ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κοινή συνισταμένη η αξιοποίηση του πακέτου Γκουτιέρες, από το Εθνικό Συμβούλιο

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογο του Ιωάννη Κασουλίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο άρχισε από τις 10:30 στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά. Κοινή συνισταμένη όλων των πολιτικών αρχηγών που προέβησαν σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας ήταν η συνεργασία Ελλάδας Κύπρου που με αφορμή τις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα μπορούν να προχωρήσουν και σε περαιτέρω βήματα. 

Μεταξύ αυτών είναι και οι ενεργειακές εξελίξεις αλλά και η συνεργασία σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις που κατατέθηκαν. 

Δηλώσεις μετά το γεύμα εργασίας έκαναν οι υπουργοί εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς, με τον Έλληνα Υπουργό εξωτερικών να ξεκαθαρίζει πως στη συνομιλία τους οι δύο άντρες συνομίλησαν για το πώς θα εντατικοποιήσουν τις σχέσεις τους, πως θα αξιοποιηθεί η Ε.Ε αλλά και το ζήτημα της τελωνιακής ένωσης που θα μπεί σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Κασουλίδης: Έλειπαν σημαντικά στοιχεία για την επίτευξη λύσης

Δεν επετεύχθη λύση διότι έλειπαν στοιχεία όπως ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα να είναι ένα φυσιολογικό κράτος, έχει το δικαίωμα να μην περιλαμβάνονται εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα» ανέφερε στις δηλώσεις του με το πέρας του γεύματος με τον Νίκο Κοτζιά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επισημαίνοντας πως αυτά δεν ήταν λόγια του ίδιου αλλά του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Κοτζιάς: Απροετοίμαστος ο Έιντε
Τον λόγο πήρε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις έφεραν πιο κοντά τις δύο χώρες. Εκφράζοντας την τιμή του που παρευρέθηκε στο εθνικό συμβούλιο επεσήμανε πως προσφάτως, στην Ελλάδα και στο Εθνικό Συμβούλιο της Ελλάδας με αντικείμενο το κυπριακό, εισηγητής ήταν προσφάτως ο Ιωάννης Κασουλίδης. Ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε ότι στο Κραν Μοντάνα «είδαμε μία Τουρκία που έπαιζε με τις λέξεις, δεν ήταν έτοιμη για ουσιαστική λύση» υπογραμμίζοντας πως Ελλάδα και Κύπρος έκαναν μια μεγάλη κατάκτηση στις εγγυήσεις και στην ασφάλεια. Ο κ. Κοτζιάς δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών ότι πήγε απροετοίμαστος στη διάσκεψη.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Μας ικανοποιεί το πακέτο Γκουτιέρες 

«Ήταν μια εξαιρετική συνεδρία, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε και από τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το ανιδιοτελές στήριγμα στον αγώνα μας για την απελευθέρωση, η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και η Ελλάδα συμπαρίσταται στον αγώνα μας. Η συζήτηση ήταν για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Το πακέτο Γκουτιέρες για την εγγυήσεις και την ασφάλεια, βρίσκει ικανοποιημένο τον ΔΗΣΥ. Έστω κι αν δεν πετύχαμε μια λειτουργική λύση του κυπριακού στο Κρανς Μοντάνα, για πρώτη φορά ωστόσο στο επίκεντρο ήταν ασφάλειας εγγυήσεων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Σε ερώτηση ο κ. Αβέρωφ απάντησε πως ήταν ξεκάθαρος ο ΓΓ των ΗΕ πως όλος ο κατοχικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει και όσο αφορά τα αγήματα είναι θέμα των πρωθυπουργών η αποχώρηση των αγημάτων. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε επίσης πως για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεις έχει λόγο η Ελλάδα, και είναι άποψη του κόμματος πως ο ΓΓ των ΗΕ έβαλε ένα πακέτο που ικανοποιεί απόλυτα την πλευρά μας και από δω και μπρος τα ΗΕ και ο διεθνής παράγοντας να στραφούν προς την Τουρκία για να ανοίξει ο δρόμος για λύση του κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Μαρίνος Σιζόπουλος:  Η ΔΔΟ όπως συζητείται είναι η πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως στις δυο ημέρες του εθνικού κράτησε εποικοδημτικό κλίμα, πρέπει ωστόσο να αξιοποιηθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ καταθέσαμε προτάσεις για τη νέα τακτική, σε επίπεδο ΕΕ και ΗΕ. Στη συνάντηση και στην παρουσία του κ. Κοτζιά για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου για την περιοχή.

«Η θέση της ΕΔΕΚ είναι ξεκάθαρη. Η ΔΔΟ όπως συζητείται είναι η πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης ενώ σε ερώτηση για το πλαίσιο Γκουτιέρες είπε ο κ. Σιζόπουλος ότι αυτό ικανοποιεί ως προς την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ενώ το μέλλον θα δείξει πως αξιοποιούνται οι προτάσεις που κατατέθηκαν».

Άντρος Κυπριανού: Δεν αξιοποιήσαμε το πλαίσιο Γκουτιέρες

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το πώς πάμε παρακάτω και το χειρισμό των ζητημάτων. Ότι και να λέμε οι διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα δεν έφεραν το κυπριακό κοντά στη λύση αλλά την έχουν απομακρύνει κι αυτό μας ανησυχεί. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι αν κηρυχτεί αδιέξοδο αυτή να καταγράφει τα πράγματα στη σωστή διάσταση. Να καταγράφεται η επιθυμία να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να εξευρεθεί λύση. Έγιναν λάθη από την πλευρά μας στο Κρανς Μοντάνα δήλωσε μεταξύ άλλων ο ΓΓ και τόνισε πως θα έπρεπε να ήμασταν προετοιμασμένοι που θα ανάγκαζαν την Τουρκία να συζητήσει το κεφάλαιο. Πήγαμε απροετοίμαστοι, κάτι που φάνηκε και με τα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς, και φτάσαμε την τελευταία μέρα να συζητάμε ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ. Υπαναχώρησε η τουρκική πλευρά αλλά δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την πρωτοβουλία του κ. Γκουτιέρες και επίσης δεν αξιοποιήσαμε ένα πλαίσιο που ήταν πάρα πολύ καλό. Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε πως για το ναυάγιο στην Ελβετία φέρει την ευθύνη η Τουρκία, ο ίδιος είπε πως δεν επέβαλλε κανένα χρονοδιάγραμμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε πως την Παρασκευή το βράδυ ο ΓΓ έθεσε ένα πλαίσιο που η δική μας πλευρά είπε πως ήταν ικανοποιητικό αλλά δεν το αξιοποιήσαμε».

Λιλλήκας: Καταθέσαμε προτάσεις για εμβάθυνση συνεργασίας με Ελλάδα

Στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά ευχαριστήσαμε την ελληνική κυβέρνηση είπε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη στον κυπριακό λαό. «Καταθέσαμε συμπληρωματικό έγγραφο στο εθνικό που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις με προτάσεις ενώπιον των εξελίξεων. Έχει αποδειχθεί πως η Τουρκία θέλει να εξυπηρετήσει στόχους μέσα από το κυπριακό, δηλαδή την κατάλυση της κυπριακής Δημοκρατίας. Η στρατηγική μας αποσκοπεί στο να καταστεί ασύμφορη η στρατηγική της Τουρκίας. Η στρατηγική της γενναιοδωρίας ήταν ανίκανη να κάμψει την Τουρκία. Στο έγγραφο που καταθέσαμε υπάρχουν προτάσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα, που στοχεύουν στη διαμόρφωση στρατηγικών και συντονισμό ενεργειών σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Απαιτείται ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη και πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος να μπλοκάρουν τη συμφωνία της τελωνιακής ένωσης, αλλιώς η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο κυπριακό», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών.

 


Παλλήκαρος: Κανένας Τούρκος στρατιώτης από την πρώτη μέρα της λύσης

Δεν μπορεί να υπάρξει έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης από την πρώτη μέρα της λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της «Αλληλεγγύης», Πόλυς Παλλήκαρος, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ο κ. Παλλήκαρος είπε ότι στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να κάνουμε προτάσεις στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, σε σχέση με τον (φυσικό) πλούτο που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι επί τούτου, «δεν έχει απαντήσει ο κ. Κοτζιάς και είναι ένα θέμα το οποίο βάλαμε κάτω και θα συζητηθεί σε επίπεδο τεχνοκρατών και πολιτικής ηγεσίας».

Ο κ. Παλλήκαρος είπε ότι εντός της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου «μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε για ακόμη μια φορά τις θέσεις του Κινήματος Αλληλεγγύη για το θέμα ασφάλεια και εγγυήσεις».

«Εν συντομία, εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι σε ευρωπαϊκό κράτος τον 21ο αιώνα νοείται να υπάρχουν εγγυήσεις οποιασδήποτε μορφής, δεν μπορούμε να δεχθούμε εγγυητικά δικαιώματα», είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της «Αλληλεγγύης».

Ευχαρίστησε, τέλος, την Κυβέρνηση αλλά και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, «για τις μέχρι τώρα θέσεις του στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Νικόλας Παπαδόπουλος: Συγκρότηση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Ελλάδας-Κύπρου

«Εκφράζουμε ευχαριστίες για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, και τις στάσεις αρχών που τήρησαν και στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία. Η θέση για μηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατό είναι εθνική γραμμή. Να επαναλάβουμε πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί πρέπει να συνεχίσουν και να αναβαθμιστεί η συνεργασία με την Ελλάδα, Εισηγηθήκαμε την δημιουργία συγκρότησης Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, το οποίο θα συγκαλεί κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών μια φορά το χρόνο. Το συμβούλιο αυτό θα περιλαμβάνει κοινές ομάδες εργασίες ιδίως μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Αμύνης και Ενέργειας των δύο κρατών, τα οποία θα συναντώνται τακτικότερα και θα υποστηρίζονται από τεχνοκρατικές ομάδες εμπειρογνωμόνων. Τέτοια συμβούλια είναι κοινή πρακτική στην ΕΕ, και ήρθε η στιγμή για τη δημιουργία του στην Κύπρο. δεν υπήρχαν αποφάσεις για συγκεκριμένα βήματα από Ελλάδα και Κύπρο. Σε ερώτηση για τη συνεργασία των δυο χωρών, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως υπάρχει περιθώριο ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, κάνοντας αναφορά στον East Med, ως ένα από τα έργα που πρέπει να προωθήσουμε» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Γιώργος Περδίκης: Κατώτερος των περιστάσεων ο διεθνής παράγοντας

«Καταθέσαμε τις δικές μας εισηγήσεις, αποσπάσματα από το 18σελιδο κείμενο που καταθέσαμε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μεταξύ άλλων τονίζουν τη δημιουργία ενός δόγματος κοινής στρατηγικής, συνεργασία για ενεργοποίηση αποδήμων, κοινής εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και στις διαδικασίες για ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα. Φαίνεται πως και στην Ελβετία αυτός ο παράγοντας αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, με τη στάση της κ. Μονγκερίνι να είναι απογοητευτική, μένοντας πίσω από όσα αναμέναμε από την ίδια. Το ότι ο ΓΓ των ΗΕ έθεσε το θέμα πως δεν μπορεί να συνεχιστεί το σύστημα ασφάλειας εγγυήσεων πρέπει να γίνει χρήση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρακάτω. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν Κύπρος και Ελλάδας, πριν ζητηθεί νέα πρωτοβουλία από τον ΓΓ των ΗΕ. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση Ελλάδας Κύπρου, βλέπουμε τις σχέσεις να στηρίζονται στο σεβασμό από τις δυο χώρες και με τη δυνατότητα να πετύχουμε συνέργειες με άλλες χώρες ώστε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα με χώρες της περιοχής» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Περδίκης εκ μέρους των Οικολόγων.

ΕΛΑΜ: Ανέφικτη η λύση ΔΔΟ, μοναδική βιώσιμη λύση το ενιαίο κράτος

Οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα επιβεβαίωσαν τη θέση του ΕΛΑΜ ότι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ανέφικτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας πως η μόνη βιώσιμη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό είναι το ενιαίο κράτος και ζητώντας τη χάραξη νέας στρατηγικής.

«Επιστρέψαμε στο Εθνικό Συμβούλιο γιατί τώρα το θέμα συζήτησης είναι η επόμενη μέρα στο Κυπριακό. Καταθέσαμε σήμερα ξανά τη δική μας πρόταση όσο αφορά τη νέα στρατηγική στο Κυπριακό και τις δικές μας θέσεις», είπε ο κ. Γεάδη.

Δυστυχώς, συνέχισε, «οι διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά επιβεβαίωσαν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, ότι η μορφή λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ανέφικτη και ανεδαφική, αφού οδηγεί σε αδιέξοδο».

Εμείς, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, ζητούμε νέα χάραξη στρατηγικής. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ένα στρατηγικό στόχο με μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού, με στόχο την απελευθέρωση και ένα ενιαίο κράτος, που είναι η μοναδική βιώσιμη και λειτουργική λύση που μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό».

Νίκος Χριστοδουλίδης: Δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία για κρίση στην Αν. Μεσόγειο

Τη δική του τοποθέτηση μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης που έκανε αναφορά στη συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου και για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ που συνεχίζονται.
«Εκφράζω εκ μέρους των μελών του Εθνικού τις ευχαριστίες προς τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα. Βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Κασουλίδη που θα συζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα για την πορεία του κυπριακού, ενώ όπως είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως υπήρξε και συνομιλία της Καγκελαρίου της Γερμανίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επέρριψε ξανά ευθύνη στην Τουρκία για το αδιέξοδο στην Ελβετία και τόνισε πως δεν πρέπει να δοθούν ανταλλάγματα από την ΕΕ στην Τουρκία για να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό, μέσα στα πλαίσια του ευρω-τουρκικού διαλόγου. Πρέπει να κινηθεί συγκεκριμένα η Τουρκία για να υπάρξει αποτέλεσμα, να αλλάξει τις θέσεις που έθεσε στο Κρανς Μοντάνα. Δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή, τώρα γίνεται απολογισμός των όσων έγιναν στην Ελβετία και μετά να δούμε πως θα υπάρξουν προοπτικές για τη συνέχεια της συζήτησης.

Ως προς την εξάμηνη Navtex της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι η προσφιλής τακτική αυτή της Άγκυρας. "Εμείς προχωρήσαμε σε έκδοση οδηγίας που ακυρώνει τα όσα θέλει να κάνει η Τουρκία, δεν θα της κάνουμε τη χάρη σε δημόσιο επίπεδο να δημιουργήσουμε μια κρίση στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται απρόσκοπτα στο τεμάχιο 11" είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση