ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψάχνει τις επόμενες κινήσεις του το Προεδρικό

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ θα κρίνει πολλά όπως και οι γερμανικές εκλογές

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τα πυρά των αντιπολιτευόμενων κομμάτων έχει να αντιμετωπίσει το Προεδρικό για τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα, αλλά και το πώς διαμορφώνεται από τότε το σκηνικό στο κυπριακό.

Ο Ενδιάμεσος απαιτεί από τον Πρόεδρο να αποσύρει και γραπτώς τις προτάσεις που κατέθεσε στη διάσκεψη ενώ το ΑΚΕΛ θέτει ζήτημα για το γεγονός ότι ούτε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγράψει την τουρκική αδιαλλαξία. Μπροστά στην άγνωστη επόμενη μέρα για το κυπριακό, το Προεδρικό εναποθέτει όλες του τις ελπίδες σε μία σειρά διεθνών συγκυριών που ξεκινούν από το Φθινόπωρο.

Το βλέμμα του Νίκου Αναστασιάδη στρέφεται στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Εκεί επιδιώκει να ενημερώσει τον διεθνή παράγοντα για την τουρκική αδιαλλαξία και να πείσει για την βούληση της ε/κ πλευράς για λύση. Στο Προεδρικό προσβλέπουν πως η πραγματοποίηση των γερμανικών εκλογών θα ανοίξει τον δρόμο για μία συζήτηση γύρω από την τελωνιακή σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. Μία συζήτηση που θα ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα να κάμψει την αδιαλλαξία της σε ό,τι αφορά την επίλυση του κυπριακού.

Το αν αυτές οι κινήσεις θα επιφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα θα διαφανεί στις αρχές του Οκτώβρη. Αυτό θα καταδείξει βέβαια αν θα βελτιώσει τη θέση της ε/κ πλευράς αλλά και την εξαγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη για τις προεδρικές εκλογές.

Οι απαντήσεις στον διεθνή παράγοντα

Την απάντησή της ετοιμάζει η ε/κ πλευρά έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων. Αυτή θα δοθεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος του Προέδρου είναι να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα υπογραμμίζοντας αφενός τη βούληση της ε/κ πλευράς για λύση και αφετέρου τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς για το ναυάγιο. Πιο συγκεκριμένα τις αξιώσεις της για παραμονή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων μετά τη λύση και διατήρηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Η Γενική Συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου ωστόσο το προηγούμενο διάστημα, ο Πρόεδρος μέσω επιστολών του επιχείρησε να ενημερώσει για τα διαμειβόμενα τα μόνιμα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών όπως επίσης και ο ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης σε συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη. Το κατά πόσο οι ενέργειες που προηγήθηκαν είχαν κάποιο θετικό αντίκτυπο είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Υπενθυμίζεται πάντως πως κατά τη διάρκεια του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου, ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αμφισβήτησε το κατά πόσο οι συναντήσεις του κ. Μαυρογιάννη επέφεραν θετικά αποτελέσματα για την πλευρά μας.

Οι εκλογές και τα ευρωτουρκικά

Πέραν όμως της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το Προεδρικό ποντάρει στον ρόλο που θα παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελευταίο διάστημα έντονη είναι η φημολογία που θέλει την Ε.Ε να κρατά σαφείς αποστάσεις στο κυπριακό δίδοντας βάρος στις δύο πλευρές για επίλυση του κυπριακού. Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν κάτι τέτοιο περί αποκλεισμού του κυπριακού από την ατζέντα της Ε.Ε και διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση Ε.Ε και Τουρκίας, χωρίς τεθεί το κυπριακό. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως για την Άγκυρα κομβικό σημείο για την υλοποίηση των αιτημάτων της σε σχέση με την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και της ελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων, για τα 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες αποτελούν οι γερμανικές εκλογές.

Υπάρχουν κύκλοι που εκτιμούν πως η Τουρκία θα παρακολουθήσει πρώτα τις γερμανικές εκλογές προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά της και στη συνέχεια θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί στο κυπριακό. Σε μία συζήτηση γύρω από την τελωνιακή σχέση της Τουρκίας και της Ε.Ε κυβερνητικές πηγές είναι πεπεισμένες πως θα τεθεί το κυπριακό και η ανάγκη ώστε η Άγκυρα να επιδείξει καλή θέληση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X