ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόθεση να εξεταστεί τι έγινε στο Κραν Μοντάνα από Πίρι

Την λύπη της για την κατάρρευση των συνομιλιών εξέφρασε η Κάτι Πίρι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τη λύπη της για την κατάρρευση των συνομιλιών αλλά και την πρόθεση να εξετάσει σε κάποια φάση η Ε.Ε το τι έγινε στο Κραν Μοντανά εξέφρασε η εισηγήτρια στο ευρωκοινοβούλιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας Κάτι Πίρι.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μέλλον της Τουρκίας εντός της Ε.Ε παρέμβαση έκαναν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές επικρίνοντας την Τουρκία για την τουρκική εισβολή την κατοχή και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου επεσήμανε πως το ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα γύρω από το γεγονός ότι η Τουρκία δε μπορεί με προκλητικό και απαράδεκτο όπως είπε τρόπο να κατέχει χώρα μέλος της Ε.Ε. Τοποθετήθηκε γύρω από το ναυάγιο στο ελβετικό θέρετρο επισημαίνοντας πως δε μπορεί η Τουρκία να πηγαίνει στις συνομιλίες για λύση του κυπριακού προβλήματος και να απαιτεί «να παραμείνουν στρατεύματα και εγγυήσεις σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Δεν μπορεί η Τουρκία εδώ και σαράντα τρία χρόνια να κατέχει την Κύπρο που είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορεί η Τουρκία, και αυτό πρέπει να συνδεθεί με τις διαπραγματεύσεις, να συνεχίζει να προκαλεί και να προσβάλλει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοφόρου.

Μετά και την παρέμβαση του κ. Χριστοφόρου η κ. Πίρι εξέφρασε τη λύπη της για την κατάρρευση των συνομιλιών και επεσήμανε την πρόθεση της Ε.Ε να προχωρήσουν σε εξέταση γύρω από το τι έγινε στο δείπνο. Εξέφρασε για ακόμη μία φορά την προσήλωση της Ε.Ε σε μία ειρηνική επίλυση του κυπριακού.

Ευθύνες σε Ερντογάν αλλά και σε Αναστασιάδη από Θεοχάρους

«Οι ενταξιακές διαδικασίες, η προενταξιακή χρηματοδότηση και η εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης είναι ζητήματα αλληλένδετα» ανέφερε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους επισημαίνοντας πως πρωτεύον για τον Ερντογάν είναι να μην ανασταλεί η τελωνειακή ένωση.

Δεν παρέλειψε να επικρίνει την στάση της Ε.Ε για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναβάθμισε την Τελωνειακή Ένωση χωρίς η Τουρκία να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία ως όφειλε. Σας είχα προειδοποιήσει, Κύριε Επίτροπε, πολλές φορές για τις συνέπειες» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως πολλές είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

«Ευθύνες φέρει και η Κυπριακή Κυβέρνηση που δεν αντέδρασε, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που θέτει συχνά τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από αρχές και αξίες. Με την Τελωνειακή Ένωση ο Ερντογάν δεν είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εκδημοκρατισμό της χώρας του, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τις εμπορικές συναλλαγές του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γι’ αυτό συνεχίζει αδίστακτος την κατοχή της Κύπρου, γι’ αυτό επιβάλλει σταδιακά τους όρους του στην επίλυση του Κυπριακού και γι’ αυτό η λύση θα απορριφθεί από τον Κυπριακό λαό γιατί θα είναι άδικη, ρατσιστική, ετεροβαρής και απάνθρωπη ενώ θα συνιστά μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ένωσης» κατέληξε η κα. Θεοχάρους.

«Τι είναι αυτό που καθιστά τις κυρώσεις ορθή επιλογή για άλλες περιπτώσεις αλλά, στην περίπτωση της Τουρκίας, θα πρέπει να την ανταμείβουμε με εμπορικές σχέσεις, κονδύλια και πιστώσεις» διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης μιλώντας για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο. «Πρόσφατα, κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο λόγω της τουρκικής στάσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατανοεί ότι ένα φυσιολογικό κράτος, ιδιαίτερα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς εγγυήσεων της Τουρκίας και των τουρκικών στρατευμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.

Απαράδεκτο να ζητείται αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης όταν η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης ζητώντας από την Ε.Ε να ασκήσει πιέσεις ώστε η Τουρκία να υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της. Κάλεσε την Τουρκία να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για τη λύση του κουρδικού και να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού. «Μοναδικός μοχλός πίεσης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε η Τουρκία να εφαρμόσει τα πιο πάνω, είναι το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως ότου η Τουρκία συμμορφωθεί.

Είναι η θέση που κατά συντριπτική πλειοψηφία εγκρίναμε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα της τελευταίας Ολομέλειας του Ιουλίου» ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X