ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προδρόμου: Ανάγκη για ενότητα και συνένωση δυνάμεων

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «εδώ στην Kύπρο, γι’ αυτό πολεμάμε το αυτονόητο, για το χώμα και το φως της πατρίδας μας»

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη ενότητας και συνένωσης δυνάμεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης και συνεργασίας για όλους τους Κυπρίους εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κατά τον πανηγυρικό του λόγο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μετά τη δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στην Αρχιεπισκοπή.
 
«Στις 28 Oκτωβρίου 1940 και σ’ ολόκληρο το θαυμαστό έπος που ακολούθησε, είχαμε μια από κείνες τις σπάνιες αλλά τόσο πολύτιμες στιγμές εθνικής έξαρσης, όταν ο Έλληνας ξεπερνάει τον εαυτό του και δεν κοιτάει πώς να αντιμετωπίσει ή να μειώσει τον πλαϊνό του, αλλά στρέφει όλη την ενέργεια στον πραγματικό εχθρό. Mια από κείνες τις ακριβές στιγμές της ιστορίας μας που πρέπει να έχουμε ως υπόδειγμά μας», είπε.
 
Μπροστά στον εξωτερικό κίνδυνο, πρόσθεσε, « οι Έλληνες παραμέρισαν τις έριδες, ξέχασαν τις ανυπέρβλητες δυσκολίες και για μιαν ακόμη φορά έκαναν το θαύμα. Tο θαύμα αυτό δεν έχει κάτι το μεταφυσικό. Eδώ πρέπει ξανά να θυμηθούμε ένα εξωτερικό παρατηρητή όπως ο Γούντχαουζ που υπογραμμίζει ότι ‘ ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ο ελληνικός λαός και η κυβέρνησή του βρέθηκαν εντελώς ενωμένοι’. Ενότητα, αποφασιστικότητα, καθαρότητα στόχων. Αυτό είναι το θαύμα, αν θαύμα υπήρξε. Kατά τα λοιπά, ο πατριωτισμός, η ευψυχία και η εθνική αυταπάρνηση των Eλλήνων πρέπει πάντοτε να θεωρούνται δεδομένα», συμπλήρωσε.
 
Σημείωσε ότι «πάνω απ’ όλα ρόλο έπαιξε η ενότητα και η αποφασιστικότητα. H Eλλάδα τότε, το έθνος ολόκληρο, έπραξε το αυτονόητο για μας τους Έλληνες. Aλλά και σήμερα εδώ στην Kύπρο, στην πολιτική όσο και στην καθημερινή ζωή μας, γι’ αυτό πολεμάμε το αυτονόητο, για το χώμα και το φως της πατρίδας μας, για το μέτρο και την ανθρωπιά του πολιτισμού μας».
 
«Δεν είναι ώρα βεβαίως για πολιτικολογία» είπε, προσθέτοντας ότι «ενθυμούμενοι και τη συμβολή της Κύπρου στον ωραίο εκείνο αγώνα κατά της ξένης κατοχής και της τυραννίας,  από την άποψη του κυπριακού ελληνισμού έχουμε ακόμα τον ίδιο αγώνα της ελευθερίας να δώσουμε. Διότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι της πατρίδας μας κάτω από τουρκική κατοχή».
 
«Έναν αγώνα με ειρηνικά μέσα. Έναν αγώνα με διπλωματική κινητοποίηση και εμμονή σε αρχές δικαίου και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης. Έτσι λοιπόν, μέσα σε συνθήκες της πλατύτερης δυνατής ενότητας, συσπειρωμένοι γύρω από την ηγεσία μας, θα διεκδικήσουμε μια συμφωνία ειρήνης και συνεργασίας για όλους τους Κυπρίους», είπε.

Συγκλίνοντας, συνέχισε, « και με δυνάμεις μεταξύ των Τουρκοκυπρίων που θέλουν να δουν την Κύπρο ένα κανονικό κράτος, χωρίς ξένους κηδεμόνες, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς δήθεν δικαιώματα για έξωθεν παρεμβάσεις. Αξιοποιώντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. προσδιόρισε ως ζητούμενο με τη λύση να γίνει η χώρα μας ένα κανονικό κράτος. Δηλαδή ένα κράτος σύμφωνα με τα κριτήρια του δικαίου και τις αρχές και τους κανόνες του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, απέναντι στην Τουρκία που επιδιώκει με κάθε τρόπο να απαλείψει την Κυπριακή Δημοκρατία και να διαιωνίσει ό,τι επέβαλε με τον κατακτητικό πόλεμο το 1974 ή και να εγκαθιδρύσει κάποιο καθεστώς που δεν θα ήταν λειτουργικό και ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να είναι βιώσιμο, πρέπει να συνενώσουμε τις δυνάμεις πάνω σε σωστές αρχές και διεκδικώντας το αυτονόητο : την ελευθερία των ανθρώπων και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους ανεξαιρέτως – ένα κράτος δικαίου και τις αρχές και τις αξίες που ταιριάζουν σε μια χώρα-μέλος της Ε.Ε».

«Τις αξίες και τις αρχές για τις οποίες ηρωικά πολέμησε το 1940 ο ελληνισμός γράφοντας ένα έπος που συνεχίζοντας την ιστορική παράδοσή του, χάρισε στους απανταχού Έλληνες περηφάνια που κρατά για πάντα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X