ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προδρόμου: Προκαλεί απορία η επιμονή του ΑΚΕΛ να εγκαλεί τον Πρόεδρο

«Ισχυρίζεται (το ΑΚΕΛ) ότι ο Μουσταφά Ακκιντζί αποδέχθηκε την πρόταση του Γ.Γ»

ΚΥΠΕ

Προξενεί απορία η επιμονή του ΑΚΕΛ να εγκαλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ωσάν να είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά που έχει την ευθύνη, αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς το ΑΚΕΛ, για το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημειώνει παράλληλα πως «προκαλεί πραγματικά πολλά ερωτήματα και η χτεσινή παρέμβαση του ΑΚΕΛ με την οποία ισχυρίζεται ότι ο Μουσταφά Ακκιντζί αποδέχθηκε την πρόταση του Γ.Γ. Το ίδιο, έστω και τώρα, οφείλει να πράξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης».

Όπως επισημαίνει ο κ. Προδρόμου, «είναι γνωστό τοις πάσι ότι από την πρώτη στιγμή ήταν η ελληνική κυπριακή πλευρά που ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα και επικρότησε την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, από τη στιγμή που ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες για πρώτη φορά έθεσε τα ζητήματα της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού, ως κεφαλαιώδες και αναπόσπαστο μέρος μιας συμφωνίας για λύση».

«Είναι επίσης γνωστό ότι ήταν η ελληνική κυπριακή πλευρά που ανταποκρίθηκε στο πλαίσιο Γκουτέρες και υπέβαλε μάλιστα και σχετικές γραπτές θέσεις στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων –κάτι που δεν έκαναν σε καμία στιγμή η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Εξάλλου είναι πολύ καλά γνωστό ότι αμέσως μετά το αδιέξοδο είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που κατ’ επανάληψη και με τον πλέον επίσημο τρόπο έχει αποταθεί στον ΓΓ των ΗΕ ζητώντας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με δεδομένο το ''πλαίσιο Γκουτέρες"», σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αναφέρει επίσης πως «λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος την ίδια ώρα που επικαλείται το πλαίσιο Γκουτέρες, σπεύδει να δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν συζητά για λύση χωρίς εγγυήσεις και τουρκικό στρατό στην Κύπρο, είναι μάλλον από το ΑΚΕΛ που απαιτείται να κάνει μια ρητή τοποθέτηση και να ξεκαθαρίσει τη θέση του».

«Θεωρεί το ΑΚΕΛ ότι στη βάση της τοποθέτησης του κ. Μ. Ακκιντζί πρέπει να προχωρήσουμε, όπως το ίδιο υποβάλλει, στην `επίτευξη στρατηγικής συναντίληψης που θα διευκολύνει σημαντικά τη διαπραγμάτευση των υπολοίπων εκκρεμούντων θεμάτων`, δηλαδή με εγγυήσεις και τουρκικό στρατό;», διερωτάται ο κ. Προδρόμου.

Επίσης διερωτάται αν «προτείνει το ΑΚΕΛ ότι οι ρητές τοποθετήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για συμφωνία λύσης με εγγυήσεις και τουρκικό στρατό στην Κύπρο πρέπει να θεωρείται ότι δίνουν το έδαφος για ''στρατηγική συναντίληψη''» 

«Αν αυτό πιστεύουν, θα πρέπει να το πουν καθαρά χωρίς να επικρίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν όμως δεν το πιστεύουν, θα πρέπει να εξηγήσουν με ποιά λογική και για ποιό σκοπό απευθύνονται συνέχεια επικριτικά προς τον Πρόεδρο καλώντας τον ούτε λίγο ούτε πολύ να πράξει ανάλογα με τον κ. Ακκιντζί», καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Γνώμονάς μας να υπηρετήσουμε το αίσθημα ασφάλειας και όχι η δημοσιότητα

Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Αστυνομία, σχεδιάζει μεθοδικά την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και το καθήκον να υπηρετήσουμε το αίσθημα ασφάλειας και όχι τη δημοσιότητα, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή απάντησή του στο ΑΚΕΛ αναφορικά με την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Όπως σημειώνει ο κ. Προδρόμου, η Κυβέρνηση «σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζει επικοινωνιακά τα ζητήματα της εγκληματικότητας, ούτε θα εκμεταλλευόταν την επιτυχή δράση της Αστυνομίας και των Αρχών Ασφαλείας, όπως, για παράδειγμα, η εξιχνίαση του πρόσφατου ειδεχθούς εγκλήματος ή και ευρήματα εντατικών ερευνών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες».

«Είναι ευθύνη και καθήκον της Κυβέρνησης και της Αστυνομίας να φροντίζουν για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την παρανομία. Εκπληρώνοντας αυτό το καθήκον, η πολιτική ηγεσία έχει δώσει οδηγίες και προωθεί διαδικασίες, ούτως ώστε η αντιμετώπιση ειδικά του οργανωμένου εγκλήματος να είναι ανάλογη των μορφών που εκείνο παίρνει. Χωρίς την ανάγκη να διατυμπανίζονται για να αποκομισθεί όφελος από δημοσιότητα, όπως επιλέγουν κάποιες άλλες πλευρές», προσθέτει ο Εκπρόσωπος.

Συμμετρικά όμως, σημειώνει, «θεωρούμε ότι και το Νομοθετικό Σώμα έχει καθήκον να εγκρίνει το Νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιόν του με το οποίο θα διευκολυνθεί το έργο της Αστυνομίας, με τη διενέργεια ελέγχων, με συντεταγμένο και ελεγχόμενο τρόπο στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών, με σκοπό την πρόληψη ή την εξιχνίαση εγκληματικών δραστηριοτήτων».

«Πιστεύουμε ότι, όπως είναι η σαφής θέση αυτής της Κυβέρνησης ότι στηρίζει την Αστυνομία στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει, ευρύτερα όλες οι πολιτικές δυνάμεις και η κοινωνία πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της», επισημαίνει ο κ. Προδρόμου.

«Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ για ''το γεγονός ότι έχει εξαπλωθεί το έγκλημα γενικότερα…'', αυτοί απαντήθηκαν ήδη από τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε χθες η Αστυνομία στη δημοσιότητα –τα οποία μάλλον ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν έχει μελετήσει - αφού δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

«Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση ή οι Αρχές Ασφαλείας εφησυχάζουν. Τουναντίον, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης την ώρα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για πρόληψη και αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος», προσθέτει.

«Ιδιαίτερα για περιπτώσεις που πρέπει να ελεγχθεί τυχόν διασύνδεση ή και διαπλοκή μελών της αστυνομικής δύναμης με εγκληματικά στοιχεία, υπενθυμίζουμε ότι είναι αυτή η Κυβέρνηση που έχει εισαγάγει νομοθεσία και έχει δημιουργήσει Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία, την οποία και θα πρέπει να αφήσουμε να λειτουργεί και να αποδώσει απρόσκοπτα και χωρίς παρεμβάσεις», καταλήγει ο κ. Προδρόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X