ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:23
 

Πρόταξε ευρύτερη Αριστερά στην εξαγγελία του ο Μαλάς

Έντονη η παρουσία προοδευτικών δυνάμεων υπέρ της λύσης - Επίθεση σε Αναστασιάδη για αναξιοπιστία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Μέλημά μου να υπηρετήσω ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων» δήλωσε στην εξαγγελία του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς, κάνοντας λόγο για μία προοδευτική διακυβέρνηση με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και της οποίας το υπουργικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από πρόσωπα με αποδεδειγμένες ικανότητες και όχι με κομματικές περγαμηνές.

Ο Σταύρος Μαλάς παρουσίασε το όραμά του για την οικονομία, την παιδεία. Μίλησε για την αφοσίωσή του στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος χωρίς να παραλείψει να ψέξει την κυβέρνηση Αναστασιάδη για αναξιοπιστία και καταρράκωση των θεσμών. Έκανε άνοιγα προς τον επιχειρηματικό κόσμο ενώ παράλληλα μίλησε για τη δημιουργία θέσης προεδρικού απεσταλμένου με στόχο τον συντονισμό της στρατηγικής διασύνδεσης Κύπρου Ισραήλ. Η εξαγγελία του είχε έντονη παρουσία του ΑΚΕΛ αλλά και κυρίως δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς από ακαδημαϊκούς κύκλους στελέχη των ΕΔΗ και κυρίως προσώπων υπέρ της λύσης του κυπριακού. Στην εξαγγελία τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της νεολαίας και ο ακαδημαϊκός Νίκος Περιστιάνης. Ομιλία και τοποθέτηση δεν έγινε από την ηγεσία του ΑΚΕΛ.  

Η προοδευτική διακυβέρνηση

«Σχέδιό μου είναι μία νέα, προοδευτική διακυβέρνηση μακριά από φθαρμένες συνταγές, ακρότητες, επικίνδυνα πειράματα και ακροβατισμούς» ανέφερε κατά την εξαγγελία του ο Σταύρος Μαλάς ξεκαθαρίζοντας πως μέλημά του θα είναι η κοινωνική ευημερία των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων. Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς και ο σεβασμός στους θεσμούς. Όπως εξήγησε το υπουργικό συμβούλιο της δικής του διακυβέρνησης θα βασίζεται καθαρά στις αποδειγμένες ικανότητες των προσώπων και όχι σε κομματικά κριτήρια, δίδοντας και έμφαση στη γυναικεία παρουσία. Ξεκαθάρισε δε πως όραμά του είναι ένα μέλλον ανοιχτών οριζόντων για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Σταθερός στην αναξιοπιστία του ο Πρόεδρος

Δεν παρέλειψε βέβαια κατά την ομιλία του να επικρίνει την πενταετία Νίκου Αναστασιάδη λέγοντας πως «δυστυχώς για πέντε χρόνια είχαμε ένα πρόεδρο που υπήρξε σταθερός σε ένα και μόνο πράγμα: την αναξιοπιστία». Έκανε λόγο και για απουσία σεβασμού των θεσμών σημειώνοντας πως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν σέβεται τους θεσμούς τότε η αξιοπιστία της χώρας σε όλα τα επίπεδα εξανεμίζεται.

Ο Προεδρικός απεσταλμένος

Πρόταση και για την οικονομία παρουσίασε ο Σταύρος Μαλάς κάνοντας άνοιγμα μεν στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά ξεκαθαρίζοντας πως θα προασπίζεται τους εργαζόμενους και πως στόχος του είναι η αναθεώρηση του ωραρίου. Ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι ο εκσυγχρονισμός των ημικρατικών οργανισμών αλλά και ο διορισμός προεδρικού απεσταλμένου με εντολή τον συντονισμό της στρατηγικής διασύνδεσης της Κύπρου με το Ισραήλ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη επίλυσης του κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία μία ιθαγένεια και με μία διεθνή προσωπικότητα. «Στη δική μας κοινότητα δεν ήταν λίγες οι φορές κατά τις οποίες ποικίλες πολιτικές σκοπιμότητες ιεραρχήθηκαν πολύ πιο ψηλά από το συμφέρον της χώρας μας. Αυτά είναι που βλέπουν τρίτοι και αμφισβητούν τις προθέσεις μας για σύντομη λύση και επανένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλάς.

«Η πρόσφατη ενέργεια του ΠτΔ να διανέμει απόρρητα έγγραφα των διαπραγματεύσεων δεν είναι μόνο μια πράξη που θέτει εν αμφίβολο την πολιτική του κρίση, αλλά αποτελεί και το σύμπτωμα μιας πολιτικής κουλτούρας ιδιοτελών σκοπιμοτήτων που υποσκάπτουν την σοβαρότητα και αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς» ανέφερε προσθέτοντας πως το ισχυρότερο όπλο της χώρας μας «δεν είναι μόνο η γεωπολιτική της θέση αλλά πρωτίστως η αξιοπιστία, η ωριμότητα αλλά και διορατικότητά των πολιτικών της». «Όταν αυτά τα χαρακτηριστικά παύσουν να υφίστανται, τότε η όποια ελπίδα εξανεμίζεται» σημείωσε.

Γόνιμη και παραγωγική η συνεργασία με το ΑΚΕΛ

Στο τέλος της εξαγγελίας του έκανε λόγο και για την στήριξη της υποψηφιότητάς του από το ΑΚΕΛ. «Το ΑΚΕΛ έχει θέσει τη σφραγίδα του σε πολλούς αγώνες του τόπου μας. Οι θυσίες και οι αγώνες στελεχών της παράταξης της αριστεράς είναι γνωστές. Συνεργάστηκα και στο παρελθόν με το ΑΚΕΛ και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι και αυτή η συνεργασία θα είναι και γόνιμη και παραγωγική. Το ΑΚΕΛ αποδεδειγμένα στήριξε αρκετούς προέδρους στη βάση του αμοιβαίου αλληλοσεβασμού» ανέφερε για να προσθέσει πως «διαφωνίες σε μια δημοκρατία πάντα θα υπάρχουν αλλά όταν αυτές εδράζονται σε καλόπιστες προθέσεις προάγουν και βελτιώνουν τη δημοκρατία».

«Η στήριξη του ΑΚΕΛ προς τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε υποδειγματική αλλά θα έλεγα και ιστορική. Εύχομαι να θυμούνται όλοι στο μέλλον αυτή τη στάση» ανέφερε τέλος ο κ. Μαλάς.

ΑΚΕΛική παρουσία

Ανεξάρτητη μεν αλλά με έντονο το κεντροαριστερό αλλά και το ΑΚΕΛικό χρώμα, ήταν η εξαγγελία του Σταύρου Μαλά. Στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων, βρίσκονταν ακαδημαϊκοί κύκλοι της ευρύτερης αριστεράς, όπως ο Νιαζί Κιζιλγιουρεκ, ο Σταύρος Τομπάζος ενώ ο κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης, ο οποίος προλόγισε την εξαγγελία Σταύρου Μαλά. Παρόντες, ήταν και στελέχη των Ενωμένων Δημοκρατών όπως ο Μιχάλης Παπαπέτρου και η Αντρούλα Βασιλείου. Αίσθηση προκάλεσε ο τέως γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης αλλά και ο Αλέξανδρος Λόρδος. Παρευρέθησαν όλα σχεδόν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΚΕΛ, από τη γραμματεία, το πολιτικό γραφείο, την κοινοβουλευτική ομάδα, όπως επίσης και μία πλειάδα νέων στελεχών της Προοδευτικής και της ΕΔΟΝ. Στην εξαγγελία παρευρέθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά της συζύγου του Έλσης Χριστόφια, όπως επίσης και παλαιότερα στελέχη, όπως ο Κίκης Καζαμίας και ο Ανδρέας Χρίστου, αλλά και ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου.

Ηχηρές απουσίες

Υπήρξαν βέβαια και ηχηρές απουσίες στελεχών που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία, όπως ο Νίκος Κατσουρίδης αλλά και ο Τάκης Χατζηγεωργίου. Όπως μαθαίνει η «Κ» ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου δέχτηκε αρκετές πιέσεις για να παρουσιαστεί, σε μία προσπάθεια να φανεί ενωμένο το κόμμα, μετά και τις πληγές που άφησε η διαχείριση των προεδρικών εκλογών. Σημειώνεται άλλωστε πως το όνομα του κ. Χατζηγεωργίου, ήταν μέσα στη λίστα των προτεινόμενων ως υποψήφιων για την προεδρία, χωρίς ωστόσο να ληφθεί υπόψη και να συζητηθεί στα ανώτατα συλλογικά όργανα. Ανάμεσα στα πρόσωπα που ενδέχετο να παρευρεθούν ήταν και ο Μάικ Σπανός, ο οποίος όπως εκτιμάται δεν παρευρέθηκε εξαιτίας και των πρόσφατων δηλώσεων του Δημήτρη Χριστόφια, περί ατυχούς επιλογής.

Την εξαγγελία προώθησε εκπρόσωπος της νεολαίας, η Χριστιάνα Μανόλη, η οποία μιλώντας για την ανεργία των νέων και τις περιορισμένες επιλογές που υπάρχουν για τους νέους επιστήμονες, προέταξε την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά ως την ιδανική υποψηφιότητα. Τον λόγο πήρε και ο πανεπιστημιακός καθηγητής και κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης ο οποίος μίλησε για την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά και την προσήλωσή του στην έρευνα την καινοτομία και την επιστήμη. 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X