ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος Βουλής: Ν’ αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των νέων

Το σημαντικότερο δίδαγμα που αντλήσαμε από την πανδημία COVID-19 είναι η ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη, συνεργασία και συνέργεια, ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου

ΚΥΠΕ

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των πολιτών, και ειδικότερα των νέων, για τα καίρια ζητήματα που τους απασχολούν, όπως η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση, οι θέσεις εργασίας, το κράτος δικαίου, η μετανάστευση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Σε χαιρετισμό της στο συνέδριο του «Cyprus Forum», με θέμα «Θέτοντας σε τροχιά έναν νέο βιώσιμο ορίζοντα για την Κύπρο του 2040», η κ. Δημητρίου είπε ότι αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να σκεφτούμε ποιο μέλλον θέλουμε για την Ευρώπη του αύριο.

Το σημαντικότερο δίδαγμα που αντλήσαμε από την πανδημία COVID-19 είναι η ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη, συνεργασία και συνέργεια, ανέφερε.

Είπε πως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η απάντηση της ΕΕ στην πανδημική κρίση και στοχεύει στην επίτευξη βιώσιμης, δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης, σημείωσε λέγοντας ότι η κρίση ανέδειξε ως κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών πιέσεων, την ενίσχυση της ικανότητας της Ένωσης να εγγυηθεί την υγεία και την ευημερία των πολιτών της, την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του αναπτυξιακού μας μοντέλου και αποκατάστασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης εντός και εκτός των συνόρων της.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, εγείρουν έντονες ανησυχίες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών και κοριτσιών και των μειονοτήτων, δήλωσε η κ. Δημητρίου.

Τόνισε ότι η επιτυχής υλοποίηση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί το σημαντικότερο εχέγγυο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η υλοποίηση της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, είπε, θα πρέπει να επιτευχθεί με δίκαιο τρόπο για τα άτομα που θα απολέσουν τις θέσεις εργασίας τους συνεπεία της σταδιακής κατάργησης της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της απανθρακοποίησης της οικονομίας. «Η βέλτιστη αξιοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης που περιλαμβάνονται στο κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης, είναι μείζονος σημασίας για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας», ανέφερε.

Η Κύπρος, σημείωσε, συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες στην ΕΕ στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η κρίση κατέδειξε την κατεπείγουσα ανάγκη ριζικής αναθεώρησής του αναπτυξιακού μας μοντέλου. «Είναι επιτακτική η ανάγκη για μετάβαση των επιχειρήσεων και των καταναλωτών σε πιο βιώσιμα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης. Η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας είναι καίριας σημασίας προς επίτευξη του στόχου της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα με χρονικό ορίζοντα το 2050», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι το εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κυκλική οικονομία που υιοθετήθηκε πρόσφατα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, υποσχόμενο πολλαπλά οφέλη στους Κύπριους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία μας. Σημείωσε δε ότι το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» παρέχει αξιόλογες ευκαιρίες για εμπορικοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και καινοτομίας προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνίας.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι πρωταρχική προτεραιότητά μας είναι η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και την επανένωση της πατρίδας μας σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων πολιτών.

Αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι η Τουρκία, εργαλειοποιώντας το πρόβλημα, διοχετεύει παράτυπους μετανάστες στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων. «Προσβλέπουμε στην επίτευξη συμφωνίας σύντομα σε ό,τι αφορά το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζει την έμπρακτη αλληλεγγύη και τον δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ».

Η κ. Δημητρίου ανέφερε επίσης ότι ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων για το 2020 κατατάσσει την Κύπρο στην 21η θέση στην ΕΕ και η έρευνα για το εισόδημα και τη διαβίωση αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχεται σε 21.3%, πλήττοντας δυσανάλογα τις Κύπριες γυναίκες. «Η δραματική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο του εγκλεισμού καταδεικνύει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στις γυναίκες».

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την ηγεσία συγκαταλέγεται στις κυριότερες προκλήσεις της χώρας μας στον τομέα της ισότητας των φύλων, είπε. «Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη μείωση του ποσοστού εκπροσώπησης των γυναικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων από 21% σε 14%, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας». Το γεγονός, συνέχισε, ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων αν και αποτελούν το 52% του εκλογικού σώματος, καταδεικνύει ότι τα έμφυλα στερεότυπα και οι πατριαρχικές προκαταλήψεις είναι βαθιά εμπεδωμένα στις κομματικές δομές και την κοινωνία εν γένει και δυσχεραίνουν τη γυναικεία εκλογιμότητα. «Η αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής, επιτυγχάνοντας τη συμφιλίωση μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, αποτελεί θέμα προτεραιότητας για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εμένα προσωπικά».

Πρόσθεσε ότι υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της Βουλής φιλοδοξεί ότι, μέσω της προβολής του γυναικείου προτύπου στην πολιτική θα συμβάλλει στην περαιτέρω προώθηση των θεμάτων που αφορούν την ισότητα των φύλων και θα ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να συμμετάσχουν στην πολιτική και στην ηγεσία του τόπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση