ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη Βουλή εν μέσω σάλου οι «εξοντωτικές» ποινές και το πιθανό λουκέτο σε επιχειρήσεις

Συζητούνται εκτάκτως στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια με ποινές που έχουν χαρακτηριστεί ως «εξοντωτικές» - Τι προνοούν

Της Άντρης Θρασυβούλου

Στον απόηχο του σάλου που προκλήθηκε με αφορμή τις παραβιάσεις των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από νυχτερινό κέντρο στον Πρωταρά, η Επιτροπή Νομικών της Βουλής συνεδριάζει εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή (12/6). 

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής θα τεθούν τα δύο τροποποιητικά νομοσχέδια που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και εγκρίθηκαν στις 22 Μαΐου από το Υπουργικό Συμβούλιο και προνοούν την αύξηση της ποινής για παραβίαση των μέτρων που ισχύουν για την πανδημία και η νέα κατηγορία κλιμακωτών προστίμων που αφορά τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων που προφέρουν υπηρεσίες εστίασης με το ενδεχόμενο να ζητηθεί από το Δικαστήριο μονομερώς άμεση αναστολή των δραστηριοτήτων της επιχείρησης μετά από την τρίτη καταγγελία. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Γιώργος Γεωργίου απαντά μέσω της «Κ» στις επικρίσεις που έχουν δεχθεί οι βουλευτές με αναφορές περί κωλυσιεργίας σχετικά με το ζήτημα τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβηκε. «Αναμφίβολα ήταν επιτακτική αναγκαιότητα να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής όπως αυτά προνοούνται από τα διατάγματα. Το μήνυμα που στέλνουν οι τροπολογίες είναι η αποτροπή των παραβιάσεων στα διατάγματα κι όχι της καταγγελτικότητας της Πολιτείας.  Η Επιτροπή Νομικών αναλογιζόμενη τη σημασία των νομοσχεδίων και των τροπολογιών που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 του Μάη προτού κατατεθούν υπό τη μορφή του κατεπείγοντος τα συζήτησε υπό την παρουσία του Υπ, Δικαιοσύνης . Στην συνέχεια τέθηκαν ενώπιον μας και στις 3 Ιουνίου».

Προβληματισμός από Βουλευτές

Ο κ. Γεωργίου αναφέρει στην «Κ» ότι υπήρξαν έντονοι προβληματισμοί από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σε ότι αφορά την αναλογικότητα της ποινής σε σχέση με τα αδικήματα αλλά και στην αναγκαιότητα της κατηγοριοποίησης των επιχειρήσεων σε ότι αφορά στην επιβολή των εξώδικων προστίμων. «Για τα εξώδικα είναι όλα τα ποσά ίδια για όλους. Είτε η παράβαση γίνεται σε ένα συνοικιακό καφενείο που αντί π.χ για 15 θαμώνες που πληρώνουν ένα ευρώ για τον καφέ τους υπάρχουν περισσότερα άτομα και θα κληθεί να πληρώσει εξώδικο, είτε η παράβαση γίνεται σε ένα νυχτερινό κέντρο που π.χ αντί 150 άτομα έχει 1000 άτομα  με την τιμή εισόδου να ανέρχεται στα 25 και 30 ευρώ», εξηγεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου έγιναν προτάσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μία πρόταση είναι τα εξώδικα πρόστιμα να κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων. Οι προτάσεις θα συζητηθούν αύριο στην συνεδρία της Επιτροπής.

Ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι οι αναφορές που έχουν γίνει από βουλευτές περί «εξοντωτικών» ποινών αφορούν ακριβώς το γεγονός ότι τα ποσά είναι τα ίδια για όλους. Δηλαδή π.χ για ένα μικρό καφενείο και για ένα μεγάλο νυχτερινό κέντρο.

Ο στόχος είναι η παραπομπή των νομοσχεδίων για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 19 Ιουνίου.

Τι προνοούν τα νομοσχέδια 

Τα πρόστιμα προνοούν την αύξηση των ποινών που προβλέπονται στον περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο, (Κεφ. 260), καθώς και την αύξηση του εξώδικου πρόστιμου σε περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων ή άλλων χώρων οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με αγαθά και υπηρεσίες, παραβαίνουν Κανονισμούς και/ή Διατάγματα που εκδίδονται με βάση τον συγκεκριμένο νόμο.
Τα εξώδικα αυξάνονται σε περιπτώσεις επανάληψης της παραβίασης ενώ εισάγεται η δυνατότητα έκδοσης διατάγματος αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.

Ειδικότερα, τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν προνοούν τα πιο κάτω:

(α) Αύξηση της προβλεπόμενης ποινής για παραβιάσεις του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου σε φυλάκιση μέχρι 1 χρόνο και/ή πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις €50.000. Η ποινή που τώρα προβλέπεται είναι μέχρι 6 μήνες φυλάκιση και/ή πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις €3.000,

(β) Το εξώδικο πρόστιμο των €300 διατηρείται και εισάγεται τώρα η δυνατότητα επιβολής αυξημένου εξώδικου προστίμου σε ιδιοκτήτη ή διαχειριστή επιχείρησης ή οποιουδήποτε άλλου χώρου όπου διεξάγεται οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με αγαθά ή υπηρεσίες, σε περιπτώσεις παραβιάσεων Κανονισμών και/ή Διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου. Σύμφωνα με τα νομοσχέδια, στην περίπτωση της πρώτης παραβίασης, το εξώδικο πρόστιμο θα ανέρχεται σε €2.000, στην περίπτωση της δεύτερης παραβίασης σε €4.000 και της τρίτης σε €8.000.

Λουκέτο σε επιχειρήσεις 

Σε περίπτωση τέταρτης διαδοχικής παραβίασης, δύναται να ασκηθεί ποινική δίωξη. Σε περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη είτε μετά την τρίτη φορά είτε και ενωρίτερα αν τούτο κριθεί σκόπιμο, η κατηγορούσα αρχή θα μπορεί να καταχωρήσει μονομερή αίτηση (ex parte) στο Δικαστήριο για έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης ή της οικονομικής δραστηριότητας που διεξάγεται σε οποιοδήποτε υποστατικό ή χώρο.

Σάλος για το νυχτερινό κέντρο στον Πρωταρά

Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη (9/6) το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε προσωρινό διάταγμα αναστολής νυχτερινού κέντρου στον Πρωταρά έπειτα από τις εικόνες συνωστισμού που κυκλοφόρησαν ακόμα και στα social media. Στο Δικαστήριο καταχωρήθηκαν, συνολικά εννέα υποθέσεις, που αφορούν το εν λόγω υποστατικό.

Πέντε από αυτές αφορούν αδικήματα κατά παράβαση του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις αφορούν τη λειτουργία του υποστατικού, χωρίς άδεια λειτουργίας. Το Δικαστήριο όρισε ως ημερομηνία εκδίκασης των υποθέσεων την 16η Ιουνίου 2020.

Το ζήτημα που πρέκυψε επέφερε ποικίλες αντιδράσεις ενώ στις επικρίσεις για καθυστέρηση αντίδρασης εκ μέρους της Αστυνομίας απάντησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης. 

Όπως ανέφερε ο ίδιος «δεν μπορούσαν να καταχωρηθούν οι υποθέσεις για αναστολή λειτουργίας κέντρου αναψυχής το Σ/κ. Επιβεβαίωση θέσης από το Ανώτατο. Ήδη προέβηκα σε εισήγηση για αλλαγή, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης διατάγματος από το δικαστήριο, τόσο το Σ/κ όσο και κατά τις δημόσιες αργίες».

Η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα

Στο μεταξύ, ενώ ο Αρχηγός Αστυνομίας είχε προβεί σε δηλώσεις αναφέροντας ότι είχε συνεχόμενη επικοινωνία σχετικά με το θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, το σκηνικό ανατράπηκε όταν ο κ. Κληρίδης σε παρέμβαση του στην εκπομπή «Αιχμές» του OMEGA, ανέφερε ότι μόνο μία ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών κι αυτή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής. Όπως είχε δηλώσει ο Γενικός Εισαγγελέας η άποψη που εξέφρασε όταν του είχε ζητηθεί ήταν να καταχωρηθεί η υπόθεση αφού ζητηθεί διάταγμα δικαστηρίου. 

Πάντως η Αστυνομία προέβηκε σε διευκρίνιση αναφέροντας αργότερα ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας προέβη σε εκ παραδρομής αναφορά, σε ένα τηλεοπτικό σταθμό για κατ’ επανάληψη επικοινωνία η οποία δεν αφορούσε τον Γενικό Εισαγγελέα αλλά τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

«Σημειώνεται επίσης ότι με οδηγίες του Αρχηγού, ο αρμόδιος Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, είχε επικοινωνία με ανώτατο στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας, το οποίο ενημερώθηκε για την πρόθεση της Αστυνομίας για καταχώρηση της υπόθεσης για το συγκεκριμένο υποστατικό στο Δικαστήριο με σκοπό την έκδοση διατάγματος αναστολής των εργασιών του. Η Αστυνομία δεν θεωρεί ότι υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα στη συνεργασία της με την Νομική Υπηρεσία γι’ αυτό αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα γεγονότα όπως πραγματικά συνέβησαν. Αυτά προς αποκατάσταση της ακρίβειας τους», σημείωσε η Αστυνομία σε σχετική ανακοίνωση.

Άλλαξε το πρωτόκολλο λειτουργίας των χώρων εστίασης

Ο σάλος και τα φαινόμενα παρακοής από επιχειρηματίες σε σχέση με τα διατάγματα που βρίσκονται σε ισχύ επέφεραν ακόμη και την αναθεώρηση του πρωτόκολλου λειτουργίας των χώρων εστίασης.

Στο Πρωτόκολλο διαφοροποιούνται τα ακόλουθα σε σχέση με τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να εξυπηρετείται στους χώρους εστίασης:

- Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να εξυπηρετούνται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο και τα 150 άτομα σε εξωτερικό χώρο. Για παράδειγμα, εάν ένα υποστατικό διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75.

- Ο πιο πάνω περιορισμός ισχύει μόνο για τις πιο κάτω κατηγορίες χώρων εστίασης που προβλέπονται στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 5 Ιουνίου 2020:

Εστιατόρια
Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
Ταβέρνες
Καφετέριες
Πιτσαρίες
Μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ
Καφενεία
Κυλικεία ή/και χώρους εστίασης σχολείων, αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κτλ.
- Εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο για μέγιστο αριθμό 10 ατόμων ανά τραπέζι.

- Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Εάν στις πιο πάνω επιχειρήσεις λειτουργούν μπαρ, απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτά και η χρησιμοποιούνται μόνο για την προπαρασκευή φαγητών και ποτών από το προσωπικό του υποστατικού.

Η ρύθμιση θα έχει ισχύ μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2020, οπότε και θα επαναξιολογηθεί στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως θα έχουν διαμορφωθεί τη δεδομένη στιγμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση