ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Άγκυρα σταθερότητας η τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

Στο πλαίσιο της Συνόδου υπεγράφησαν Μνημόνια Συναντίληψης ανάμεσα στις τρεις χώρες σε πολλά επίπεδα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πόλη Μπερσεβά του Ισραήλ η Πέμπτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τους Πρωθυπουργούς του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο της Συνόδου υπεγράφησαν Μνημόνια Συναντίληψης ανάμεσα στις τρεις χώρες στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας, για Έξυπνες Πόλεις και Εξυπνα Σπίτια, ενώ σε διμερές επίπεδο υπεγράφησαν Μνημόνιο για Συνεργασία στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Μετεωρολογίας, Κοινή Δήλωση για Συνεργασία στον τομέα της εξερεύνησης του απώτερου διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη δική του τοποθέτηση στα πλαίσια της τριμερούς, έδωσε έμφαση στα πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες αλλά το βάρος έπεσε και στα ενεργειακά όπως ήταν αναμενόμενος. Εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στη διεύρυνση του μηχανισμού, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μέσω του πρέσβη στο Ισραήλ David Friedman. «Μια συμμετοχή η οποία εκτιμώ πως οφείλεται στο ότι πλέον καθίσταται σαφές πως οι συνεργασίες μας αποτελούν πρακτική αποτύπωση των ευρύτερων περιφερειακών, και όχι μόνο, πλεονεκτημάτων που μπορούν να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινές ανησυχίες και κοινά συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να αυτοαπομονώνονται», τόνισε.

 

Στις αναφορές του συμπεριλήφθηκε και η σύσταση μόνιμης Γραμματείας με έδρα τη Λευκωσία που από τον ερχόμενο Ιούλιο θα έχει ως σκοπό τον περαιτέρω συντονισμό του πλέγματος των συνεργασιών

Οφέλη από την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης

Το κυπριακό δεν θα μπορούσε να εκλείπει και από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη, στο άξονα της προσπάθειας για επίτευξη λύσης που περιφερειακά θα μετατρέψει την Κύπρο σε παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων.

«Στο σημείο αυτό, φίλοι Πρωθυπουργοί, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά για τις συνεπείς και σταθερές θέσεις αρχής που επιδεικνύετε για την επιδιωκόμενη λύση και για την ανεμπόδιστη ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νετανιάχου: Μαζί πιο δυνατοί

Από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου είπε ότι είναι υπέροχο ότι εντείνεται η συνεργασία των τριών χωρών και ότι οι ηγέτες τους επισκέπτονται την Μπερσέβα «που σε παλαιότερα χρόνια ήταν έρημος αλλά τώρα έχει 250 χιλιάδες πληθυσμό και αποτελεί μια κυβερνοπόλη». Πρόσθεσε ότι η προσωπική φιλία ανάμεσα στους τρεις ηγέτες ενδυναμώνεται ενώ οι σχέσεις των κρατών επεκτείνονται. «Σε μια ταραχώδη περιοχή μοιραζόμαστε τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και όλοι απειλούμαστε από δυνάμεις τρομοκρατίας», είπε.

Αναφερόμενος στην παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Σύνοδο κ. Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι «αντανακλά τη στήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειες μας, και στις αξίες μας. Ένα από τα έργα αυτά είναι ο αγωγός EastMed. Ο πιο μακρύς υποθαλάσσιος αγωγός. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία κάτι που θα ανοίξει νέους διαδρόμους προς την Ευρώπη και σε επιπρόσθετη συνεργασία ανάμεσα μας. Επαναβεβαιώσαμε τη συμφωνία και θα υπογράψουμε επίσημα σε λίγους μήνες, συγκεκριμένα του χρόνου στην Ελλάδα. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί και υπάρχουν τεράστιες προοπτικές», είπε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ».

Τσίπρας: Η επόμενη τριμερής στην Κρήτη

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τριμερής έχει θεσπιστεί σε «θεσμό στρατηγικού χαρακτήρα και στόχος είναι να εδραιώσουμε περιοχή ως περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης, έχοντας επίσης στόχο το να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις, τους κινδύνους, τις απειλές. Να διακηρύξουμε ότι επιθυμούμε η περιοχή να είναι περιοχή συνεργασίας».

Ως προς τον αγωγό EastMed», ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε τη ροή ενεργειακών πηγών ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Στόχος είναι να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες στο μέλλον με πηγές ενέργειας στην περιοχή. Δεν αποκλείουμε κανένα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη συνεργασία αυτή που έχει οικονομική, εμπορική και γεωπολιτική αξία. Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή του δρόμου αυτού ανοίγουμε και δρόμο για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή».

Μεταξύ των τριών χωρών υπογράφησαν μνημόνια συνεργασία σε πολλούς τομείς

Πρόσθεσε ότι η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα γίνει στις αρχές του Φεβρουαρίου 2019, στην Κρήτη, κοντά στην Κνωσσό με ενδεχόμενη συμμετοχή αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που στηρίζουν τις προσπάθειες και τη συνεργασία των τριών χωρών.

Φρίντμαν: Άγκυρα σταθερότητας οι τριμερής

Σε δήλωση κατά τη Σύνοδο προέβη και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι « οι ΗΠΑ στηρίζουν την τριμερή συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτή η συνεργασία αποτελεί άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και βασίζεται σε κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές αξίες που οι τρεις χώρες μοιράζονται μαζί με τις ΗΠΑ. Κατά τα τελευταία χρόνια η τριμερής συνεργασία έχει αναπτυχθεί σε σημαντικά έργα σε διάφορους τομείς, όπως η Ενέργεια. η προστασία του Περιβάλλοντος, η Καινοτομία και πολλοί άλλοι. Ένα από αυτά, ο αγωγός East Med επιδιώκει να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Η Ιταλία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι εταίροι σε σχεδιαζόμενα έργα. Αυτό το έργο είναι μεγάλης σημασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το έργο αυτό και τους στόχους του που βοηθούν στο να ποικίλουν οι πηγές ενέργειας σε όλη την περιοχή και να φέρουν ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X