ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σιζόπουλος: Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί η πρόταση του ενδιάμεσου

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατήγγειλε ότι επιχειρείται προσπάθεια αποδόμησης της πρότασης

ΚΥΠΕ

Η πρόταση που κατέθεσαν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη ενόψει Ελβετίας περιέχει εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της ε/κ πλευράς, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Την ίδια ώρα κατήγγειλε το γεγονός ότι επιχειρείται προσπάθεια αποδόμησης και απαξίωσης της πρότασης αυτής.

Σε δηλώσεις στα γραφεία της ΕΔΕΚ ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου Αθηένου, οργανώσεων και φορέων για τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, ο κ. Σιζόπουλος ρωτήθηκε για τις χθεσινές τοποθετήσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Ειδικού Συμβούλου Εσπεν Μπαρθ Είντε σε ό,τι αφορά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για έγγραφο των ΗΕ περί κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

Ανέφερε ότι το κόμμα του δεν στηρίζεται στις δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες έχουν κατ’ επανάληψη διαψευστεί, όπως είπε, και ότι θα αναμένει στην πράξη ποια θα είναι η συμπεριφορά της κάθε πλευράς και του κ. Έιντε.

«Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ Έιντε μέχρι στιγμής λειτούργησε κατά τρόπο επικίνδυνο, άκρως μεροληπτικό υπέρ των τουρκικών θέσεων κάτι το οποίο αναγνώρισε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνεδρίαση του Εθνικού και γι’ αυτό ακριβώς για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι διάφορες διαδικασίες τις οποίες συνομολογούμε πάσχουν σημαντικά», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν δημοσιοποιηθεί διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για το λεγόμενο κοινό έγγραφο, αυτό επιβεβαιώνει ότι «δεν έγιναν σωστές δουλειές, ότι δεν υπήρχε μια ξεκάθαρη θέση για το τι θα περιλαμβάνει αυτό το έγγραφο και κυρίως το τι θα αποσκοπεί αυτό το έγγραφο να πετύχει».

Είπε ότι η ΕΔΕΚ θα αναμένει την κατάθεση και αύριο σε συνάντηση με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί και να καταθέσει ενδεχομένως τις δικές της απόψεις και εισηγήσεις.

«Όμως το θεωρώ για ακόμη μια φορά άκρως επικίνδυνο ένα τόσο σημαντικό έγγραφο, το οποίο ενδεχομένως να αφορά τη διαδικασία της Διάσκεψης της Γενεύης, να παραχωρείται στην πλευρά μας σήμερα και τα Ηνωμένα Έθνη να περιμένουν μέχρι την Παρασκευή να εκφραστούν θέσεις και απόψεις, αντιλαμβάνεστε ότι τέτοια ζητήματα απαιτείται χρόνος να τα μελετήσεις για να μπορέσεις ενδεχομένως να κωδικοποιήσεις τις παγίδες, οι οποίες μπορεί να κρύβονται για να τις διορθώσεις και να αποφύγεις τα χειρότερα», ανέφερε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι σε αυτό το διάλογο δυστυχώς διαπραγματευτικά η δική μας πλευρά είναι αδύναμη και για αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και στο τι δεσμεύεται και στο τι προτείνει και αποφασίζει και πολύ περισσότερο θα πρέπει ακριβώς να αντιληφθεί ότι αν θέλουμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο από την Τουρκία, πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα διαπραγματευτικά όπλα τα οποία διαθέτουμε, "και διαθέτουμε ισχυρά όπλα τα οποία μέχρι στιγμής παραμένουν αναξιοποίητα".

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η πρόταση των τριών κομμάτων περιέχει τέτοια στοιχεία που ενισχύουν τη διαπραγματευτική μας θέση.

«Και λυπάμαι να παρατηρήσω ότι επιχειρήθηκε μια προσπάθεια αποδόμησής του, και διαστρέβλωσής του όμως την ίδια στιγμή οφείλω να εκφράσω και την ικανοποίησή μου γιατί αυτές οι αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα του ότι αυτό το έγγραφο δεν είναι απαξιωμένο έγγραφο, αν ήταν δεν θα ασχολείτο κανένας μαζί του», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι στο έγγραφο περιλαμβάνονται δυο βασικές αρχές, πρώτο ότι πρέπει να υπάρχει κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και όχι αντικατάστασή της ή αναθεώρησή της και δεύτερο ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν πριν την εφαρμογή της όποιας συμφωνημένης λύσης.

Ανέφερε ότι αυτά τα δύο στοιχεία ήταν και θέσεις τις οποίες δημόσια διακήρυξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς επίσης και ο Έλληνας ΥΠΕΞ και διερωτήθηκε γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ σε αυτές τις δημόσιες τοποθετήσεις των Ελλαδιτών αξιωματούχων, αλλά υπάρχουν για το κοινό έγγραφο που κατέθεσαν τα τρία κόμματα.

Ανέφερε επίσης ότι στο έγγραφο περιλαμβάνεται και η μεθοδολογία για το πώς θα προωθήσουμε και θα πετύχουμε την υλοποίηση αυτών των δύο στόχων.

«Από κει και πέρα είναι προφανές ότι εμείς δεν ζητάμε από όλα τα υπόλοιπα κόμματα να δεχθούν ή να οικειοποιηθούν το συγκεκριμένο έγγραφο, μπορεί να έχουν τις απόψεις τους αλλά στο τέλος της ημέρας ο καθένας μας θα δικαιωθεί από την πορεία των γεγονότων και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Ανοιγμα διόδου Πυροϊου

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των κατοίκων για άνοιγμα της διόδου Πυροϊου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι θέσεις της ΕΔΕΚ και υπενθύμισε δημόσιες δηλώσεις από τον Ιούνιο του 2015 για την αναγκαιότητα, στο πλαίσιο ρύθμισης των θεμάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση να είχε διεκδικήσει ως αντιστάθμισμα της διάνοιξης Δερύνειας και Απλικίου και Κοκκίνων, και της διόδου του Πυροϊου.

«Η διάνοιξη αυτή είναι σημαντική γιατί προσφέρει σημαντικά οφέλη και στους Ελληνοκυπρίους, διευκολύνει την είσοδο προς Λευκωσία, αποσυμφορεί τη νότια είσοδο της Λευκωσίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και την ίδια στιγμή δίνει την ευκαιρία σε μια περιοχή η οποία έχει δυνατότητα γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης να μπορέσει να αναπτυχθεί προς όφελος των κατοίκων», ανέφερε.

Διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση αποδέχεται να ανοίξουν οδοφράγματα τα οποία εξυπηρετούν αποκλειστικά την Τουρκοκυπριακή πλευρά και την ίδια στιγμή δεν διεκδικεί, στη διαδικασία της υπόσχεσης του πάρε – δώσε, το άνοιγμα οδοφραγμάτων και διόδων που θα διευκολύνουν τους Ελληνοκύπριους.

«Υπεύθυνα δηλώνω ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες, όπως έχουμε συνεννοηθεί , για να προωθήσουμε και είμαστε δεδηλωμένα σταθερά υπέρ της συμμετοχής και της υποστήριξης οποιασδήποτε νόμιμης και δημοκρατικής δραστηριότητας αποφασίσουν οι κάτοικοι της περιοχής για να προωθήσουν το αίτημά τους», είπε.

Ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς ανέφερε ότι για 43 χρόνια η Αθηένου και η γύρω περιοχή βιώνουν τα προβλήματα από τη μη διάνοιξη της διόδου.

Είπε ότι στη σημερινή συνάντηση, που εντάσσεται στο πλαίσιο ενημέρωσης των κομμάτων, διαβιβάστηκε το μήνυμα ότι πρέπει επιτέλους να ανοίξει η δίοδος του Πυροϊου, «γιατί για την περιοχή μας θα είναι μια σωτηρία».

«Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, κατανόησε πλήρως το αίτημά μας, είναι συμπαραστάτης, και στο παρελθόν μας είπε ότι ζήτησε τη διάνοιξη της διόδου και τώρα θα μας στηρίξει στον αγώνα μας. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνησή μας δεν πρέπει να δεχθεί οποιοδήποτε άλλο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αν πρώτα δεν θα είναι η διάνοιξη αυτής της διόδου», ανέφερε.

Ο Κοινοτάρχης Πυροϊου Κωνσταντίνος Αδάμου εξέφρασε ευχαριστίες γιατί, όπως είπε, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έδωσε σαφή υπόσχεση ότι θα στηρίξει την προσπάθεια των κατοίκων για διάνοιξη της διόδου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση