ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:31
 

Σ. Ιωάννου: Ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου να ενδυναμώσει δικοινοτικά το αίτημα επιστροφής της πόλης

Ο υποψήφιος για τη δημαρχία τόνισε ότι είναι η πιο κρίσιμη στιγμή από το 1974

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Φιλοδοξία του είναι να εκφράσει τους Βαρωσιώτες, που είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στην πορεία οριστικοποίησης της κατοχής και της διχοτόμησης, που θα σημαίνει και το οριστικό ξεγράψιμο του Βαρωσιού, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, σημειώνοντας πως ο νέος δήμαρχος πρέπει να μπορεί να απευθυνθεί πειστικά στους Τουρκοκύπριους και να ενδυναμώσει δικοινοτικά το αίτημα για επιστροφή της κατεχόμενης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής για την ανάδειξη του νέου δημάρχου Αμμοχώστου, μετά τον θάνατο του Αλέξη Γαλανού, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως ο Δήμος Αμμοχώστου θα πρέπει το επόμενο διάστημα να πρωτοστατήσει στον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού, την απελευθέρωση και την επανένωση.

«Ο επόμενος δήμαρχος της Αμμοχώστου πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για να ξανατεθεί το θέμα της πόλης μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ως μια επιτακτική προτεραιότητα. Πρέπει, ακόμα, να είναι κάποιος που να μπορεί να απευθυνθεί πειστικά και στους Τουρκοκύπριους για να δυναμώσει ως δικοινοτικό το αίτημα για επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της», υπογράμμισε, ερωτηθείς για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στα κατεχόμενα σε σχέση με την Αμμόχωστο.

«Είμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή από το 1974. Για την Αμμόχωστο, για το Κυπριακό αλλά και για την ίδια την Κύπρο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Όζερσαι και ο Τατάρ λειτούργησαν παράνομα, παραβιάζοντας το στάτους κβο στην Αμμόχωστο με απαράδεκτο τρόπο και έξω από το πλαίσιο που καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ (550) και (789)», είπε ο κ. Ιωάννου.

«Αυτό σε συνδυασμό με την επικίνδυνη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό δημιουργούν τεράστια καθήκοντα και προκλήσεις για τον Δήμο της Αμμοχώστου που ανέκαθεν ήταν μια έπαλξη του αγώνα ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει θέσει διεκδικώντας τη δημαρχία Αμμοχώστου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως πρώτος στόχος είναι «να ενώσουμε όλους τους Βαρωσιώτες και να γίνουμε κινητήρια δύναμη για την επιστροφή στην Αμμόχωστο, για τη λύση, για την απελευθέρωση και την επανένωση».

«Να κινητοποιηθούμε ακόμα πιο αποφασιστικά διεθνώς για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Να μιλήσουμε στη νέα γενιά Βαρωσιωτών για την ιστορική αλήθεια, για τις αιτίες και τους αίτιους που χάθηκε, ή μάλλον καλύτερα προδόθηκε το Βαρώσι και η μισή Κύπρος, για τη μοναδική κληρονομιά που κουβαλούν και την ανάγκη να μην μείνει η αγαπημένη μας πόλη μια ανάμνηση», σημείωσε.

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την πεποίθηση πως ο δήμαρχος της Αμμοχώστου αποκτά μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων όσο μεγαλύτερη είναι η ενότητα των Βαρωσιωτών, που "δεν σημαίνει ανοχή ή συγκάλυψη σε όσους συνειδητά ή ασυνείδητα μάς οδηγούν στη διχοτόμηση. Είναι η ενότητα αγώνα για να ξαναζήσουμε στο Βαρώσι και όχι να ζήσουμε για πάντα με τη μνήμη του χαμένου Βαρωσιού".

Κληθείς να πει σε τι διαφέρει η δική του υποψηφιότητα από τις άλλες, ο κ. Ιωάννου είπε πως ανήκει στους Βαρωσιώτες που γνωρίζουν πολύ καλά γιατί και από ποιους χάθηκε η πόλη.

«Στους Βαρωσιώτες που δεν έλειψαν από καμιά δράση, εκδήλωση, πρωτοβουλία του Δήμου Αμμοχώστου για να μείνει η μνήμη αλλά και η ελπίδα ζωντανή. Στους Βαρωσιώτες που γνωρίζουν ότι η αντικατοχική δράση και ο αγώνας για την επιστροφή στο Βαρώσι, όχι μόνο δεν αντικρούεται, αλλά ενισχύεται από την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και τη συστράτευση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους που θέλουν και αγωνίζονται για λύση και επανένωση», σημείωσε.

«Αυτά καταθέτω προς κρίση από τους συμπολίτες μας, μαζί με μια παρουσία τριών δεκαετιών στο Δημοτικό Συμβούλιο σε διάφορα πόστα αλλά και στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης, όπου είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους, πάντα μέσα σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν αναμένει μαζική συμμετοχή των Αμμοχωστιανών στις εκλογές, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως στις τελευταίες δημοτικές εκλογές η συμμετοχή των Αμμοχωστιανών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, περίπου στο 40%.

«Παρά το γεγονός πως αυτή η απογοήτευση είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, θεωρώ πως αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι μας να αναζητήσουμε και την τελευταία ικμάδα ελπίδας και να συστρατευτούμε στον αγώνα για επιστροφή», ανέφερε.

Κάλεσε τους συνδημότητες του να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές της 25ης Αυγούστου, επισημαίνοντας πως αυτό «θα είναι ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα ότι η Αμμόχωστος παραμένει προτεραιότητα στην καρδιά και στο μυαλό μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Γ. Εισαγγελέας: Καμία πολιτική ευθύνη δεν λήφθηκε από Ερ. Επιτροπές για Μαρί και Συνεργατισμό

«Nα με συγχωράει ο κατά τα άλλα συμπαθής Γ.Εισαγγελέας, όμως από όσα ο ίδιος δηλώνει, μας δίνει το δικαίωμα ...»
ΑΚΑ  |  12:16

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X