ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παράταση μετά τη διάσκεψη παίρνει από το ΑΚΕΛ ο Λιλλήκας

Η συζήτηση για το 18 μεταξύ των δύο, θα συνεχίσει βάσει των δεδομένων που θα προκύψουν στην Ελβετία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ούτε απέκλεισαν αλλά ούτε επιβεβαίωσαν το ενδεχόμενο σύμπλευσης ΑΚΕΛ και Συμμαχία Πολιτών κατά τη συνάντησή τους με αντικείμενο τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά έδωσαν ραντεβού συνέχισης της συζήτησης μετά τη διάσκεψη της Ελβετίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Γιώργου Λιλλήκα, πριν ακόμη να ανακοινωθεί επίσημα το ναυάγιο με τον Μάικ Σπανό, με τον υποψήφιο για την προεδρία και πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα να επιδιώκει στήριξη της υποψηφιότητάς του από το ΑΚΕΛ.

Το κόμμα της Αριστεράς, αν και πολλές φορές σε δηλώσεις του έχει επισημάνει την αδυναμία συνεργασίας λόγω των διαφορών στο κυπριακό, αυτή τη φορά υπογράμμισε πως η όποια συνεργασία για το ΑΚΕΛ θα γίνει στο πλαίσιο αρχών και έδωσε ραντεβού συνέχισης των συνομιλιών για μετά το Κραν Μοντάνα. Το αν τα δεδομένα θα αλλάξουν κατά την εκεί παραμονή τους, ώστε να φέρουν τα δύο μέρη κοντά, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι πως η συνάντηση συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση του Κίκη Καζαμία πως δεν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές.

Αγκάθι η ΔΔΟ

Το πρωί της Δευτέρας, ο Γιώργος Λιλλήκας, συνοδευόμενος από τους Άγη Αγαπίου, Δώρο Παφίτη και Άννα Θεολόγου, μετέβη στην Εζεκία Παπαϊωάννου συναντώντας τον γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τα μέλη της γραμματείας, Στέφανο Στεφάνου, Χρίστο Αλέκου και Νίκο Ιωάννου. Η συνάντηση έγινε ούτως ώστε να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει έδαφος συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, στις επικείμενες εκλογές. Πέραν του κοινωνικοοικονομικού ζητήματος, που φέρεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων, αγκάθι για την Εζεκία Παπαϊωάννου αποτελεί η αποκήρυξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας από πλευράς του Γιώργου Λιλλήκα.

Ο Γιώργος Λιλλήκας από πλευράς του φέρεται να πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος, αν υπάρχει η θέληση. Ήδη ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κατέθεσε εκ νέου στη συνάντηση με το ΑΚΕΛ την στρατηγική του για το κυπριακό με κομματικές πηγές από τη Συμμαχία Πολιτών να επισημαίνουν πως οι δύο πλευρές μπορούν να εστιαστούν σε αυτό για μία ενδεχόμενη σύμπλευση.

Μαλακώνει ο Λιλλήκας

Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε πάντως πως στόχος είναι ο διάλογος για την αναζήτηση του κοινού εδάφους, χωρίς η μία πλευρά να επιβάλλεται στην άλλη. Αναφορικά με την καυτή πατάτα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε πως στρατηγικός στόχος όλων θα είναι η λύση που θα οδηγεί στην απελευθέρωση της Κύπρου υπογραμμίζοντας πως πρέπει να συζητηθεί το «τι θέλουμε και όχι το τι δεν θέλουμε». Όπως επεσήμανε «εκείνο που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι να διασφαλίσουμε συγκεκριμένους στόχους» επισημαίνοντας ότι αν αυτοί επιτευχθούν στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν θα διαφωνήσει κανένας. «Μας ενδιαφέρει η ουσία και εκεί πρέπει να εστιάσουμε» σημείωσε.

Κρατά αποστάσεις ο Άντρος

Πάντως από πλευράς του ΑΚΕΛ, ο γ.γ του κόμματος φάνηκε να κρατά αποστάσεις και να είναι μετρημένος σε δηλώσεις του υπενθυμίζοντας τον κ. Λιλλήκα πως το ΑΚΕΛ θα προχωρήσει σε συνεργασίες βάσει των προγραμματικών του θέσεων. Φρόντισε να σημειώσει πως η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Γιώργου Λιλλήκα και όχι του ίδιου του κόμματος.

«Είχαμε μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση. Διερευνήσαμε τα περιθώρια τα οποία υπάρχουν για προγραμματικές συγκλήσεις και πολιτική συνεργασία. Συμφωνήσαμε ότι η σημερινή διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ βάθυνε το χάσμα της κοινωνικής ανισότητάς, καταρράκωσε δημόσιους και ανεξάρτητους θεσμούς και κατεδάφισε κάθε έννοια πολιτικής διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Παράλληλα εμείς τονίσαμε ότι θεωρούμε αναγκαίο η επόμενη Κυβέρνηση να είναι αφοσιωμένη στο να αλλάξει τις κοινωνικοοικονομικές πολιτικές αλλά και να παραμείνει συνεπής στον στόχο της απελευθέρωσης της πατρίδας μας στη βάση της ΔΔΟ. Και ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε για την Προεδρία της Δημοκρατίας έναν υποψήφιο με τον οποίο δεν θα υπάρχει σύμπτωση θέσεων σε ότι αφορά στη λύση του Κυπριακού, ταύτιση στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να διασφαλίζουν τις κατακτήσεις και τα συμφέροντα των εργαζομένων και πραγματική διάθεση για καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, του κατεστημένου κομματικού συστήματος της συναλλαγής και επιβολής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Παράταση λόγω κυπριακού

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση μετά τη διάσκεψη στην Ελβετία. Όπως επισημάνθηκε από πλευράς του Άντρου Κυπριανού «αυτή τη στιγμή όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη στην Ελβετία με την ευχή αυτή τη φορά οι συνομιλίες να καρποφορήσουν». «Όταν καθορίστηκε η συνάντηση δεν γνωρίζαμε για την ημερομηνία της Διάσκεψης. Επειδή συνέπεσε , λογικό ήταν αρκετή συζήτηση να γίνει γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και για τις εξελίξεις που ενδεχόμενα να έχουμε στην Ελβετία. Ευχή όλων βέβαια είναι να υπάρξει μετακίνηση από μέρους της τουρκικής πλευράς, εγκατάλειψη των ακραίων απαράδεκτων θέσεων της Άγκυρας έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και σε μια συμφωνία σε αυτή τη συνθήκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλλήκας.

Έκλεισε το κεφάλαιο Κίκη

Η συνάντηση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ με τη Συμμαχία Πολιτών συνέπεσε πάντως με την ανακοίνωση του Κίκη Καζαμία ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει για την προεδρία. Ο ίδιος σημείωσε πως οι φυσικές του δυνάμεις δεν του επιτρέπουν να είναι υποψήφιος. Ήδη μετά και το ναυάγιο με τον Μάικ Σπανό εντάθηκαν οι πιέσεις από στελέχη του ΑΚΕΛ προς τον πρώην υπουργό οικονομικών να διεκδικήσει, ωστόσο ο ίδιος έκλεισε σήμερα την όποια σεναριολογία. Με αυτό ως δεδομένο, μειώνονται οι επιλογές που θα μπορούσε να έχει μπροστά του το κόμμα. Αυτό ακριβώς αναμένεται να αξιοποιήσει ο κ. Λιλλήκας καθιστώντας τον εαυτό του ως τον καταλληλότερο υποψήφιο για να κτυπήσει τον Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση