ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:00
 

Στη δίνη του προεκλογικού το ΓεΣΥ

Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Παμπορίδης σε σκληρή αντιπαράθεση για τα νοσηλευτήρια

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Ο Υπουργός πριν δύο χρόνια μας έλεγε για ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης ότι πρέπει να υπάρχει πολυασφαλιστικό σύστημα, τον έχουμε ηχογραφημένο και έπρεπε να αλλάξει άποψη» ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στο κρατικό κανάλι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία Νικόλας Παπαδόπουλος επικρίνοντας τον υπουργό ότι αποπροσανατολίζει επειδή δεν έκανε τίποτα στην αναδιάρθρωση των νοσηλευτηρίων.

Ο Γιώργος Παμπορίδης σήκωσε το γάντι και τον προκάλεσε να δημοσιοποιήσει ηχογραφημένο κείμενο στο οποίο μιλά για πολυασφαλιστικό. Του υπενθύμισε δε, ως συνάδελφος στη δικηγορία, πως οι ηχογραφήσεις ενδεχομένως να αποτελέσουν ποινικό αδίκημα. Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών δεν είναι βεβαίως σημερινή, επικρατεί εδώ και καιρό, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο κατά τις εξορμήσεις του στα νοσηλευτήρια να κάνει λόγο για ένα σύστημα υπό κατάρρευση και απουσία διαλόγου μεταξύ υπουργού και ιατρών. Όπως όλα δείχνουν, το ΓεΣΥ θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα από τα κύρια ζητήματα τα οποία θα επικρατήσουν στον προεκλογικό και ίσως να αποτελέσουν τη μάχη των μαχών.

Ουδόλως τυχαίο, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να κεφαλαιοποίησει το γεγονός ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση μετά από χρόνια συζητήσεων που τροχοδρόμησε το ΓεΣΥ και σύσσωμη την αντιπολίτευση, να προσπαθεί να αποδομήσει το αφήγημα Αναστασιάδη.

Τον έχουμε ηχογραφημένο

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου στο κρατικό κανάλι, όπου βασισμένος σε ηχογραφημένο κείμενο που έχει στην κατοχή του ανέφερε πως ο Γιώργος Παμπορίδης υποστήριζε το πολυασφαλιστικό σύστημα πριν δύο χρόνια. Οι επικρίσεις του βέβαια δεν περιορίστηκαν εκεί καθώς κάλεσε τόσο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τον Γιώργο Παμπορίδη να βγουν από τα γραφεία τους και να πάνε στα νοσοκομεία για να δουν την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτήρια, γιατί προφανώς όπως είπε δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλούν. Μάλιστα επέκρινε τον υπουργό υγείας πως δεν προχώρησε καθόλου με την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων και επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό.

Δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλούν

«Έχω επισκεφθεί όλα τα μεγάλα νοσοκομεία και σας λέω ότι παντού διαπιστώνουμε την ίδια κατάρρευση του συστήματος» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Γιώργο Παμπορίδη να επισκεφθούν αυτούς τους χώρους για να ξέρουν για τι πράγμα μιλούν «γιατί φαίνεται πως δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα μας είναι η ποιότητα των υπηρεσιών το γεγονός ότι τα νοσοκομεία μας έχουν καταρρεύσει από άποψη εξοπλισμού στελέχωσης» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με κανένα νοσοκομείο και τις διοικήσεις τους για το πώς θα γίνει η αυτονόμηση των νοσοκομείων.

«Ο υπουργός δικαιούται να λέει στους γιατρούς να παν στο καλό οι ασθενείς που στο καλό θα πάνε;» διερωτήθηκε ο Νικόλας Παπαδόπουλος συμπληρώνοντας πως οι ασθενείς δε μπορούν να πάνε κάπου αλλού. «Όταν το κράτος δε μπορεί να τους παρέχει τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας τότε είναι καθήκον μας ως αντιπολίτευση να μιλάμε για ένα υπουργείο υγείας που κωφεύει στο ζήτημα των ασθενών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το ΓεΣΥ μια φορολογία

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει πώς θα κινηθεί με τα νομοσχέδια στο ενδεχόμενο εκλογής του δεν απάντησε αν θα αναστείλει το ΓεΣΥ αλλά όπως είπε πρόκειται για μια φορολογία. Όπως εξήγησε πρώτα θα πρέπει να λυθούν προβλήματα στην ποιότητα των υπηρεσιών. «Αν εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και το κρεβάτι στο δημόσιο κοστίζει 7 φορές περισσότερο από ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν πρόκειται να επιβιώσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Δεν είναι μόνο να ψηφίζουμε αλλά να εφαρμόζουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγώ ποτέ δεν ζητώ από κάμερες να με ακολουθούν στα νοσοκομεία

Τις επικρίσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν άφησε ασχολίαστες ο Υπουργός Υγείας, όπου σε δημοσιογραφική διάσκεψη προκάλεσε τον Νικόλα Παπαδόπουλο να δημοσιοποιήσει το ηχογραφημένο κείμενο που διαθέτει, διαψεύδοντάς τον ότι μίλησε ποτέ για πολυασφαλιστικό. Του υπενθύμισε μάλιστα ότι οι ηχογραφήσεις ενδεχομένως να αποτελούν ποινικό αδίκημα.

Δηκτικός ήταν απέναντι στην έκκληση του Νικόλα Παπαδόπουλου να επισκεφθεί τα νοσοκομεία επισημαίνοντας πως ο ίδιος δε ζητά από τις κάμερες να τον ακολουθήσουν ποτέ όταν επισκέπτεται νοσοκομείο.

«Όσον αφορά στο ποιος έχει αντίληψη του τι συμβαίνει στον τομέα της υγείας και στα δημόσια νοσηλευτήρια, και την πρόσκληση του κ. Παπαδόπουλου προς εμένα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να φύγουμε από τα γραφεία μας για να επισκεφθούμε νοσοκομεία, θέλω να πω στον κ. Παπαδόπουλο ότι εγώ δεν ζητώ από τις κάμερες να με ακολουθήσουν ποτέ όταν επισκέπτομαι το νοσοκομείο. Ποτέ δεν επισκέφθηκα το νοσοκομείο με κάμερες και δεν θα λογοδοτήσω στον κ. Παπαδόπουλο πόσες φορές επισκέφθηκα τα νοσοκομεία γιατί απλώς ευτελίζει το όλο θέμα. Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος για να μην είμαι άδικος επισκέφθηκε σύνολο 9 φορές τα δημόσια νοσηλευτήρια τα δύο τελευταία χρόνια. Και είμαι βέβαιος ότι επειδή τον χαρακτηρίζει η εμπειρία του από δημόσια νοσηλευτήρια, έχει αντιληφθεί πλήρως όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, δεν είχε αισθανθεί προηγουμένως την ανάγκη να καυτηριάσει αυτά τα πολύ έντονα προβλήματα. Άρχισε να το πράττει μόνο μετά που αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας τα όσα έγιναν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη στα νοσοκομεία, ο κ. Παμπορίδης επεσήμανε πως αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξακολουθεί να ερμηνεύει ότι δεν έχει γίνει τίποτα στον τομέα της υγείας μάλλον είναι αδιάβαστος ή λαϊκίζει για σκοπούς αποπροσανατολισμού του κόσμου.

«Θέλω λοιπόν να πω πριν κλείσω, στον κ. Παπαδόπουλο, αφού είναι και συνάδελφος νομικός, ας διαβάσει τον Νόμο 92 1 του 1996 και το άρθρο 3 για να μας πει αν το «τον έχουμε ηχογραφημένο», μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα κ. Παπαδόπουλε. Και λυπούμαι που το λέω. Επικαλείται κάποιος το νέο και την αλλαγή, επιστρέφοντας σε εποχές σκότους. Αισχύνομαι» κατέληξε ο Γιώργος Παμπορίδη. Τις δηλώσεις Παμπορίδη δεν άφησε αναπάντητο το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου υποστηρίζοντας πως στόχος του υπουργού υγείας είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Σφήνα το ΑΚΕΛ

Από το κάδρο της αντιπαράθεσης δεν έλειψε το ΑΚΕΛ, καλώντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο να δώσει στη δημοσιότητα τα κείμενα που αποδεικνύουν «την ασυνέπεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη σε ο,τι αφορά την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας». Ο Γιώργος Λουκαϊδης υπογράμμισε πως πολύ αργοπορημένα ενίσταται ο Νικόλας Παπαδόπουλος καθώς ο ίδιος χέρι χέρι με τον Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρούσαν την ανατροπή του ΓΕΣΥ.

«Για εμάς, βέβαια, δεν χρειάζονται τα πρακτικά που επικαλείται ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο. Μόνο μετά από τέσσερα χρόνια και κατόπιν της λαϊκής κατακραυγής και της πίεσης που ασκήσαμε, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναγκάστηκε προσωρινά σε υποχώρηση και επέτρεψε να προωθηθεί το ΓΕΣΥ, έτσι όπως είχε συμφωνηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και από τις πολιτικές δυνάμεις εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι μέχρι και τον Ιούλιο του 2016 είχαμε προτάσεις από πλευράς κυβέρνησης που είχαν κατατεθεί στο τραπέζι, οι οποίες ήταν άκρως υπονομευτικές του εγχειρήματος για τη μεταρρύθμιση. Να θυμίσω ότι είχαν καταθέσει πρόταση που ακύρωνε το ΓΕΣΥ και προωθούσε το λεγόμενο μίνι ΓΕΣΥ» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.

Νικόλας-Αβέρωφ επεδίωκαν την ανατροπή του ΓεΣΥ

«Οπότε» σημείωσε «πολύ αργοπορημένα ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος ασκεί κριτική αυτού του χαρακτήρα. Και ο λόγος που αυτό συμβαίνει είναι προφανής. Είναι ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος που χέρι-χέρι μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου επεδίωκαν σταθερά και με συνέπεια την ανατροπή του ΓΕΣΥ. Γιατί είναι, επίσης, αλήθεια ότι δεν είναι μόνο ο κ. Παμπορίδης και η κυβέρνηση Αναστασιάδη που κατάθεσε πρόταση για μίνι ΓΕΣΥ. Και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και η παράταξη του κατέθεσαν πρόταση για μίνι ΓΕΣΥ στο παρά ένα της ψήφισης της μεταρρύθμισης. Τα ίδια συμφέροντα είναι που εξυπηρετούν Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος και Αβέρωφ Νεοφύτου και στον χώρο της Υγείας και σε ότι αφορά ειδικότερα το ΓΕΣΥ.

Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι κανένα Γενικό Σχέδιο Υγείας δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, στην περίπτωση που είτε ο Νίκος Αναστασιάδης είτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος εκλεγούν στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αναγκάστηκαν προσωρινά σε ελιγμό κάτω από τη λαϊκή πίεση, πλην όμως υπηρετούν εκείνα τα συμφέροντα στον τομέα της Υγείας που με κανένα τρόπο δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ, όποιος και από τους δύο και αν βρίσκεται στο πηδάλιο της εξουσίας από το Φλεβάρη του 2018» κατέληξε ο κ. Λουκαϊδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X