ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Σε ρυθμούς εκλογικού συνεδρίου ο ΔΗΣΥ

Στις 28 Απριλίου οι εκλογές για την ανώτατη πυραμίδα - 12 Μαϊου το Πολιτικό Γραφείο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στις 12 Μαΐου θα ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού μέσω των οποίων θα εκλεγεί η ανώτατη ηγεσία του κόμματος, το νέο 20μελές Πολιτικό Γραφείο αλλά και η πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης του ΔΗΣΥ (ΓΟΔΗΣΥ). Αυτό αποφασίστηκε κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος το απόγευμα της Τρίτης. Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα, ωστόσο λίγες αλλαγές αναμένονται στην ανώτατη πυραμίδα του κόμματος με τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή πρόεδρο να επαναδιεκδικούν χωρίς αμφισβήτηση.

Οι ημερομηνίες

Στις 28 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η Εκλογική Συνέλευση για την ανώτατη ηγεσία του κόμματος και την εκλογή του προέδρου, αναπληρωτή προέδρου και των τριών αντιπροέδρων. Δικαίωμα ψήφου μέλη και φίλοι του ΔΗΣΥ. Στις 16 Μαρτίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τις πέντε θέσεις της ηγεσίας του κόμματος. Στις 12 Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Εκλογικό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, το οποίο θα αποτελείται από δύο μέρη: Το Πανηγυρικό Μέρος του Συνεδρίου κατά το οποίο αναμένεται ότι θα παραστεί και ο Νίκος Αναστασιάδης και το Εκλογικό Μέρος, κατά το οποίο θα εκλεγούν τα 20 μέλη του Πολιτικού Γραφείου και η πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ.

Οι ενδιαφερόμενοι

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα διεκδικήσει επανεκλογή με απίθανο πλέον το σενάριο αμφισβήτησής του. Αν και δεν αποκλείεται την υστάτη να εμφανιστεί ανθυποψήφιος, συναγερμικές πηγές σημειώνουν πως κανένας δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει τον συναγερμικό πρόεδρο ιδιαίτερα μετά και την νίκη στις προεδρικές εκλογές. Νίκη την οποία καρπώνεται και ο ίδιος τόσο ως επιτελάρχης του ΔΗΣΥ όσο και ως πρόεδρος του κόμματος.

Έτοιμος για να επαναδιεκδικήσει είναι και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου με απίθανο το σενάριο να έχει ανθυποψήφιο. Αν και αρκετά είναι τα στελέχη που θα έβλεπαν με ενδιαφέρον μία τέτοια θέση, δεν αναμένεται κανείς να εμφανιστεί ως ανθυποψήφιός του. Όχι μόνο για λόγους αβρότητας αλλά και επειδή έχει μεγάλο έρεισμα στη βάση του κόμματος. Γενικότερα πάντως, στόχος της Πινδάρου είναι να αποφευχθούν οι εκλογές για τις πέντε θέσεις της ηγεσίας. Το αν θα υπάρξει ενδιαφέρον περισσότερων προσώπων για τις εν λόγω θέσεις θα διαφανεί το επόμενο διάστημα.

Πάντως συνωστισμός ενδέχεται να υπάρξει για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων. Για μία θέση στην τριάδα ενδιαφέρονται οι υφιστάμενοι αντιπροέδροι Γιώργος Γεωργίου –καθώς δεν θα διεκδικήσει τελικώς τη θέση του αναπληρωτή- ο Σωτήρης Σαμψών όπως όλα δείχνουν καθώς πέραν από την επανεμφάνισή του τη νύχτα των εκλογών έκανε την εμφάνισή του το απόγευμα της Τρίτης στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος και ίσως η Στέλλα Κυριακίδου. Αντρέας Κυπριανού και Ευθύμιος Δίπλαρος ενδιαφέρονται ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα του Ζαχαρία Ζαχαρίου. Από την ονοματολογία δεν πρέπει να παραλείπονται στελέχη όπως οι Χριστόφορος Φωκαϊδης και Μιχάλης Σοφοκλέους ως μία μορφή ανανέωσης του κόμματος. Χωρίς ανθυποψήφια φαίνεται πως θα είναι και η νυν πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου.

Το στίγμα Αβέρωφ

Το μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα κάνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου για να δώσει το δικό του στίγμα στο κόμμα. Σημειώνεται πως ο συναγερμικός Πρόεδρος πέντε χρόνια πριν είχε να διαχειριστεί την αποψίλωση του κόμματος καθώς μία σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών είχαν μετακινηθεί σε υπουργικό συμβούλιο και προεδρικό. Αν και ο ίδιος είχε δηλώσει την ετοιμότητά του να προχωρήσει σε αλλαγές και εκσυγχρονισμό του κόμματος, τόσο το μνημόνιο όσο και οι εξελίξεις στο κυπριακό, αναχαίτισαν τις όποιες επιδιώξεις του. Αυτή θεωρείται πάντως η πενταετία όπου ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα δώσει το δικό του χρώμα. Αλλαγές αναμένονται στην διοίκηση του κόμματος με τον Γιώργο Λυσανδρίδη εκτελών σήμερα χρέη οργανωτικού, να διορίζεται γενικός διευθυντής του κόμματος, ενώ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Δημήτρης Στυλιανού όπως ενημέρωσε θα αφυπηρετήσει μετά και το εκλογικό συνέδριο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την θέση του εκπροσώπου τύπου, καθώς ο Πρόδρομος Προδρόμου έχει μετακινηθεί στο προεδρικό. Η απόφαση θα παρθεί από τον Αβέρωφ Νεοφύτου μετά το εκλογικό συνέδριο ενώ μέχρι τότε όλοι οι κομματικοί αξιωματούχοι θα εκτελούν χρέη εκπροσώπου τύπου. Κομματικές πηγές επισημαίνουν πως πολύ πιθανός είναι ο διορισμός του βουλευτή Λευκωσίας Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος εκτός από πολύ στενός συνεργάτης του κ. Νεοφύτου θα αποτελέσει και μορφή ανανέωσης.

Να πάρουμε το μήνυμα του α’ γύρου

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου το απόγευμα της Τρίτης, έγινε απολογισμός των προεδρικών εκλογών. Συζητήθηκε εντόνως η επιτυχία του κόμματος, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγηκε χωρίς συμμαχίες. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπογράμμισε πως το κόμμα θα πρέπει να λάβει το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι την α’ Κυριακή, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που απείχαν ή που επέλεξαν άλλη υποψηφιότητα. Σημειώθηκε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, που δεν είναι άλλη από την ενδυνάμωση που παρουσιάζει το ΕΛΑΜ αλλά και να διαφανεί πως θα μεγαλώσει και θα δυναμώσει το κόμμα. Κατά τη συνεδρία, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε στη συνέντευξη της «Κ» με τον Γιαννάκη Κασουλίδη υπό τον τίτλο «Ήρθε ως Κύριος φεύγει ως Sir» επεσήμανε πως ο κ. Κασουλίδης παραμένει Sir και υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησής του. Μάλιστα, το εκτελεστικό γραφείο εξουσιοδοτήθηκε από το πολιτικό γραφείο ούτως ώστε να διοργανώσει διοργάνωσης εκδήλωσης προς τιμή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X