ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παιχνίδια επιβίωσης και στο βάθος ευρωεκλογές

Οι αρχηγοί ξέρουν πως οι επικείμενες εκλογές έχουν ζωτική σημασία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης επανεκλεγόταν τον περασμένο Φεβρουάριο στον προεδρικό θώκο γινόταν αντιληπτό ότι το πρόσωπο που θα κυβερνούσε θα παρέμενε μεν το ίδιο, αλλά όλα θα άλλαζαν στο κομματικό σκηνικό του τόπου. Πρώτα και κύρια ξημέρωνε μία νέα μέρα στον Δημοκρατικό Συναγερμό με τον Αβέρωφ Νεοφύτου νικητή της εκλογικής μάχης να επιχειρεί να χαράξει τη δική του γραμμή ως ο ηγέτης της δεξιάς παράταξης, πρώτα και κύρια με τον απογαλακτισμό του από τον Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια υφαίνοντας το δέσιμο με τον συναγερμικό κόσμο.

Ο Άντρος Κυπριανού με το εισιτήριο στον δεύτερο γύρο έπαιρνε ανάσα ζωής, αλλά και μία δεύτερη ευκαιρία. Δεύτερη ευκαιρία για το ΑΚΕΛ ως κόμμα εξουσίας αλλά και για να ξανασυστηθεί ο ίδιος στην κοινωνία ως ο ηγέτης της Αριστεράς. Στον ενδιάμεσο χώρο από την άλλη, τα πράγματα δυσκόλευαν για όλους. Ο αποκλεισμός του Νικόλα Παπαδόπουλου από τον δεύτερο γύρο και η δεύτερη πενταετία απομάκρυνσης από την ηγεσία, ανέδειξε μία σειρά εσωκομματικών τριβών και διαφωνιών που έγειραν το ερώτημα του πώς θα προχωρήσουν πλέον τα εν λόγω κόμματα στην κομματική σκακιέρα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λέει το αρχαίο ρητό, με τις ευρωεκλογές και το ψηφοδέλτιο που σχηματίζεται σε κάθε χώρο να θεωρούνται το μεγάλο στοίχημα που θα καταδείξει τη δύναμη του κάθε πολιτικού αρχηγού, ποια κόμματα επιβιώνουν αλλά και ποια οδεύουν σε ελεύθερη πτώση.

Θέλει συντριπτική νίκη ο ΔΗΣΥ

Μπορεί ο ΔΗΣΥ να οραματίζεται μία συντριπτική νίκη στις επικείμενες εκλογές με δεδομένη τη φθορά που δέχεται η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση το κυβερνών κόμμα; Οι ευρωεκλογές μπορεί να είναι αδιάφορες για άλλους, αλλά όχι για τον ΔΗΣΥ. Καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι από το 2004 μέχρι σήμερα επέλεγε να ρίχνει στη μάχη πρωτοκλασάτα στελέχη. Τα ηχηρά ονόματα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κόμμα της Δεξιάς επιχείρησε από την αρχή να συνδέσει το όνομά του με τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., οδηγούσε ανέκαθεν σε πρωτιά του κόμματος. Ακόμα και το δύσκολο 2004, λόγω Σχεδίου Ανάν και διάσπασης.

Το στοίχημα Αβέρωφ

Το ερώτημα είναι σήμερα τι γίνεται. Για τον Αβέρωφ Νεοφύτου μία συντριπτική νίκη στις επικείμενες εκλογές είναι το μεγάλο στοίχημα και διακύβευμα. Και για το κόμμα και κυρίως για τον ίδιο. Μία τέτοια νίκη θα μπορέσει σίγουρα να την κεφαλαιοποιήσει ο ίδιος, ως ο πολιτικός αρχηγός που κατάφερε να συσπειρώσει τον ΔΗΣΥ και να φέρει κοντά ένα ευρύτερο ακροατήριο, παρά τη ρήξη του με τον Πρόεδρό του και παρά τη φθορά που δέχεται η κυβέρνησή του. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει πολιτικά τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τις μετέπειτα πολιτικές του βλέψεις. Ένα χαμηλό ποσοστό από την άλλη ενδεχομένως να πλήξει και τον ίδιο. Όχι μόνο, γιατί κάποιοι θα του καταλογίσουν πως η κακή παρουσία του ΔΗΣΥ συνδέεται με την διαφοροποίησή του από τον Πρόεδρο, αλλά γιατί κύκλοι του προεδρικού ενδεχομένως να αμφισβητήσουν την ηγεσία του και κατ’ επέκταση το έρεισμά του για το 2023. Υπενθυμίζεται πως σε αυτή την ψυχροπολεμική κατάσταση που επικρατεί μεταξύ Προέδρου-Αβέρωφ, ο πρώτος έχει αναπτύξει πολύ στενή σχέση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και για πολλούς θεωρείται πως ίσως αποτελεί το πρόσωπο στο οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης θα δώσει το δακτυλίδι για το 2023.

Για τους παραπάνω λόγους, ένα καλό αποτέλεσμα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον συναγερμικό πρόεδρο. Συναγερμικά στελέχη επισημαίνουν πως επί του παρόντος ο Αβέρωφ Νεοφύτου τηρεί σιγή ιχθύος για τις επαφές του με εν δυνάμει υποψηφίους. Έχει ήδη διαμηνύσει πως θα διατηρήσει το δικαίωμά του να ανακοινώσει τον αριστίνδην υποψήφιο του κόμματος 30 μέρες πριν από τις εκλογές. Ερώτημα παραμένουν οι υπόλοιποι. Δεδομένη θεωρείται βεβαίως η υποψηφιότητα Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος αντλεί ψήφους από τη λαϊκή δεξιά και πολύ πιθανή του Νίκου Τορναρίτη, εκπροσώπου της αστικής Λευκωσίας και του υπέρ της λύσης ακροατηρίου. Μαζί τους και η Έλενα Σταύρου, η οποία, όπως φαίνεται αντλεί σταυρούς προτίμησης από ένα πιο σκληρό ακροατήριο και φράσσει πιθανές διαρροές ψήφων προς χώρους που κινούνται δεξιότερα. Ωστόσο, και τα τρία πρόσωπα αντλούν ψήφους κυρίως από το συναγερμικό ακροατήριο με μειωμένες τις όποιες εισροές από άλλους χώρους.

Η μάχη για την Κομισιόν

«Ο Επίτροπος θα καθορίσει το ψηφοδέλτιο» αναφέρουν κομματικοί κύκλοι όταν ρωτούνται για το τι συμβαίνει. Η αλήθεια είναι πως το ιδανικό σενάριο για τον Αβέρωφ Νεοφύτου θα ήταν η συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο και του Επιτρόπου Χρίστου Στυλιανίδη και της Στέλλας Κυριακίδου. Όχι μόνο γιατί αντλούν σημαντικές ψήφους από ένα ευρύτερο ακροατήριο, αλλά και γιατί αποτελούν το ιδανικό προφίλ που θέλει να προβάλει για το κόμμα ο κ. Νεοφύτου. Αμφότεροι έχουν ξεκαθαρίσει, ωστόσο, πως ενδιαφέρονται για τη θέση του Επιτρόπου και όχι για τις ευρωεκλογές. Στον Συναγερμό θεωρούν πως τη θέση της Επιτρόπου έχει κλειδώσει η Στέλλα Κυριακίδου, με τις ευλογίες της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν πως δεν πρέπει να διαγράφεται από το κάδρο το έρεισμα Στυλιανίδη, αλλά και το ενδεχόμενο να αναλάβει την αντιπροεδρία της Κομισιόν, αν παραμείνει. Αν και ο συναγερμικός πρόεδρος διαμηνύει πως ο επόμενος επίτροπος θα πρέπει να περάσει από τη μάχη των ευρωεκλογών ούτε ο Χρίστος Στυλιανίδης αλλά κυρίως η Στέλλα Κυριακίδου δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν, με την κα Κυριακίδου να το θεωρεί, όπως λέγεται, ανέντιμο απέναντι στους ψηφοφόρους. Και ο ένας και ο άλλος πάντως δέχονται παραινέσεις να κατέλθουν ως υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές, με τον πρώην υπουργό εξωτερικών να λέει στον στενό φίλο και συνεργάτη του Χρίστο Στυλιανίδη να δώσει τη μάχη. Καθόλου τυχαίες άλλωστε οι νουθεσίες Κασουλίδη προς Στυλιανίδη κατά τη βράβευσή του τελευταίου πως είναι μικρός για να ολοκληρώσει τον πολιτικό του κύκλο. Αυτό φαίνεται να του το ανέπτυξε σε συνάντηση που είχε κατ’ ιδίαν μαζί του. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πάντως έχει δώσει προθεσμία στον Ευρωπαίο επίτροπο να του δώσει μία απάντηση μέχρι και τον επόμενο μήνα.

