ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παπαδόπουλος: Διαπιστώνονται πολιτικές ευθύνες για τον Συνεργατισμό

Επέμεινε στην άποψή του ότι αυτό που έγινε τα προηγούμενα έξι χρόνια συνιστά πολιτική απάτη

ΚΥΠΕ

Το Δημοκρατικό Κόμμα διαφωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν λέει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες, πριν αναληφθεί η οποιαδήποτε ευθύνη από την κυβέρνηση του, ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ επιμένει στην ανάληψη ευθυνών από πλευράς όλων των εμπλεκομένων για τον Συνεργατισμό.

«Εμείς θεωρούμε πως ήδη διαπιστώνονται οι πολιτικές ευθύνες δια του αποτελέσματος. Το ίδιο διαπιστώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποδίδει ευθύνες στη κακή διοίκηση του συνεργατισμού στην ανακοίνωση της ημερομηνίας 19.6.18», ανέφερε.

Επέμεινε επίσης στην άποψή του ότι αυτό που έγινε τα προηγούμενα έξι χρόνια συνιστά πολιτική απάτη.

«Οι κυβερνώντες εξαπάτησαν και παραπλάνησαν προεκλογικά το λαό με ένα υποτιθέμενο «success story». Χλεύαζαν και ειρωνεύονταν κάθε αντίθετη εισήγηση. Αυτή η εξαπάτηση όμως κόστισε στον Κύπριο φορολογούμενο 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες, αποτελούν ένα «success story», δεν θέλω να δω τι θα γίνει αν αυτή η κυβέρνηση αποτύχει», είπε.

Είπε επίσης ότι η απόφαση του ΔΗΚΟ για τον Συνεργατισμό αποτελεί απόφαση ευθύνης. Όπως είπε, η υπερψήφιση της κρατικής εγγύησης και των συνοδευτικών νομοσχεδίων διαφύλαξε τους καταθέτες, αλλά και τη σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας.

«Σημειώνουμε και τονίζουμε, πως μέχρι σήμερα, εκείνοι που μας καλούσαν να καταψηφίσουμε, δεν μας έχουν πει ποιο ήταν το «Σχέδιο Β» για την επόμενη μέρα. Δυστυχώς κατά την άποψη μας, δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή άλλη από την επικύρωση, γιατί η καταψήφιση θα σήμαινε, είτε κούρεμα, είτε μνημόνιο, είτε και τα δυο», είπε.

Είπε επίσης ότι η θετική τους ψήφος δεν σημαίνει επικύρωση ή και αποδοχή των κυβερνητικών χειρισμών ή της πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

«Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Στηρίζουμε τους καταθέτες και την κυπριακή οικονομία», ανέφερε.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υιοθετήθηκαν και αφομοιώθηκαν, στα σχετικά κείμενα των κυβερνητικών νομοσχεδίων, οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ.

Όπως είπε, μέσα από τη συζήτηση και μέσα από τις αλλαγές που πετύχαμε, επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός, από τον οποίο προσφέρονται τα απαραίτητα εργαλεία για τη δίωξη των κακόπιστων κακοπληρωτών από τη μία, που μπορούν να πληρώσουν και δεν θέλουν. Από την άλλη προσφέρεται προστασία στους καλόπιστους δανειολήπτες που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν.

Μεταξύ άλλων, είπε, διαφυλάχθηκε και διευρύνθηκε η προστασία του πλαισίου Αφερεγγυότητας, παραμένει η προστασία της κύριας κατοικίας αξίας κάτω από 350.000 ευρώ και ενισχύθηκε η προστασία των εγγυητών.

Όπως είπε, κανένα σπίτι εγγυητή δεν μπορεί να εκποιηθεί για την αποπληρωμή δανείου πρωτοφειλέτη, εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα δικαστήρια, αντιμετωπίζονται καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, το επιτόκιο υπερημερίας επιβάλλεται μόνο στο ποσό που καθυστερεί και όχι σε ολόκληρο το δάνειο και να αναστέλλονται οι τόκοι του δανείου, όταν ο δανειολήπτης καταχωρεί αίτηση στο δικαστήριο με βάση το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Επιπρόσθετα, είπε, το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε και παρουσιάστηκαν στη Βουλή, το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης των Μη - Εξυπηρετουμένων Δανείων και το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» και αυτά τα δυο αυτά προγράμματα και πρωτοβουλίες, είναι για το ΔΗΚΟ, απόλυτα και αυστηρά διασυνδεόμενα με τον προϋπολογισμό του 2019.

Καταλήγοντας είπε ότι σε αντίθεση με την ανευθυνότητα «που βιώσαμε τα έξι προηγούμενα χρόνια, το Δημοκρατικό Κόμμα επέδειξε υπευθυνότητα στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση