».

Αυτούσια η ανακοίνωση του κόμματος

Πριν από 13 μήνες, στις 6 Νοεμβρίου 2019, εν μέσω καταιγισμού αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων για το σκάνδαλο των διαβατηρίων, που για ακόμη μια φορά έκαναν την Κύπρο διεθνώς ρεζίλι, το Υπουργικό Συμβούλιο εξήγγειλε το διορισμό της «Επιτροπής Καλογήρου».

Βασικός όρος εντολής της, να εξετάσει κατά πόσο ΟΛΕΣ οι περιπτώσεις πολιτογραφήσεων επενδυτών μέχρι το 2018, δηλαδή περίπου 2.500 αιτητές και άλλοι τόσοι συγγενείς τους, είχαν εγκριθεί σύμφωνα με τους τότε ισχύοντες κανονισμούς και κριτήρια. 

Μετά από 10 μήνες στις 4.9.2020 η Επιτροπή Καλογήρου υπέβαλε το Πόρισμα της στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μόλις σήμερα. 

Κάποιες πρώτες διαπιστώσεις:

 1.     Αντί η Επιτροπή να εξετάσει 2.500 φακέλους, όπως προέβλεπαν οι όροι εντολής της, εξέτασε μόνο 12, δηλαδή ποσοστό 0,5%. 

         Το 99,5% των φακέλων δεν έχει εξεταστεί.

2.     Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018 το Γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι είχε κάνει 41 πολιτογραφήσεις.  Η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει ελέγξει καμία από αυτές.

3.     Σε συνέντευξη του, τον Οκτώβριο του 2020.  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι ο γαμπρός του μετέχει στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μέσω εταιρείας που ασχολείται με οικιστικά ακίνητα. 

Η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει καμία περίπτωση πολιτογράφησης στην οποία είχε συμμετοχή η εταιρεία αυτή.

4.     H Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει καμία περίπτωση πολιτογράφησης από τα γραφεία που σχετίζονται με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, την Υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρώην Υπουργό Άμυνας και νυν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. 

5.     Σε μία περίπτωση που αφορά τον πρώην Υπουργό Μεταφορών καταγράφεται στο Πόρισμα ότι ο ίδιος ο Υπουργός συμμετείχε στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου όταν εξέταζε την αίτηση του Γραφείου του πατέρα του, εγείροντας ζητήματα ασυμβίβαστου.

6.     Η Επιτροπή Καλογήρου δεν φαίνεται να έχει εξετάσει το κατά πόσο έχουν γίνει πολιτογραφήσεις κατά παράβαση των σχετικών κριτηρίων, ιδιαίτερα ως προς την κατοχή μόνιμης κατοικίας, σε αντίθεση με το τι διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της ημερ. 24.9.2020 και συνεπώς δεν έχει εξετάσει πιθανές κυβερνητικές ευθύνες για τέτοιες περιπτώσεις.

7.     Για τον Σαουδάραβα ιδιοκτήτη του jet με το οποίο ταξίδεψε ο  ΠτΔ στις Σεϋχέλλες, η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει κατά πόσο η έγκριση της αίτησης του (και των άλλων 41 φίλων και συγγενών του) ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασής της ούτε και έλεγξε αν το δημόσιο απώλεσε έσοδα από φόρους και τέλη.    

8. Ιδιαίτερα τονίζεται πως κεφάλαιο «Ευθύνης», δεν υπάρχει πουθενά στο πόρισμα.  Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. 

Είναι πέρα από ξεκάθαρο πως το Πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου δεν ανταποκρίνεται στους όρους εντολής της και περιέχει τεράστια κενά.

Η έρευνα της είναι ελλιπής και αναποτελεσματική.

Αυτό αποδεικνύει ότι ο μόνο δρόμος για έλεγχο ΟΛΩΝ των φακέλων είναι η παράδοση τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία διαθέτει το προσωπικό και την τεχνογνωσία για να ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο της. 

Μόνο έτσι θα υπάρξει σύντομα αποτελεσματικός έλεγχος.   

Μόνο έτσι θα λάμψει η αλήθεια.

ΕΔΕΚ: Πλήρης διερεύνηση όλων των πολιτογραφήσεων από την πρώτη μέρα λειτουργίας του επενδυτικού προγράμματος

Σε δηλώσεις σχετικά με την δημοσίευση του Πορίσματος Καλογήρου προέβη ο Μαρίνος Θεοδώρου, μέλος Π.Γ., και υποψήφιος βουλευτής Κ.Σ. ΕΔΕΚ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, «με αφορμή το πόρισμα Καλογήρου γύρω από το θέμα των πολιτογραφήσεων», η ΕΔΕΚ επαναφέρει την πρόταση της «για ΠΛΗΡΗ διερεύνηση ΟΛΩΝ των πολιτογραφήσεων από την πρώτη μέρα λειτουργίας του επενδυτικού προγράμματος μέχρι και τη λήξη του».

«Εκεί και όπου διαπιστωθεί πως έγιναν παρατυπίες, να εξεταστεί ποιοι ευθύνονται, να κατονομαστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες», κατέληξε ο κ. Θεοδώρου.

Συμμαχία Πολιτών: Άσκηση ποινικών διώξεων και απόδοση πειθαρχικών ευθυνών

Σε ανακοίνωση της για το θέμα, η Συμμαχία Πολιτών, «ζητεί την άσκηση ποινικών διώξεων εκεί όπου εντοπίζονται ποινικά αδικήματα καθώς και την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών για  όσους λειτουργούς απέκρυψαν στοιχεία ή επέδειξαν αμέλεια στην έρευνα που όφειλαν να κάνουν».

Παράλληλα σημειώνεται ότι «όσα εντοπίζονται στο πόρισμα που ετοίμασε η τριμελής Επιτροπή», «επαναφέρουν ακόμα μία φορά την ανάγκη απόλυτης διαφάνειας και λήψης μέτρων προς αποτροπή της διαπλοκής και της διαφθοράς». 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η Συμμαχία Πολιτών ζητεί την άσκηση ποινικών διώξεων εκεί όπου εντοπίζονται ποινικά αδικήματα καθώς και την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών για  όσους λειτουργούς απέκρυψαν στοιχεία ή επέδειξαν αμέλεια στην έρευνα που όφειλαν να κάνουν. 

Παράλληλα τονίζουμε ότι ως Κίνημα αναμένουμε όπως, η Γενική Εισαγγελία, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο ΣΕΛΚ και άλλες αρμόδιες αρχές, δώσουν στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα των εν λόγω διώξεων ή πειθαρχικών ερευνών. 

Επιπρόσθετα υποδεικνύουμε ότι, Δικηγορικός Σύλλογος και ΣΕΛΚ πρέπει να διερευνήσουν μέλη τους, για το κατά πόσο λειτούργησαν ως ορίζει η νομοθεσία, ενώ εκεί όπου το Υπουργικό Συμβούλιο παραβίασε τον Νόμο πρέπει ν’ αναληφθούν πολιτικές ευθύνες. 

Όσα εντοπίζονται στο πόρισμα που ετοίμασε η τριμελής Επιτροπή υπό την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για το επενδυτικό πρόγραμμα από την περίοδο 2012 – 2018, επαναφέρουν ακόμα μία φορά την ανάγκη απόλυτης διαφάνειας και λήψης μέτρων προς αποτροπή της διαπλοκής και της διαφθοράς. 

Υπενθυμίζουμε ότι το Κίνημα μας έχει επανειλημμένα καταθέσει ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων για πάταξη φαινομένων που ντροπιάζουν το κράτος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν κάποιες απ’ αυτές τις προτάσεις υλοποιούνταν, όπως για παράδειγμα οι προτάσεις του Ανακλητού και της αστικής ευθύνης, τέτοια φαινόμενα θα μπορούσαν ν΄αντιμετωπισθούν εν τη γενέσει τους.  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X