Με έμφαση στη λύση το ΑΚΕΛ

Οι ευρωεκλογές προκαλούσαν ανέκαθεν πονοκέφαλο στο ΑΚΕΛ, καθώς το ακροατήριο του κόμματος δυσκολεύεται να ταυτιστεί και συνεπώς να ενθουσιαστεί τόσο που θα οδηγηθεί συσπειρωμένο στη μάχη. Οι εν λόγω εκλογές αποτελούν, ωστόσο, ένα στοίχημα και για τη θέση του ΑΚΕΛ στην κομματική σκακιέρα, αλλά και για τον ίδιο τον Άντρο Κυπριανού. Η διατήρηση των ποσοστών των προεδρικών εκλογών θα δώσουν το μήνυμα πως το ΑΚΕΛ εξέρχεται από τη χρόνια απομόνωση και την κρίση που προκάλεσε η πενταετία Χριστόφια, ενώ η επανάληψη του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών θα ανακινήσει την εσωστρέφεια. Επηρεάζει παράλληλα και τον γ.γ. του κόμματος, καθώς ένα καλό ποσοστό στέλνει μήνυμα επιβράβευσης για τους χειρισμούς του, ίσως και το μήνυμα πως ο κύκλος του στην Εζεκία Παπαϊωάννου δεν ολοκληρώνεται κατά το εκλογικό συνέδριο του 2020. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείεται να επιταχυνθεί η διαδικασία διαδοχής, αλλά και το σενάριο μιας υποψηφιότητας αμφισβήτηση απέναντι στη σχολή σκέψης του Άντρου Κυπριανού.

Στο ΑΚΕΛ έχουν ήδη πάρει ζεστά το ψηφοδέλτιο, ξεκινώντας τις διαβουλεύσεις και επαφές με πρόσωπα. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Νεοκλή Συλικιώτη, και πολύ πιθανή η υποψηφιότητα του βουλευτή Λάρνακας Γιώργου Γεωργίου. Στο κάδρο υπάρχει το όνομα της Σκεύης Κουκουμά, ενώ πολλοί προτείνουν και τον πρώην βουλευτή Κερύνειας Πάμπο Παπαγεωργίου. Από την ονοματολογία δεν λείπει το όνομα του επαρχιακού Αμμοχώστου Χρύσανθου Ζαννέτου. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου αναφέρουν ως αναγκαία για τη συσπείρωση του κόμματος την υποψηφιότητα ενός πρωτοκλασάτου στελέχους με τα βλέμματα, όπως ανέφερε και στο παρελθόν η «Κ», να στρέφονται στους Άριστο Δαμιανού και Χρίστο Χριστοφίδη. Το ποιος θα κατέλθει είναι σίγουρα ένα ζήτημα ανοικτό.

Από την κοινωνία πολιτών

Το σίγουρο είναι πως στο ΑΚΕΛ θέλουν να φέρουν κοντά και ακροατήριο από την ευρύτερη κεντροαριστερή τάση που στηρίζουν τη λύση. Η απουσία του Τάκη Χατζηγεωργίου από το ψηφοδέλτιο –λόγω του ορίου θητειών – ανησυχεί κάποιους πως θα προκαλέσουν πλήγμα στο ευρύτερο κοινό της Αριστεράς. Σε αυτό το πλαίσιο το κόμμα προσανατολίζεται σε συνεργασία με τον Όμιλο Προβληματισμού για Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας, ο οποίος και δραστηριοποιείται έντονα στην προώθηση της λύσης και της επανένωσης, με τα ονόματα των Παύλου Παύλου και Λάρκου Λάρκου να ακούγονται εντόνως. Οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για την κάθοδο Τουρκοκυπρίου με πιθανότερο το όνομα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Αλλάζει ρότα ο Νικόλας

Μετά το πρώτο μούδιασμα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αντιλήφθηκε πως θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική, αν θέλει να επιβιώσει πολιτικά. Σε αυτό το πλαίσιο όχι μόνο θα πρέπει να στραφεί σε πιο μετριοπαθείς δρόμους, αλλά και να απαγκιστρωθεί εν μέρει από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, τα οποία, όπως φάνηκε τελικώς, δυσκολεύτηκαν να συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητά του. Καθόλου τυχαία άλλωστε και τα καρφιά του Γιώργου Περδίκη πως η σχέση του ενδιάμεσου χώρου ατόνησε μετά τις προεδρικές εκλογές. Κάπως έτσι ο Νικόλας Παπαδόπουλος άνοιξε γέφυρες και με το ΑΚΕΛ, αρχίζοντας αγώνα υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας – για την οποία ούτε λόγος δεν γινόταν προεκλογικά – αλλά και με την κυβέρνηση συνεργαζόμενος σε ζητήματα οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο θέλει να στείλει το μήνυμα στο κεντρώο ακροατήριο που είδε με ανησυχία τη ροπή του σε πιο σκληρή γραμμή πως επιστρέφει στις αρχές αξίες και εν πολλοίς στη διαχρονική κουλτούρα του ΔΗΚΟ.

Και αυτό γιατί αντιλαμβάνεται ότι η Δημοκρατική Παράταξη, που αποτελείται κυρίως από διαγραφέντα δηκοϊκά στελέχη, κινείται έντονα. Δεν είδαν με αδιαφορία, άλλωστε, την ανακοίνωση των 306 μελών της διοικούσας επιτροπής που αποτελούνται κυρίως από πρόσωπα του κεντρώου χώρου ούτε τη φημολογία προετοιμασίας σεναρίου καθόδου στις επικείμενες εκλογές. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα η Δημοκρατική Παράταξη κάνει επαφές και διεργασίες, με σημαντικό αριθμό των μελών να ζητά κάθοδο στις επικείμενες εκλογές. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει ένα δυνατό ψηφοδέλτιο που θα συσπειρώσει το ΔΗΚΟ. Ένα καλό ποσοστό θα στείλει, άλλωστε, το μήνυμα πως ο κ. Παπαδόπουλος ξεπέρασε τη φθορά που του προκάλεσαν οι προεδρικές εκλογές και κατάφερε να αφομοιώσει τους κραδασμούς της εσωκομματικής ρήξης που ακολούθησε. Ένα άσχημο ποσοστό όχι μόνο θα επαναφέρει την εσωκομματική γκρίνια, αλλά θα αποδυναμώσει σημαντικά το ΔΗΚΟ ως ρυθμιστικό κόμμα και τον ΔΗΚΟϊκό πρόεδρο στις βλέψεις του όχι μόνο για το 2023, αλλά και για το ενδεχόμενο συνεργασιών για την προεδρία της βουλής το 2021.

Οι σκληροί

Το ΔΗΚΟϊκό ψηφοδέλτιο θεωρείται αρκετά προχωρημένο σε σχέση με άλλα. Ο Κώστας Μαυρίδης θεωρείται δεδομένος, όπως επίσης και ο Αλέκος Τρυφωνίδης, που μπορεί να προσελκύσει ακροατήριο που φλερτάρει με τη Δημοκρατική Παράταξη. Στα ονόματα που συζητούνται περιλαμβάνεται και αυτό του Παύλου Μυλωνά, ενώ όπως έχει αναφέρει η «Κ» και ο Ζαχαρίας Κουλίας το σκέφτεται σοβαρά. Απάντηση εντός ημερών αναμένει από την Ελένη Θεοχάρους, ενώ πιθανό είναι και το όνομα της Ιωάννας Συγκρασίτη στο ενδεχόμενο που δεν κατέλθει ο κ. Μυλωνάς. Το ζήτημα είναι πως όλα τα ονόματα πλην του κ. Τρυφωνίδη προσελκύουν το ίδιο προφίλ ψηφοφόρων, με πιο σκληρή γραμμή στο Κυπριακό. Το αν αυτό θα πλήξει τον κ. Παπαδόπουλο ή αν θα καταφέρει τελικώς να επαναφέρει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους θα φανεί στην κάλπη.

Ζήτημα επιβίωσης

Ζήτημα επιβίωσης τίθεται στον υπόλοιπο ενδιάμεσο χώρο, ενώ άπαντες αντιμετωπίζουν εσωκομματικά προβλήματα πλην των Οικολόγων. Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους έχει τρία ανοικτά μέτωπα για το πώς θα κινηθεί στις επικείμενες εκλογές. Αν και το πιθανότερο σενάριο είναι η συμπερίληψή της στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τριμερή συμμαχία με ΕΔΕΚ και Οικολόγους, όπως επίσης και διμερούς μόνο με την ΕΔΕΚ. Οι Οικολόγοι δεν βιάζονται, πάντως, να λάβουν απόφαση συζητώντας με όλους και λαμβάνοντας απόφαση στα μέσα του Γενάρη. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρημένες είναι οι συζητήσεις με τη Συμμαχία πολιτών για ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται ο Σενέρ Λεβέντ, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και από τη Συμμαχία Πολιτών ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Στην ονοματολογία, πάντως, ακούγεται και το όνομα του Σενέρ Ελτσίλ, αλλά και του Στέλιου Πλατή. Αν η συνεργασία κλειδώνει, ο Γιώργος Λιλλήκας φαίνεται να παίρνει ανάσα ζωής, καθώς εντός του κινήματος αντιλαμβάνονται πως η αυτόνομη πορεία θα είναι εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο.

Παραμονεύει ο Παπαδάκης

Ζήτημα είναι πώς θα κινηθεί η ΕΔΕΚ. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έχει τους δικούς του όρους και τις δικές του κόκκινες γραμμές (αρνούμενος εκ περιτροπής θητεία και διεκδικώντας 4 από τους 6 υποψήφιους) που κάνουν πολύ δύσκολη την όποια συνεργασία και στρέφουν το βλέμμα σε αυτόνομη πορεία. Πολιτικοί κύκλοι θεωρούν πως κάτι τέτοιο αποτελεί αυτοχειρία για την ΕΔΕΚ, καθώς η ανάληψη της έδρας θεωρείται ακατόρθωτη. Στο σενάριο απώλειας της έδρας θα ενισχυθεί η εσωστρέφεια, με κομματικές πηγές να εκτιμούν πως την επομένη των εκλογών ο Δημήτρης Παπαδάκης θα αμφισβητήσει ανοικτά τον Μαρίνο Σιζόπουλο, χωρίς να αποκλείεται να ζητήσει εκλογικό συνέδριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X