ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όζερσαϊ στην «Κ»: «Βλέπει» στασιμότητα στο Βαρώσι

Αδυναμίες και λάθη στο μέτωπο της πανδημίας χρεώνει στην «κυβέρνηση» ο έμπειρος τ/κ πολιτικός και διπλωμάτης.

Η «Κ» σήμερα δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης με τον ηγέτης του τ/κ Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο έμπειρος τ/κ διπλωμάτης μοιράζεται την άποψη του για την πορεία του τουρκικού σχεδίου για το άνοιγμα του Βαρωσιού. Επίσης, μοιράζεται τον προβληματισμό του για την πορεία του νέου κύματος της πανδημίας στην τ/κ κοινότητα. «Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση έχει πράξει σοβαρά λάθη, ιδίως σε ότι αφορά την έγκαιρη και γρήγορη λήψη αποφάσεων» επισημαίνει στην Κ ο κ. Όζερσαϊ, η οποία ασκεί κριτική στην τ/κ ηγεσία με το σκεπτικό ότι δεν προχωρά σε αυτοκριτική.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας

–Ποια η άποψή σας για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κοινότητά σας στο μέτωπο της πανδημίας;

–Κατά τους πρώτους μήνες του περασμένου έτους, η προηγούμενη κυβέρνηση επιστράτευσε στον αγώνα κατά της πανδημίας μια επιτυχημένη στρατηγική διαχείρισης κρίσης. Όταν ήμασταν στην κυβέρνηση πέρυσι, λαμβάναμε εγκαίρως γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις, ενώ ενημερώναμε συνεχώς το κοινό με τρόπο κατανοητό σε όλους. Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίαζε καθημερινά. Αν και πράξαμε λάθη και είχαμε ελλείψεις, σε γενικές γραμμές είχαμε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και προφυλάξαμε την ασφάλεια της ζωής του λαού μας. Έτσι, οι απώλειες ζωής ήταν λίγες. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο καταφέραμε να κάνουμε αυτό που δεν κατάφεραν πολλές χώρες, δηλαδή να μεταφέρουμε τους νέους μας με ειδικές πτήσεις από το εξωτερικό στη χώρα.

–Κατά την άποψή σας, την παρούσα στιγμή ποιες είναι οι βασικές αδυναμίες της τ/κ πλευράς στο μέτωπο της πανδημίας;

–Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση έχει πράξει σοβαρά λάθη, ιδίως σε ό,τι αφορά την έγκαιρη και γρήγορη λήψη αποφάσεων, αλλά και τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αυτά τα λάθη διαιωνίζονται. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα επειδή καθυστέρησε να ληφθεί η απόφαση για το κλείσιμο. Και επειδή το κλείσιμο ήρθε με καθυστέρηση ενδέχεται να μην υπάρξουν τα αναμενόμενα οφέλη. Επειδή η κοινή γνώμη δεν ενημερώθηκε σωστά, οι πολίτες δεν υιοθέτησαν ούτε την προσπάθεια ούτε τα μέτρα προστασίας. Και την ίδια στιγμή, η βασική προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης μειοψηφίας δεν ήταν η μάχη με την πανδημία. Πρώτα ασχολήθηκε με το συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και την ανάδειξη του ατόμου που θα αναλάμβανε την πρωθυπουργία. Στην συνέχεια εστίασε στην εκλογή του γραμματέα του κόμματος. Και στη συνέχεια ξεκίνησε τη συζήτηση για το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές ή όχι. Πρόσφατα δε ξεκίνησε η συζήτηση για την αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο της αντικατάστασης του υπουργού Υγείας. Εμείς ως Κόμμα του Λαού τηρούμε απέναντι στην κυβέρνηση μια στάση εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε βοήθεια στο πεδίο της υγείας, να μοιραστούμε την εμπειρία που αποκτήσαμε όσο βρισκόμασταν στην κυβέρνηση, και σε αυτή τη βάση θέσαμε κάποιες προτάσεις. Προσωπικά παρομοιάζω τα λάθη, τις καθυστερήσεις και την αποτυχία της τ/κ πλευράς]με αυτά της Ε.Ε., ωστόσο με μια σημαντική διαφορά: Σε αντίθεση με την Επιτροπή της Ε.Ε., η οποία αν και καθυστερημένα άρχισε να αποδέχεται τα λάθη της, η δική μας κυβέρνηση δεν αποδέχεται τα λάθη της.

Το τουρκικό σχέδιο για το Βαρώσι

–Ποια είναι η άποψή σας για το εγχείρημα του ανοίγματος του Βαρωσιού το οποίο αναδύθηκε στο προσκήνιο με βάση τις δικές σας πρωτοβουλίες; Το σχέδιο συνεχίζει την πορεία του;

–Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια άλλη πρόοδος την οποία δεν γνωρίζουμε εμείς. Ωστόσο, το σχέδιο για το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση βρίσκεται ακόμα στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόταν την περίοδο της έναρξης των προεδρικών εκλογών και της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην ΤΔΒΚ. Από εκείνη την περίοδο και μετά δεν παρατήρησα άλλα νέα βήματα ή πρόοδο. Νομίζω ότι μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα προκύψει για αυτό το ζήτημα κατά τους επόμενους μήνες.

–Πιστεύετε ότι η εισήγηση της τ/κ ηγεσίας για την κυριαρχική ισότητα θα βρει αντίκτυπο στην άτυπη διάσκεψη;

–Αυτή την έννοια την είχε φέρει στο προσκήνιο ο αείμνηστος Ντενκτάς και υπήρξε θέμα της συζήτησης με βάση την έννοια της «κυριαρχίας». Η «πολιτική ισότητα» είναι μία από τις βασικές παραμέτρους της ομοσπονδιακής λύσης, ενώ η «κυριαρχική ισότητα» είναι η κύρια παράμετρος των μοντέλων λύσης δύο κρατών. Η αποδοχή αυτού του όρου στην άτυπη διάσκεψη εξαρτάται από την προσέγγιση της τ/κ πλευράς. Η τ/κ πλευρά πρέπει να εξηγήσει το είναι αυτό που η ίδια κατανοεί από αυτόν τον όρο, αλλά και πώς θα πρέπει να γίνει αντιληπτός αυτός ο όρος εάν αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης. Επίσης, η απήχηση του όρου θα εξαρτηθεί από τους λόγους για τους οποίους οι δύο πλευρές θα συμμετάσχουν στην άτυπη διάσκεψη. Οι δύο κοινότητες, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διάσκεψη για να εξασφαλίσουν απτά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει για όλες τις πλευρές που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη. Δεν υπάρχει νόημα συμμετοχής στην διάσκεψη μόνο για «να δηλώσεις αυτό που επιθυμείς». Αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει πρόοδος. Ελπίδες για πρόοδο θα προκύψουν εάν [οι πλευρές] δηλώσουν στην διάσκεψη «θέλω αυτό [το μοντέλο], για τους εξής λόγους και θεωρώ ότι [το συγκεκριμένο μοντέλο] που είναι πιο ρεαλιστικό και βιώσιμο θα ωφελήσει μαζί με εμένα και την άλλη πλευρά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X