ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Κύπρο για διαμόρφωση των όρων αναφοράς η Λουτ

Σημαντική χαρακτήρισε την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η ειδική σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα βρίσκεται τις επόμενες μέρες στην Κύπρο για διαμόρφωση των όρων αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα σημαντική την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές αντιδράσεις μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος για ανανέωση για ακόμη έξι μήνες της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «το σημαντικό είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει αποφασίσει για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης. Αυτό είναι το σημαντικό που κρατάμε…».

«Σημασία έχει ότι η ειρηνευτική δύναμη θα είναι εδώ και τους επόμενους έξι μήνες», είπε και πρόσθεσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα είναι εδώ η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ (του ΟΗΕ) με αποστολή να συνομολογήσουμε, να διαμορφώσουμε από κοινού με την άλλη πλευρά, όρους αναφοράς για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις…» είπε ο κ. Προδρόμου.

Ανέφερε ότι «σίγουρα η ανακοίνωση που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν είναι θετική. Το να επικρίνεται το Συμβούλιο Ασφαλείας διότι στην απόφαση του για την ανανέωση της θητείας κάνει αναφορά στις αποφάσεις του οργανισμού για τη λύση του Κυπριακού, δηλαδή στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις, καταλαβαίνετε ότι δεν ευσταθεί και ίσως δεν χρειάζεται σχολιασμό».

Σημείωσε ότι «η πρακτική αυτή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να παραπέμπει στον Γενικό Γραμματέα θέλοντας να διορθώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, προφανώς δείχνει ότι υπάρχουν σκέψεις για άλλες μεθοδεύσεις για να δημιουργηθεί μια σύγχυση. Για μας τα πράγματα είναι καθαρά, η κα. Λουτ θα είναι εδώ για να διαμορφωθούν όροι αναφοράς για διαπραγμάτευση στη βάση ακριβώς των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών που είναι γνωστές για ποια λύση γίνονται οι διαπραγματεύσεις».

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη διακήρυξη των MED – 7, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «όσον αφορά τις απόψεις που μπορεί να έχουν τρίτοι για τη σύνοδο των νοτίων κρατών της ΕΕ είναι δικαίωμα του καθενός να έχει απόψεις. Μιλάμε για επτά κράτη της ΕΕ, τα οποία συσκέπτονται σε ένα θεσπισμένο, άτυπο μεν αλλά πολύ σημαντικό, σχήμα για συντονισμό των πολιτικών αυτών με βάση τα ειδικότερα κοινά τους ενδιαφέροντα πάντα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Είπε επίσης ότι η συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και του προγράμματος συνεργασίας για την PESCO.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Αμερικανού Αναπληρωτή Μόνιμου Αντιπροσώπου Τζόναθαν Κόεν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «δεν θα σχολιάσουμε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το γεγονός είναι η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε όλοι ότι συντρέχει μια συζήτηση για την αναθεώρηση των ειρηνευτικών αποστολών παντού, όχι μόνο στην Κύπρο».

«Παρόλα αυτά, έχουμε την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο διότι όπως και εμείς υπογραμμίζουμε όσο διαρκεί η τουρκική κατοχή και η παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι απαραίτητη η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης», είπε.

Καταλήγοντας είπε ότι «όσον αφορά την γενική διαπίστωση όλων ότι θα πρέπει να λυθεί το κυπριακό, εμείς είμαστε οι πρώτοι που το λέμε και είμαστε οι πρώτοι που πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό. Αν έχει παραταθεί η εκκρεμότητα και η ανωμαλία στην Κύπρο είναι γιατί εδώ και δεκαετίες η Τουρκία παρεμποδίζει τη λύση διότι προφανώς έχει άλλα σχέδια».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X