ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προεκλογικός πυρετός, με ίωση από κυπριακό

Με εισηγήσεις και απαιτήσεις ο Ενδιάμεσος στο Εθνικό Συμβούλιο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Παρά το θέρος, πλήρες εξελίξεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων θεωρείται το τελευταίο 48ωρο προετοιμάζοντας πως ο προεκλογικός μπήκε για τα καλά, με αντικείμενο αντιπαράθεσης κυρίως το κυπριακό.

Η κυβέρνηση δέχεται πυρά για τους χειρισμούς της τόσο από τον Ενδιάμεσο όσο και από το ΑΚΕΛ για εντελώς διαφορετικούς λόγους ωστόσο.

Ο Ενδιάμεσος συγκεκριμένα βρήκε πάτημα τις δηλώσεις Κασουλίδη για το Φυσικό Αέριο και καταλόγισε νέες υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ενώ το ΑΚΕΛ, προειδοποίησε πως η πολιτική πρόταξης που ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιχειρήθηκε και στο παρελθόν και απέτυχε. Το προεδρικό δεν άφησε βέβαια αναπάντητα τα πυρά καταλογίζοντας και στις δύο πλευρές προεκλογικές σκοπιμότητες.

Οι δηλώσεις Κασουλίδη

Αναμφίβολα, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη το βράδυ του Σαββάτου στο MEGAONE αναφορικά με την κατανομή 5/6 προς 1/6 σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους εκλήφθηκε από στελέχη του Ενδιάμεσου ως νέα υπαναχώρηση και κατανομή στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες και με αυτό τον τρόπο αξιοποιήθηκε πλήρως.

Συνέχισε ο Νικόλας

Τόσο τα στελέχη του εκεί χώρου έκαναν πάρτι στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα, παρά τις διευκρινήσεις του Υπουργού Εξωτερικών ότι αναφερόταν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για τα πρώτα χρόνια, ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνέχισε στους ίδιους τόνους. «Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε τη λογική της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αναφορικά με την παραχώρησης στους τουρκοκύπριους των πέντε έκτων του 6% του προϋπολογισμού στην «συνιστώσα πολιτεία» μετά τη λύση. Γιατί θεωρεί λογικό ο κ. Αναστασιάδης, το ότι μετά που οι πρόσφυγες θα χάσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, οι ε/κ θα πρέπει να δίνουν 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να καλύψουν τα ελλείμματα του σημερινού ψευδοκράτους. 250 εκατομμύρια ευρώ είναι ο σημερινός μισός προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας. Κάποιοι πραγματικά έχουν περίεργες αντιλήψεις για το τι συνιστά δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Προεδρικό: Ρουτίνα γι' αυτούς η παραπληροφόρηση

Τις δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν άφησε αναπάντητες το Προεδρικό, με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο να προειδοποιεί τον κ. Παπαδόπουλο πως έχει και ο προεκλογικός δρόμος τα όριά του.

«Είναι λυπηρό και συνάμα επικίνδυνο για τον τόπο όταν ένα κόμμα και ο Πρόεδρός του στην προσπάθεια να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέρχεται μεθόδους που υποβιβάζουν τον πολιτικό μας πολιτισμό. Η διαστρέβλωση, η παραπληροφόρηση και η προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων έχει καταντήσει καθημερινή πρακτική για το επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου κ. Νικόλα Παπαδόπουλου» ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Προειδοποιεί το ΑΚΕΛ

Τους χειρισμούς του Προέδρου σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις που προέταξε για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επέκρινε το ΑΚΕ. Προειδοποίησε πως η ετοιμότητα που εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με προϋπόθεση των τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων αλλά και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων παραπέμπει στην πολιτική της πρόταξης δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας. «Υπενθυμίζουμε ότι τέτοιες πολιτικές εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και το αποτέλεσμα ήταν πάντα το αδιέξοδο, η επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και νέα τετελεσμένα. Εντελώς πρόσφατα μάλιστα ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις προϋποθέσεις για επίλυση των κεφαλαίων της ασφάλειας και του εδαφικού προτού δεχθεί να συζητήσει τα υπόλοιπα εκκρεμούντα θέματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Αξιοποίηση πλαισίου Γκουτιέρες

«Αν ο Πρόεδρος πραγματικά ενδιαφέρεται για τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων καθώς και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τότε αντί της πρόταξης θα μπορούσε να κάνει κάτι πολύ πιο αποτελεσματικό» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ προτείνοντας την αξιοποίηση της στήριξης από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, ακόμα και τη Βρετανία αλλά και αξιοποιώντας το πλαίσιο Γκουτιέρες.
«Οι χειρισμοί του Προέδρου εγκυμονούν κινδύνους για νέα τετελεσμένα και σίγουρα καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών και του συμφωνημένου πλαισίου» σημειώνεται παράλληλα στην ανακοίνωση.
Κινδύνους εγκυμονεί η τακτική του ΑΚΕΛ ήταν απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου διερωτώμενος που διαφανεί το ΑΚΕΛ με τον πρόεδρο.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε πού διαφωνεί το ΑΚΕΛ και θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί πολιτική πρόταξης, αλλά και τί διαφορετικό από τον Πρόεδρο εισηγείται το ΑΚΕΛ, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος να επιστέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν και η Τουρκία είναι έτοιμη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες» επεσήμανε.

«Η συνεχιζόμενη τακτική του ΑΚΕΛ, με εμφανέστατες τις προεκλογικές σκοπιμότητες, κινδυνεύει να οδηγήσει και πάλι στο συμπέρασμα από τρίτους ότι τάχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολουθεί πολιτική πρόταξης, όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αυτή η τακτική του ΑΚΕΛ κι’ αν εγκυμονεί κινδύνους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και στη μέση Εθνικό

Σε αυτό το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και με τις δηλώσεις πανταχόθεν να κινούνται σε υψηλούς τόνους, πραγματοποιείται την Τρίτη το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο όπου η πολιτική ηγεσία θα μελετήσει την επόμενη μέρα στις συνομιλίες, μετά και τα διαμειβόμενα τόσο στο Κρανς Μοντάνα όσο και τη ρήξης με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών. Ήδη ο Ενδιάμεσος θα προχωρήσει με απαίτηση να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του δείπνου, τα οποία άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν αποφασισμένος να δημοσιεύσει μέχρι και την προηγούμενη βδομάδα αλλά και οι προτάσεις που κατέθεσε. Και αυτό για να μην υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» όπως άλλωστε λέγεται από στελέχη του εκεί χώρου.

Στο Προεδρικό πάντως δεν είναι διατεθειμένοι για ένα τέτοιο βήμα, χωρίς βέβαια να αποκλείεται οτιδήποτε αναφέρουν κύκλοι του προεδρικού. Στο πλαίσιο της επόμενης μέρας θα εξετασθεί βεβαίως και το ζήτημα που προέκυψε με την επιστροφή των Μαρωνιτών, αλλά και τις πληροφορίες που θέλουν άνοιγμα της Αμμοχώστου. Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου αναμένουν απαντήσεις για το ζήτημα της επιστροφής των Μαρωνιτών. Ήδη με δεδομένες τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών δεν αποκλείεται η συζήτηση να κινηθεί σε ψηλούς τόνους αντιπαράθεσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X