ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΟΠΕΚ: Η πολιτική Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό είναι χαώδης

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΟΠΕΚ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η πολιτική Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό είναι χαώδης, αδιέξοδη, και επικίνδυνη. Επικεντρώνεται στην κορύφωση της έντασης και της αντιπαράθεσης, στην αποτροπή της επανέναρξης συνομιλιών για λύση ΔΔΟ, στην υποδαύλιση εθνικολαϊκιστικών αισθημάτων. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ).

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, «επιβάλλεται η εγκατάλειψη του τυχοδιωκτισμού, η επιστροφή στον ορθολογισμό, η δέσμευση για λύση ΔΔΟ, η προσήλωση στο Πλαίσιο Γκουτέρες με την αίσθηση του επείγοντος, η αξιοποίηση της πολιτικής της ΕΕ για συνεννόηση στην Α. Μεσόγειο».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει την αντίθεσή του στην ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία οδηγεί την Κύπρο και τον λαό της σε νέες περιπέτειες, μέσα από ένα χειρισμό τύπου «ακήρυχτης» διχοτόμησης. Στα τρία χρόνια από το Κραν Μοντανά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, με τις ενέργειες και τους χειρισμούς του, δείχνει ότι δεν έχει προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού, και οδηγεί τη μοίρα της Κύπρου με βάση δικούς του υπολογισμούς και σκοπιμότητες.

Με βερμπαλισμούς και εθνικολαϊκιστικές εξάρσεις, συνεχίζει την τακτική ροκανίσματος του χρόνου και αποδέσμευσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς από το Πλαίσιο Γκουτέρες, αδιαφορώντας για την ξεκάθαρη προειδοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το στάτους κβο δεν είναι πια βιώσιμο.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι ο δημόσιος διάλογος και το επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών υστερούν αναφορικά με όσα συμβαίνουν και επιβαρύνουν το μέλλον του. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μεθόδους χαλιναγώγησης των ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν τη μονοδιάστατη πληροφόρηση που δίνει ο κυβερνητικός μηχανισμός.

Τους τελευταίους μήνες, τα αδιέξοδα έχουν πολλαπλασιαστεί και οι πολίτες, ακόμη και χωρίς την πλήρη εικόνα, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα χειροτερεύουν. Και χειροτερεύουν επικίνδυνα. Πρόσφατες έρευνες σοβαρών πανεπιστημιακών φορέων αποδεικνύουν ότι η εθνικολαϊκιστική «καταιγίδα» δεν επιτυγχάνει τελικά να ωθήσει τους Κυπρίους μακριά από την επιθυμία για λύση ΔΔΟ. Και όμως, παρά το γεγονός ότι αποδεικνύεται πλέον επιστημονικά ότι το δήθεν επιχείρημα του Προεδρικού πως «η λύση δεν περνά σε δημοψήφισμα» δεν ευσταθεί, Πρόεδρος και ΥΠΕΞ επιμένουν με πάθος στην ίδια πολιτική του χάους. Γιατί άραγε;
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η επόμενη φάση του Κυπριακού, αν συνεχιστεί η πολιτική Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη, δεν θα έχει αντικείμενο την επίλυση και ομοσπονδιακή επανένωση, αλλά το σκληρό σύνορο με την Τουρκία – από το Βαρώσι μέχρι τον Πύργο Τηλλυρίας – την περικύκλωση στις θάλασσες, και την πλήρη γεωγραφική απομόνωση. Μόνο αντικείμενο συζήτησης θα γίνει ο διακανονισμός διπλής διχοτόμησης, στην ξηρά και στη θάλασσα. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών σκεπάζουν την πληροφόρηση με ένα πέπλο εικονικής πραγματικότητας. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα;

Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων έχει βραχυκυκλωθεί και η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εκτεθειμένη, γιατί εκείνη επιχείρησε να αμφισβητήσει το Πλαίσιο Γκουτέρες και να ξανανοίξει ζητήματα που ήταν κλειστά και συμφωνημένα, δίνοντας αντίστοιχα τροφή στην τουρκική πλευρά και τους εθνικιστές εκπροσώπους της.

Το πλαίσιο Γκουτέρες έχει καταχωνιαστεί και ο Ν. Αναστασιάδης δεν το αναφέρει καν στις τοποθετήσεις του. Διατείνεται ότι ζητά λειτουργική λύση αλλά δεν λέει την αλήθεια στην κοινή γνώμη: Τα πιο κρίσιμα για τους Ελληνοκυπρίους ζητήματα αντιμετωπίζονται θετικά από τα 6 σημεία του Πλαισίου του ΟΗΕ, που άφησε στο συρτάρι.

Μόνον ο Γενικός Γραμματέας κρατά εν ζωή την ΔΔΟ και αγωνιά για το γεγονός ότι συνεχώς δυναμιτίζεται το περιβάλλον επίλυσης από όσα συμβαίνουν τα τελευταία τρία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να απαντήσει γιατί κανείς στον ΟΗΕ και στην ΕΕ δεν γνωρίζει τον λόγο που η Ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει το «τελευταίο μίλι» για να ξεπεράσει το βαρύ πρόβλημα της 46χρονης κατοχής.
Ταυτόχρονα πρέπει να εξηγήσει στους Κυπρίους πολίτες:Γιατί αρνείται την οδό της ειρήνης και αποφεύγει να καλλιεργήσει την προοπτική της συνύπαρξης με τους Τουρκοκυπρίους. Μήπως προτιμά την Τουρκία για συγκάτοικο;

Γιατί δεν αξιοποιεί την πιο ελπιδοφόρα προοπτική που οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου (Σημίτης – Κληρίδης) για να φέρουν πραγματικά την ειρήνη και τα ευεργετήματα ενός φυσιολογικού κράτους μέλους της ΕΕ σε όλο το νησί; Για να γίνει η Κύπρος ευρωπαϊκός παράγοντας σταθερότητας στην ταραχώδη Ανατολική Μεσόγειο;
Σήμερα, η Κύπρος «θερίζει» τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Ποιος πιστεύει πια τις ρητορικές εξάρσεις εναντίον της Τουρκίας και τους αφορισμούς εναντίον των εταίρων μας στην ΕΕ, ότι δήθεν δεν κατανοούν ούτε το δίκαιο μας, ούτε το συμφέρον τους;
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ αναμένει από όσες δυνάμεις αντιτάσσονται στην σιωπηρή πορεία προς τη διχοτόμηση να αρθρώσουν έναν πλήρη λόγο και να διεκδικήσουν ίση μεταχείριση από τα ΜΜΕ. Χωρίς αποφασιστικό αντίλογο και τεκμηριωμένο λόγο στα ρητορικά σχήματα περί συμμαχιών, εξοπλισμών, και κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, καθώς και στις μεγαλόσχημες εκφράσεις Αναστασιάδη περί προβολής βέτο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας, η Κύπρος δεν θα κερδίσει ούτε χιλιοστό της ελευθερίας και της κυριαρχίας της στο έδαφος που κατέχεται από το 1974. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί όσες δυνάμεις αντιτάσσονται στην σιωπηρή πορεία προς τη διχοτόμηση να συμβάλουν για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, με πλήρη συνείδηση του επείγοντος.

Ο αποσυντονισμός των προσπαθειών του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού αποτελεί τη ρίζα της παρούσας χαοτικής κατάστασης.
Τα περιθώρια για αναστροφή της κατάστασης είναι περιορισμένα και αφορούν την αμέσως επόμενη περίοδο, κατά την οποία η ΕΕ, μέσω της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου, αναζητεί μια συνεκτική σχέση με την Τουρκία. Η Κύπρος δεν πρέπει να αχρηστεύει άλλο τις θεσμικές δυνατότητες στην ΕΕ, αλλά αντίθετα πρέπει να τις αξιοποιήσει με βάση την φιλοσοφία Κρανιδιώτη στην ιστορική κομβική εξέλιξη του Ελσίνκι (1999) που έδωσε στην Κύπρο την μόνη στέρεη διπλωματική επιτυχία της, το εισιτήριο ένταξης.

Η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα χρειάζεται με έργα να ανανεώσει την ειλικρινή βούλησή της για συνομιλίες, με βάση το Πλαίσιο Γκουτέρες και τη διαδικασία που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας. Με δικές της πρωτοβουλίες και μηνύματα να ανασυγκροτήσει την δικοινοτική συνεργασία και να απελευθερώσει τις δυνάμεις της συμφιλίωσης. Η Κύπρος πρώτη, ανάμεσα στους εταίρους, να στηρίξει την γερμανική πρωτοβουλία για αναζωογόνηση της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας υπό όρους και προϋποθέσεις, που στην περίπτωση του κράτους μέλους υπό τουρκική κατοχή δεν είναι άλλες παρά η αίσια κατάληξη των συνομιλιών του ΟΗΕ με βάση το Πλαίσιο Γκουτέρες και με μηχανισμούς εφαρμογής της συμφωνίας που να έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ.

Για το μεταβατικό διάστημα, η ΕΕ να εποπτεύσει την εφαρμογή ενός μορατόριουμ σε μονομερείς ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα των συνομιλιών. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ απευθύνεται στον κάθε Κύπριο πολίτη που βλέπει την ανάγκη επιστροφής στον ορθολογισμό. Δεν αξίζει η Κύπρος τη μοίρα της διχοτόμησης. Μπορεί να χαράξει το μέλλον της ως επανενωμένη πατρίδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, απαλλαγμένη από την ιδιοτέλεια, τις φοβίες, και τον φανατισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση