ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολλανδός ΥΠΕΞ: Εφικτή η λύση, αλλά να μην χαθεί πολύς χρόνος

Αξιοθαύμαστη η αφοσίωση που έχουν επιδείξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δήλωσε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ

ΚΥΠΕ

Οι καθυστερήσεις είναι κατανοητές, αλλά δεν πρέπει να χαθεί πολύς χρόνος έως ότου οι δύο ηγέτες καταλήξουν σε μια συμφωνία στο Κυπριακό, λέει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλάνδιας Μπερτ Κούντερς.

Σημειώνει την ίδια ώρα την «αξιοθαύμαστη αφοσίωση» που έχουν επιδείξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατά τις συνομιλίες των δυο τελευταίων ετών, ενώ θεωρεί πως «μιας συμφωνία είναι εφικτή».

«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να μην χαθεί πολύς χρόνος» σημειώνει ο κ. Κούντερς σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει εμπειρία ως επικεφαλής σε διάφορες ειρηνευτικές αποστολές στον κόσμο, παρατηρεί ότι «το τέλος είναι πάντοτε το δυσκολότερο» κομμάτι.

Μιλώντας για το θέμα των εγγυήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών λέει ότι εναπόκειται στα μέρη να αποφασίσουν. Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι «πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για το πως μπορεί να διασφαλιστεί αυτή [η λύση]» έχοντας πλέον φτάσει σε ένα διαφορετικό στάδιο στη διαδικασία επίλυσης.

Στα θέματα των υδρογονανθράκων, ο κ. Κούντερς συνηγορεί υπέρ του χειρισμού του θέματος με έναν «κοινό τρόπο και όχι μονομερώς», σημειώνοντας πως αποτελεί «το μεγαλύτερο κίνητρο για την επίτευξη συμφωνίας». Λέει ακόμη ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ΕΕ.

Ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία για να συμμετάσχει στην 127η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), με την οποία ολοκληρώθηκε η Κυπριακή Προεδρία του ΣτΕ.

Αναφερόμενος στους διμερείς δεσμούς, λέει ότι «κατά τα τελευταία δύο χρόνια, βλέπουμε μια πραγματική εμβάθυνση στις σχέσεις μεταξύ Ολλανδίας και Κύπρου». Είναι εντυπωσιακό, συνέχισε, «πως η Κύπρος κατάφερε να επανενεργοποιηθεί μετά την οικονομική κρίση» και εκφράζει ετοιμότητα να εργαστεί για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων.

Ο κ. Κούντερς αναφέρεται σε μια σειρά από τομείς συνεργασίας, όπως ο οικονομικός, η ανεύρεση υδρογονανθράκων και ο τουρισμός. Ο ολλανδικός κολοσσός Shell δραστηριοποιείται στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ μέσω της BG, ενώ άλλη μια ολλανδική εταιρεία, η Vitol έχει προβεί «σε μια από τις πιο σημαντικές ξένες επενδύσεις στην Κύπρο που έγιναν ποτέ», όπως λέει, με την κατασκευή των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών της VTTI, στο Βασιλικό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται επίσης στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ως μια από τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. «Είμαστε πιθανότατα, μαζί με την Ιρλανδία, οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο, γι’ αυτό πιστεύω είναι σημαντικό να εργαστούμε μαζί απ’ αυτού» λέει.

Ο κ. Κούντερς σημειώνει ότι το Brexit «δεν είναι καλό πράγμα για την Ευρώπη», ενώ προσθέτει ότι θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια τουλάχιστον μέχρι να γνωρίζουμε τι θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις. Παρατηρεί ωστόσο ότι το Άμστερνταμ μπορεί μέσα από την τοποθεσία, την υποστήριξη και τις λιμενικές υποδομές που διαθέτει να προσφέρει την πρόσβαση που κάποιοι αναζητούν στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται επίσης στην ένταση που σημειώθηκε στις σχέσεις της χώρας του με την Άγκυρα τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το τουρκικό δημοψήφισμα. «Σκοπός μου τώρα είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση» λέει, προσθέτοντας ότι η ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις Ευρωτουρκικές σχέσεις παραμένει σημαντική. «Έχουμε ξεκάθαρες αξίες στην ΕΕ, οι οποίες θεωρούμε ακόμη ότι είναι σημαντικές σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της έκφρασης, το κράτος δικαίου» λέει.

Σημειώνει παράλληλα ότι είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία με την Τουρκία και εκφράζει την ελπίδα πως και η Άγκυρα είναι έτοιμη για την αποκλιμάκωση των σχέσεων με την Ολλανδία.

Η λύση «δεν πρέπει να καθυστερήσει πολύ»

Πριν αναλάβει το πόστο του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κούντερς υπήρξε επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι και πριν από εκεί στην Ακτή Ελεφαντοστού. Σε ερώτηση για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, λέει ότι οι δυο ηγέτες έχουν κάνει «γενναία βήματα» και η διαδικασία έχει αποφέρει μέχρι στιγμής «ουσιαστική πρόοδο».

«Μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος, που είναι το αποτέλεσμα για το οποίο εργάζονται οι δυο ηγέτες με αξιοθαύμαστη αφοσίωση, θα αποτελέσει καταπληκτικό παράδειγμα όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο επίσης» λέει.

Προσθέτει ότι «εμείς θέλουμε απλώς να λειτουργήσουμε καταλυτικά στο παρόν στάδιο και κατά την άποψή μου, είναι πιθανή» η επίτευξη μιας λύσης. Συμπληρώνει εξάλλου ότι «οι καθυστερήσεις είναι κατανοητές κατά την άποψή μου, όμως δεν πρέπει να χαθεί πολύς χρόνος».

Ερωτηθείς αν μια τρίτη χώρα μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ, ο κ. Κούντερς απαντά ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να προβεί σε προτάσεις επ’ αυτού, καθώς εναπόκειται στα μέρη να αποφασίσουν. Σύμφωνα με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών πάντως, «έχουμε φτάσει σε ένα διαφορετικό στάδιο της διένεξης αυτή τη στιγμή». Όπως λέει ο ίδιος, «φτάνουμε στην επίλυση της διένεξης, οπότε πρέπει να αναζητήσουμε νέους τρόπους για το πως μπορεί αυτή να διασφαλιστεί».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας ρωτήθηκε επίσης για τις τουρκικές απειλές σε σχέση με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Όπως έχει υποδείξει πολλές φορές ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κ. Έιντε, η προοπτική ενός κοινού μέλλοντος σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για όλους όσους ζουν νησί αλλά και για τους γείτονες είναι πολύ θετική» λέει ο κ. Κούντερς.

Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν αυτές οι προοπτικές όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφέρεται επίσης στο ενδεχόμενο, η Κύπρος να καταστεί ενεργειακή γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της περιοχής και λέει ότι αυτό είναι πιθανό, λόγω και της στρατηγικής τοποθεσίας της χώρας στη Μεσόγειο.

«Έχω την εντύπωση ότι η Κύπρος θα μπορούσε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό» συνεχίζει, σημειώνοντας παράλληλα τις καλές σχέσεις που διατηρεί η Λευκωσία με τις περισσότερες χώρες της περιοχής. «Βεβαίως υπάρχουν και κάποια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος ενός πακέτου» λέει.

Ως προς το θέμα των αγνοουμένων, ο Υπουργός Εξωτερικών λέει ότι η Ολλανδία εκτιμά το σημαντικό έργο που επιτελείται από την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

«Είναι σημαντικό για όλες τις επηρεαζόμενες οικογένειες, αλλά και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να γνωρίζουν όσο περισσότερα σε σχέση με το τί απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν τη δεκαετία του ’60 και το ’74 και να παραλάβουν τα λείψανά τους» είπε ο κ. Κούντερς. Λέει εξάλλου ότι το σημείο αυτό είναι ζωτικής σημασίας και σε ότι αφορά τη συμφιλίωση στο νησί.

Ο Υπουργός αναφέρεται επίσης στη Διεθνής Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ICMP), μια οργάνωση που εδρεύει στη Χάγη και συμπληρώνει ότι πρόκειται για ένα πεδίο, στο οποίο οι δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν περαιτέρω.

Ερωτηθείς τέλος σε σχέση με τη Σύμβαση για τα Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά, η οποία άνοιξε για υπογραφές κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου, στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «ο σκοπός είναι κάτι το οποίο υποστηρίζουμε απολύτως». Λέει ωστόσο ότι η ολλανδική Κυβέρνηση πρέπει να διερευνήσει κατά πόσο η υπογραφή της Σύμβασης «είναι ο καλύτερος τρόπος για εμάς ή όχι».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση