ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρεμιέρα αντιπαράθεσης για Καρογιάν

Απέρριψε τα περί νέας στρατηγικής υποστηρίζοντας την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί ο Μάριος Καρογιάν να κρατούσε εδώ και καιρό σιγή ιχθύος παρακολουθώντας χωρίς να τοποθετείται τον τρόπο που πολιτεύεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ωστόσο το πρωί της Κυριακής, έστειλε το δικό του μήνυμα προς την ΔΗΚΟϊκή ηγεσία.

Την κάλεσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε ο,τι αφορά το πλαίσιο λύσης και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ενώ την ίδια στιγμή, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι καιρός για νεότευκτες στρατηγικές σοφιστείες εκτίμησε πως θα πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο οι συνομιλίες. Την ίδια στιγμή ο Νικόλας Παπαδόπουλος στο παγκύπριο συνέδριο της Αλληλεγγύης χαρακτήριζε τη ΔΔΟ, ως ψευδοδίλημμα, ενώ η Ελένη Θεοχάρους υποστήριζε πως αυτό που κάποιοι ονομάζουν ΔΔΟ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά αναγνώριση της κατοχής.

Μήνυμα σε Νικόλα και Μάρκο

«Η ΔΔΟ για μας ουδέποτε ήταν λάβαρο αγώνα, αλλά μέσα από την διαδρομή των πολύχρονων διαπραγματεύσεων είχε γίνει αποδεκτή κατ’ οικονομίαν ως οδυνηρός συμβιβασμός της πλευράς μας, προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού» ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν απαντώντας και στις πρόσφατες δηλώσεις του Μάρκου Κυπριανού ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ουδέποτε υπήρξε σημαία για το ΔΗΚΟ.

Έστειλε παράλληλα μήνυμα προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε ο,τι αφορά τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Εκείνοι που διαφωνούν με αυτό το πλαίσιο θα πρέπει έντιμα και με παρρησία να το δηλώσουν, αντί με μισόλογα, επικοινωνιακά τεχνάσματα και σοφιστείες να επιδιώκεται παραμερισμός του υποβιβάζοντας την ουσία σε επίπεδο ονοματολογίας» τόνισε φωτογραφίζοντας εν πολλοίς τον Ενδιάμεσο αλλά κυρίως τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

Όπως συμπλήρωσε «μαζί με τη διαφωνία τους, καλό θα ήταν, βέβαια, να διατυπώσουν και μια εφικτή και ρεαλιστική αντιπρόταση, που θα τυγχάνει της έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας».
Ο Μάριος Καρογιάν πήρε θέση και εν πολλοίς απέρριψε τα περί νέας στρατηγικής που επαγγέλλεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας πως δεν είναι καιρός για νεότευκτες στρατηγικές σοφιστείες. Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την εκτίμηση πως θα πρέπει να επιδιωχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αποδεχτεί πριν την επανέναρξή τους την κατάργηση των εγγυήσεων.

Νικόλας: Ψευδοδίλημμα η ονοματολογία

Πάντως, την ίδια στιγμή που ο Μάριος Καρογιάν μιλούσε για την ανάγκη επιστροφής στο τραπέζι των συνομιλιών και την ανάγκη να ξεκαθαρίσει ο Ενδιάμεσος τη θέση του για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλούσε στο παγκύπριο συνέδριο του Κινήματος Αλληλεγγύη χαρακτηρίζοντας ψευδοδίλημμα την ονοματολογία.

«Το Φλεβάρη αποφασίζουμε ποιο πρέπει και ποιο θέλουμε να είναι το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού. Μακριά από το ψευδοδίλλημα περί Ομοσπονδίας, που ο Νίκος Αναστασιάδης και η ηγεσία του ΑΚΕΛ προσπαθούν να συντηρήσουν. Ο λαός μας όμως έχει αντιληφθεί ότι το ψεύτικο αυτό δίλημμα, αποτελεί προκάλυμμα πίσω από το οποίο προσπαθούν να κρύψουν τις επικίνδυνες υποχωρήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων.

Προσπαθούν πίσω από αόριστες και ανούσιες συζητήσεις να κρύψουν την επιβολή μιας κακής λύσης, η οποία θα καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Μια λύση που δεν θα είναι λειτουργική, δεν θα είναι βιώσιμη, και που δεν θα διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Μία λύση που δεν πρόκειται να την αποδεχθούν οι Ελληνοκύπριοι. Ο Λαός μας έχει αντιληφθεί ότι προφανής στόχος της προσπάθειας αυτής, είναι ο εγκλωβισμός στο μη ουσιαστικό, που είναι το όνομα, σε βάρος του ουσιαστικού, που είναι η ποιότητα και το περιεχόμενο της λύσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

ΔΔΟ και αναγνώριση της κατοχής

Πάντως, όσο κι αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλησε να κρατήσει αποστάσεις από την ονοματολογία, η Ελένη Θεοχάρους έκανε σαφή αναφορά σημειώνοντας πως αυτό που κάποιοι ονομάζουν ΔΔΟ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αναγνώριση της κατοχής.

«Πάντα σας λέγαμε ότι αυτό που οι γνωστικοί και ρεαλιστές ονομάζουν ΔΔΟ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναγνώριση της κατοχής. Πάντα σας λέγαμε πως αυτό που επεξεργάζονται ως λύση και που το ονομάζουν ΔΔΟ, είναι μια λύση ασύμβατη με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του λαού, γι’ αυτό την απορρίπτουμε. Μας απαντούν ότι δεν είμαστε πραγματιστές, δεν κατανοούμε ότι ηττηθήκαμε το 1974, ότι είμαστε ακραίοι μαξιμαλιστές. Και έπεισαν την διεθνή κοινότητα ότι αυτοί οι ρεαλιστές μπορούν να φέρουν την λύση στο κυπριακό, συνομιλώντας με τους ομολόγους τους Τουρκοκύπριους σε συνομιλίες κυπριακού ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Κυπριακού ιδιοκτησιακού καθεστώτος που αφορά μόνο τις συνομιλίες, αλλά όχι την δικαιοσύνη. Που είναι άλλης ιδιοκτησίας, τουρκικής. Ιδού λοιπόν πού μας οδήγησαν. Μετά από 40 χρόνια διαπραγματεύσεις, υποχωρήσεις, ήττες, συμβιβασμούς με βάση την ΔΔΟ, μας έφεραν στο σημείο όπου ο ίδιος ο Πρόεδρος ομολογεί πως μετατρεπόμαστε σε τουρκικό προτεκτοράτο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελένη Θεοχάρους στο παγκύπριο συνέδριο της Αλληλεγγύης.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X