ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:55
 

Αμέριστη η στήριξη της Ινδίας στο Κυπριακό

Προηγήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ινδό ομόλογο του στο Προεδρικό Μέγαρο

Newsroom K

Την αμέριστη στήριξή του στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου τόνισε ο Πρόεδρος της Ινδίας, Ram Nath Kovind μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Έγινε ανάκρουση των εθνικών Ύμνων των δύο χωρών και ακολούθως ο Πρόεδρος της Ινδίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακάριου Γ΄, στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στον Πρόεδρο Kovind ένα ασημένιο αντίγραφο αμφορέα, ενώ ο Πρόεδρος της Ινδίας χάρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ένα μαρμάρινο μικρό τραπέζι από υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του Ταζ Μαχάλ, καθώς και ένα βιβλίο για τον Μαχάτμα Γκάντι.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, στην παρουσία των δύο Προέδρων, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών στον χρηματοπιστωτικό τομέα και Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Περιβάλλοντος.
Αμέσως μετά οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού αναφέρθηκε στις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας των δύο χωρών, είπε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα «συμφωνήσαμε τη σύσταση Υπουργικής Ομάδας Εργασίας η οποία θα εποπτεύει τις εργασίες για την ολοκλήρωση των διμερών συμφωνών που εκκρεμούν και θα διασφαλίσει την εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών, ιδιαίτερα αυτές στους τομείς της οικονομίας, της εμπορικής ναυτιλίας, των επενδύσεων και του τουρισμού».

Πρόσθεσε ότι τα Μνημόνια Συνεργασίας που υπεγράφησαν σήμερα, αλλά και οι τέσσερεις διμερείς συμφωνίες που είχαν υπογραφτεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ινδία τον Απρίλιο του 2017, αποτελούν απόδειξη της αποφασιστικότητας των δύο χωρών να ενισχύσουν τη διμερή τους συνεργασία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «οι σημερινές συνομιλίες διεξήχθησαν σε ένα κλίμα φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης κάτι που χαρακτηρίζει το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων».
Σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, για το θέμα των Μεταρρυθμίσεων στα ΗΕ και συμφώνησαν για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν αποτελεσματικό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, ενώ διαβεβαίωσαν για τη στήριξη τους στην ολοκλήρωση μιας Σύμβασης των ΗΕ που να ενισχύει το πλαίσιο μιας παγκόσμιας συνεργασίας σε θέματα καταπολέμησης διεθνούς τρομοκρατίας.

Επεσήμανε ακόμη ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν την εμβάθυνση των σχέσεων Ινδίας – ΕΕ.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ινδίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα, αλλά και για την προοπτική επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, επαναλαμβάνοντας την αμέριστη προσήλωση του στην επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Ινδίας για τη σημαντική στήριξη που προσφέρουν στην Κύπρο τόσο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού όσο και για τη συμβολή της χώρας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ινδίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ξεχωριστή σχέση Ινδίας και Κύπρου έχει βαθιές ρίζες, υπογραμμίζοντας τη φιλία που υπήρχε ανάμεσα στον Εθνάρχη Μακάριο και τον Μαχάτμα Γκάντι.

Εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Ινδίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στις σημερινές συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Ινδίας είπε ότι συζήτησαν θέματα που άπτονται της οικονομίας και των επενδύσεων, του τραπεζικού τομέα και των ευκαιριών που μπορούν να προκύψουν για εκατέρωθεν επενδύσεις.

Είπε, τέλος, ότι συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνή φόρα.

Στις οκτώ απόψε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Ινδίας.

Κοινές οι αξίες και στενές οι σχέσεις Ινδίας – Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης, είχε την Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας, κ. Ram Nath Kovind, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη. Τον Ινδό Πρόεδρο συνόδευαν ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα Τοπικής Διοίκησης, Γεωργίας και Ευημερίας των Αγροτών της Ινδίας, κ. Parshottam Rupala, τα Μέλη του Ινδικού Κοινοβουλίου, κ.κ. Ram Shakal (Άνω Βουλή) και Sunil Kumar Singh (Κάτω Βουλή), ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο, δρ R. K. Raghavan, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Ινδία, κ. Άγις Λοΐζου, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ινδίας.

Καλωσορίζοντας τον Ινδό Πρόεδρο στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε την ιστορική σημασία της επίσκεψης. Κατά τη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας που συνδέουν διαχρονικά Κύπρο και Ινδία και εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, προς όφελος των δύο λαών.

Ο Πρόεδρος της Ινδίας, προσφώνησε στη συνέχεια ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. Παρέστησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, νυν και πρώην υψηλοί πολιτειακοί και πολιτικοί αξιωματούχοι της Δημοκρατίας, αρχηγοί και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών, καθώς και μεγάλος αριθμός εκπροσώπων τοπικών και ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Κατά την άφιξη του Ινδού Προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι κ.κ. Kovind και Συλλούρης απέδωσαν τιμές στην προτομή του Μαχάτμα Γκάντι, που βρίσκεται παραπλέυρως του κτιρίου της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X