ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:20
 

Σε εγρήγορση ο Ενδιάμεσος μετά την πρόκριση Νικόλα

Αντιδράσεις στην ΕΔΕΚ- Επανεξέταση υποψηφιότητας Λιλλήκα βλέπουν στελέχη της Συμμαχίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με τη συνάντηση των πέντε πολιτικών αρχηγών του Ενδιάμεσου, όπου και αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες η πρόκριση Νικόλα Παπαδόπουλου, ανοίγει επίσημα ο κύκλος της προεκλογικής. Είναι πλέον θέμα ημερών για ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, να στηρίξουν και επίσημα τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ως τον εκλεκτό του χώρου.

Θέμα ημερών θεωρείται και η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος, παρά τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που εξελίχθηκε η συνάντηση των Πέντε, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω και είναι έτοιμος να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Το ζήτημα είναι πως η συνάντηση της Δευτέρας και κατ΄ επέκταση οι συμμαχίες για τις προεδρικές έχουν ήδη ξεκινήσει να προκαλούν αντιδράσεις και προεκτάσεις στο εσωτερικό κομμάτων.

Στα συλλογικά όργανα

Την Πέμπτη, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ θα δώσει το πράσινο φως στην υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ στις 2 ή 3 Μαΐου θα γίνει και η σύγκληση των συλλογικών οργάνων της Αλληλεγγύης, ούτως ώστε να επικυρωθεί επίσημα η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Αναταράξεις στην ΕΔΕΚ

Από πλευράς της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα θέσει την πρόταση συμπόρευσης με την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου στο εκλογικό συνέδριο την Κυριακή. Το ζήτημα είναι πως ο ανθυποψήφιος του κ. Σιζόπουλου για τις προεδρικές εκλογές της ΕΔΕΚ, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πρόκρισης Νικόλα από ΕΔΕΚ, έκανε λόγο για προειλημμένες αποφάσεις που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση της προσωπικής ατζέντας του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη συνέντευξή του στην «Κ» την περασμένη Κυριακή, ο Μαρίνος Σιζόπουλος αρνείτο τα περί προεπιλογής υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου και επεσήμαινε ότι πρώτα θα γίνει η διακήρυξη μίας πολιτικής συνεργασίας και στη συνέχεια θα καθοριστούν τα κριτήρια και η μεθοδολογία επιλογής ενός κοινού υποψηφίου. «Από τη στιγμή που θα καταλήγουμε σε αυτά τα δύο τότε μπορούμε να συζητήσουμε και τα ονόματα για να γίνει η τελική επιλογή υποψηφίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιζόπουλος.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως η διαδικασία πήρε μία διαφορετική τροπή από αυτή που αφηγείτο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ στην έντυπη «Κ», μία μέρα πριν από τη μεγάλη συνάντηση. Και αυτό γιατί παρουσιάζοντας συγκεκριμένη δημοσκόπηση που διενήργησε για την ΕΔΕΚ η SYMMETRON και παρουσίασε η «Κ», διαφαινόταν ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, έχει περισσότερες πιθανότητες εκλεξιμότητας σε σχέση με τους Ελένη Θεοχάρους και Γιώργο Λιλλήκα.

Και στη μέση Ομήρου

Τα στελέχη που κάνουν λόγο για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και προσυνεννόηση με Νικόλα, δεν αποκλείεται να βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα Γιαννάκη Ομήρου. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι ο κ. Ομήρου ενδιαφέρεται για την προεδρία και ενδεχομένως στελέχη που αντιδρούν με την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου να προσβλέπουν στην υποψηφιότητα του τέως προέδρου της ΕΔΕΚ. Πάντως ο κ. Σιζόπουλος είναι προετοιμασμένος να απαντήσει σε όσους εισηγηθούν την υποψηφιότητα Ομήρου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Γιαννάκης Ομήρου ήταν ένας εκ των υποψηφίων στην δημοσκόπηση της ΕΔΕΚ, ο οποίος και συγκέντρωνε χαμηλότερα ποσοστά από τους άλλους υποψήφιους του ενδιάμεσου χώρου. Αυτό αναμένεται να καταδείξει ως επιχείρημα στα στελέχη της ΕΔΕΚ που ενδεχομένως να θέσουν θέμα Ομήρου.

Επιταχύνει ο Περδίκης

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι Οικολόγοι, ενώ θα αποφάσιζαν το φθινόπωρο ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν, αναμένεται να το επισπεύσουν μετά και τη συνάντηση των Πέντε. Η μία ανάγνωση της στάσης των Οικολόγων, είναι πως από τη στιγμή που τα τρία κόμματα πρόκριναν Νικόλα, η όποια καθυστέρηση των Οικολόγων να καταλήξουν, λειτουργεί εναντίον του κόμματος στο μερίδιο εξουσίας. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως εντός του Κινήματος υπάρχουν στελέχη τα οποία βλέπουν με επιφύλαξη την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου εξαιτίας και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί.

Παρά τις όποιες επιφυλάξεις, πάντως, ο Γιώργος Περδίκης φρόντισε να καταστήσει σαφές στο ΣΙΓΜΑ πως με βάση το στόχο να υπάρξει ένας υποψήφιος και για τα πέντε κόμματα, ο ίδιος εκτιμά ότι πιο κοντά είναι στην επιλογή Νικόλα Παπαδόπουλου. Σε δηλώσεις του μάλιστα στη Βουλή, επεσήμανε πως οι Οικολόγοι ξεκινούν από τώρα τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προτάσεων και εισηγήσεων προς τον υποψήφιο Πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο, με συγκεκριμένα ερωτήματα γύρω από σημαντικά θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, τη δικαιοσύνη και την τιμωρία των ενόχων της οικονομικής καταστροφής το συντομότερο.

Τα βήματα Λιλλήκα

Αίνιγμα για δυνατούς λύτες, είναι το πώς θα κινηθεί από δω και πέρα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Ο ίδιος φαίνεται αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους την υποψηφιότητά του, βασιζόμενος όπως και το 2013, στους ανένταχτους πολίτες. Με τη διαφορά βέβαια, πως αυτή τη φορά, υπάρχει κι άλλος υποψήφιος προερχόμενος από τον ενδιάμεσο χώρο. Πέραν τούτου, ζήτημα είναι το πώς θα κινηθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση του Γιώργου Λιλλήκα. Ήδη κατά τη συνεδρία της γραμματείας τη Δευτέρα μετά την πενταμερή, στελέχη εξέφρασαν την άποψη ότι με βάση τα νέα δεδομένα, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών θα πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του.

Αφενός γιατί το κίνημα οδηγείται σε μία προεκλογική απομονωμένο, όπως λένε, και αφετέρου γιατί ο Γιώργος Λιλλήκας θα κατηγορηθεί για τη διάσπαση του Ενδιάμεσου. Η θέση βεβαίως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, ωστόσο, παραμένει ανοικτό το πώς θα κινηθούν τα εν λόγω στελέχη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ίδιοι επιμένουν σε μία κοινή υποψηφιότητα του χώρου, πράγμα που μειώνει τις πιθανότητες κινητοποίησής τους υπέρ της υποψηφιότητας Λιλλήκα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X