ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μειωμένες οι προσδοκίες των αρχηγών για το δείπνο

Στόχος του Προέδρου η επανέναρξη των συνομιλιών επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με τη λατινική έκφραση όσο ζω ελπίζω απάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης αναφορικά με το τι ελπίζει από την συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί την προσεχή Δευτέρα. Αν και ο ίδιος ήταν φειδωλός γύρω από τις επιδιώξεις του σε ο,τι αφορά το δείπνο, το απόγευμα της Πέμπτης προχώρησε σε σύσκεψη αρχηγών ούτως ώστε να ακούσει τις τοποθετήσεις αλλά και τις εισηγήσεις των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με το επικείμενο δείπνο. Πάντως, παρά την αισιοδοξία του Προέδρου, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και τον προβληματισμό τους μετά από την ενημέρωση του Προέδρου στη σύσκεψη αρχηγών. Στη συνάντηση, πέραν των αρχηγών των κομμάτων, παρευρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και Δημήτρης Χριστόφιας, όπως επίσης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επεσήμανε πως στόχος του Προέδρου είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Σημείωσε πως έγινε μία συζήτηση και για τις εξελίξεις στην περιοχή, ξεκαθαρίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος των σχεδιασμών που γίνονται από διάφορες χώρες αλλά ούτε ζητήθηκε να υπάρξει ανάμιξη.

Με το πέρας της δίωρης συνεδρίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε πως ήταν μία παραγωγική συζήτηση και εξέφρασε την άποψη ότι το δείπνο θα πρέπει να είναι η αρχή για μία νέας διαδικασία στο κυπριακό, καθώς η επανέναρξη του διαλόγου είναι ο εθνικός στόχος. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημειώνοντας πως εκτός από το επικοινωνιακό της κατάστασης, θα πρέπει να δοθεί στημασία και στην ουδία, και συγκεκριμένα στην έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. «Με αφετηρία το δείπνο να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις εκεί που έμειναν από το Κραν Μοντανά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού εκφράζοντας την άποψη πως η ε/κ πλευρά θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη προχωρώντας σε αυτή τη διαδικασία δίχως υποσημειώσεις.

«Κανένας δε μπορεί να είναι αισιόδοξος για τα επόμενα βήματα αν λάβουμε υπόψη τις επίσημες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων αλλά και του ψευδοκράτους» επεσήμανε με το πέρας της σύσκεψης ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως επεσήμανε κατά τη σύσκεψη εξέφρασε την ετοιμότητα για διάλογο, με την προϋπόθεση να ξεκαθαρίσει η βάση του διαλόγου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως η επίλυση του κυπριακού θα πρέπει να προέλθει από διάλογο υποσημειώνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία δε μπορεί να λύσει το κυπριακό από μόνη της. Ήγειρε το ερώτημα κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη για υποχωρήσεις. «Δε διαφωνούμε με τη διερεύνηση, αλλά δεν συμφωνούμε με ένα κοινωνικό δείπνο που ενδεχομένως να δημιουργήσει αρνητικούς συνειρμούς » ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σιζόπουλος υπογραμμίζοντας την ανάγκη η πλευρά μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτική καθώς ο διάλογος θα πρέπει να έχει πολιτικά οφέλη.

Ο κ. Λιλλήκας από την πλευρά του σημείωσε πως η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα συγχαίροντας τον Πρόεδρο για την εν λόγω πρωτοβουλία. Σημείωσε πως δεν υπάρχει σύγκλιση προς τις εκτιμήσεις αλλά εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να δημιουργήσουν ένα καλό κλίμα και έδαφος για λύση του κυπριακού. «Η Τουρκία υπηρετεί συγκεκριμένους στόχους και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει την πολιτική του στο κυπριακό ο Ενρογάν» σημείωσε. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλίκαρος επεσήμανε πως η Κύπριακή Δημοκρατια δεν μπορεί να υποχωρεί για επανέναρξη των συνομιλιών ενώ ο κ. Περδίκης εξέφρασε την άποψη πως ένα δείπνο δεν είναι το τέλος του κόσμου αρκεί να μην είναι η αρχή για νέες υποχωρήσεις.

Ο Εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη εξέφρασε τη διαφωνία για τη διεξαγωγή δείπνου αλλά και την ενέργεια όπως είπε εξύψωσης του Τ/κ ηγέτη σε ισότιμο συνομιλητή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση