ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στενότερη συνεργασία Επ. Νομικών και Παγκ. Δικηγορικού Συλλόγου για προώθηση ν/σ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης απηύθυνε κάλεσμα στον Σύλλογο να συμμετέχει θεσμικά σε όποια συνεδρία της Επιτροπής επιθυμεί

ΚΥΠΕ

Για την ακόμη πιο στενή συνεργασία της Επιτροπής Νομικών και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για προώθηση των νομοσχεδίων που εκκρεμούν και αφορούν τόσο τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, όσο και άλλα πολλά θέματα, διαβεβαίωσαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών και η ηγεσία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Οι δύο πλευρές είχαν σήμερα μια πρώτη συνάντηση στα γραφεία του συλλόγου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Νίκο Τορναρίτη να απευθύνει κάλεσμα στον Σύλλογο να συμμετέχει θεσμικά σε όποια συνεδρία της Επιτροπής επιθυμεί.

Μιλώντας κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Νίκος Τορναρίτης είπε πως η Επιτροπή θεωρεί κρίσιμη τη σχέση της με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ενόψει και των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, για το οικογενειακό, για τα νομοσχέδια που αφορούν στην πάταξη της διαφθοράς και για πολλά άλλα.

«Η επίσκεψη μας εδώ, πέραν της εθιμοτυπικής της φύσης, υποδηλώνει και το γεγονός ότι εμείς, είτε μαζί θα προχωρήσουμε για να πετύχουμε σημαντικά βήματα για την κοινωνία μας είτε μαζί θα αποτύχουμε», είπε.

«Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο», συνέχισε, «επειδή ούτε προσωπικά αποδέχομαι οποιαδήποτε αποτυχία αλλά ούτε και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε τον στόχο και την αποστολή μας που δεν μπορεί να είναι άλλη από την μεγάλη μεταρρύθμιση πρώτα και πάνω απ΄ όλα που πρέπει να γίνει για να εφαρμόσουμε στην πράξη την δικαιοσύνη. Και για να εφαρμοστεί στην πράξη η δικαιοσύνη θα πρέπει να απονέμεται τάχιστα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τορναρίτης ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τη συνάντηση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πολύ πιο παραγωγικές συναντήσεις.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Κληρίδης είπε αρχικά πως η επίσκεψη της Επιτροπής στον Σύλλογο αποτελεί ύψιστη τιμή και αναγνώριση για το έργο του. Ανέφερε πως η συνάντηση αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα μιας εποικοδομητικής και παραγωγικής συνεργασίας τα προσεχή έτη.

Είπε πως προέχουν τα θέματα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και σημείωσε πως αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το σημείο επανεκκίνησης της διαδικασίας, από το σημείο που είχε μείνει τον Απρίλιο φέτος. «Ας ελπίσουμε ότι εντός του τρέχοντος έτους θα πετύχουμε όντως να θεσπιστούν τα 3 νομοσχέδια τα οποία εκκρεμούν εδώ και αρκετό χρόνο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και στη συνέχεια στη Βουλή», είπε.

Ο κ. Κληρίδης είπε πως είχαν επεξεργαστεί σε λεπτομέρεια τα τρία νομοσχέδια και θα πρέπει τώρα να γίνει μια επανεξέταση με στόχο το συντομότερο δυνατό να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας για έγκριση και ψήφιση.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα θέματα, όπως αυτό της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία παρόλες τις τεχνικές και άλλες δυσκολίες. Είπε πως ενώπιον τους έχουν το γενικότερο θέμα του e-justice, το οποίο συμπεριλαμβάνει όχι μόνο την καταχώρηση των εγγράφων στα Δικαστήρια αλλά και τη διεξαγωγή δικών μέσω ηλεκτρονικών μέσων και εξ αποστάσεως. Το σύστημα αυτό, εξήγησε, βρίσκεται σε προχωρημένη βάση και εντός των επόμενων 2 ετών αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία, νοουμένου ότι θα υπάρχει και νομοθετικό πλαίσιο.

Στη συνέχεια, ο κ. Κληρίδης είπε πως ενώπιον τους βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τη διεύθυνση των δικαστηρίων, κατόπιν των εισηγήσεων του ιρλανδικού ινστιτούτου δημόσιας διοίκησης. Το θέμα χειρίζεται και το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως είπε, και αναμένει από το Υπουργείο την ετοιμασία του τελικού νομοσχεδίου. Με βάση αυτό, η διοίκηση των Δικαστηρίων θα φύγει από τα χέρια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως ήταν και η εισήγηση των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων, και θα περιέλθει σε ένα νέο νομικό σώμα στο οποίο θα συμμετέχουν και Δικαστές, και δικηγόροι και πρωτοκολλητές αλλά και άλλοι εμπειρογνώμονες σε θέματα της διοίκησης της δικαιοσύνης.

Σε σχέση με τα άλλα νομοσχέδια που εκκρεμούν εδώ και αρκετό χρόνο στην Επιτροπή και αφορούν τη ριζική μεταρρύθμιση του περί δικηγόρων Νόμου, ο κ. Κληρίδης είπε πως έχει δώσει οδηγίες και έχει ετοιμαστεί ένα πακέτο όλων των νομοθεσιών που εκκρεμούν και αφορούν τους δικηγόρους για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής.

«Επιδιώκουμε τη στενή συνεργασία, έχουμε εξειδικευμένες 15 επιτροπές για όλα τα θέματα και οι οποίες λειτουργούν άριστα αυτή τη στιγμή», είπε, και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι θα πετύχουν μαζί με την Επιτροπή Νομικών την αναβάθμιση του επιπέδου της δικαιοσύνης στην Κύπρο η οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υστερεί, κάτι που αντανακλά και στα θέματα των ξένων επενδύσεων και της οικονομίας.

Ο κ. Τορναρίτης λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, κατέθεσε την πρόταση-κάλεσμα στον Σύλλογο να συμμετέχει σε όποια συνεδρία της Επιτροπής Νομικών επιθυμεί, ανεξαρτήτως θέματος. Είμαι σίγουρος πως όποιο θέμα και να συζητούμε στην Επιτροπή Νομικών θα έχει μια άμεση ή έμμεση σχέση με τις επιτροπές που θεσπίσατε, έτσι είστε προσκεκλημένοι σε όποια συνεδρία θέλετε», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X