ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλλούρης σε Πρόεδρο: Ζήτησε αναστολή του προγράμματος Πολιτογραφήσεων

Ο Πρόεδρος της Βουλής έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εισηγείται επίσης σύγκληση σύσκεψης αρχηγών

ΚΥΠΕ

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο οποίος με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εισηγείται την σύγκληση σύσκεψης αρχηγών των κομμάτων και αναστολής του προγράμματος μέχρι να αποφασιστεί η περαιτέρω βελτίωσή του ή ο τερματισμός του.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Συλλούρης σημείωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις ότι η Βουλή και ο ίδιος, αναλαμβάνει, όπως είπε, «από αυτή τη στιγμή μια πρωτοβουλία για να λυθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η οποιαδήποτε αμφισβήτηση για το πρόγραμμα και αν υπάρχουν αμφισβητήσεις να μην υπάρχει πρόγραμμα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής διάβασε την επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σημερινής ημερομηνίας στην οποία θέτει αυτόν στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας «για διευκόλυνση οποιασδήποτε ενδεχόμενης έρευνας».

«Σε σχέση με το πρόγραμμα, εισηγούμαι όπως με αξιοποίηση των νέων Κανονισμών, όπως ψηφίστηκαν στις 31 Ιουλίου 2020, και της υπάρχουσας νομοθεσίας, επιταχυνθεί η έρευνα για πιθανή ανάκληση υπηκοοτήτων, εκεί που είναι δυνατόν και επιβάλλεται», αναφέρει στην επιστολή.

Εισηγείται επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «όπως καλέσετε σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων για κοινό προβληματισμό ως προς το κατά πόσο το πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί ή να τερματιστεί».

«Αν η απόφαση θα είναι να μην τερματιστεί, τότε θα μπορούν να ακουστούν στη σύσκεψη εισηγήσεις των κομμάτων για βελτίωση του προγράμματος», προσθέτει.

Στην περίπτωση μη τερματισμού, ο κ. Συλλούρης εισηγείται «να υπάρξει αναστολή του προγράμματος, μέχρι να επέλθει περαιτέρω βελτίωσή του, στη βάση των προβληματισμών και των εισηγήσεων της σύσκεψης αρχηγών».

Αν η απόφαση θα είναι η συνέχιση του προγράμματος, ενδεχομένως με διορθωτικές κινήσεις και βελτιώσεις, τότε ο Πρόεδρος της Βουλή προτείνει «τον σχεδιασμό και ανάληψη μιας συγκροτημένης πρωτοβουλίας ενημέρωσης, για την αντιμετώπιση των όποιων, είτε καλόπιστων, είτε κακόπιστων κριτικών για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει προσφέρει πολλά στην οικονομία του τόπου».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει στοιχεία για το ζήτημα της διαρροής απάντησε ότι «έκανα το δικό μου προβληματισμό». Ερωτηθείς αν ο ίδιος έχει εισηγήσεις για ασφαλιστικές δικλείδες για ζητήματα διαρροής απάντησε «από χρόνια έχω εισηγήσεις και έχω και δικές μου συμπεριφορές έναντι αυτών των αντιλήψεων περί διαρροής».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, υπάρχει μια τεράστια σύγχυση μεταξύ του τι σημαίνει διαφάνεια, τι σημαίνει έλεγχος και τι σημαίνει διαρροή με όφελος προσωπικό αυτού που διαρρέει με διάφορους τρόπους και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων του κράτους σε τρίτες χώρες.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι έχει προκληθεί τόσο κόστος που θα πρέπει να υπάρξει αναστολή λόγω του κόστους που έχει προκληθεί, απάντησε ότι «αυτό που εισηγούμαι είναι να προχωρήσουμε με την τοποθέτηση κατά πόσο θέλουμε πρόγραμμα ή δεν θέλουμε». «Να ξεκαθαρίσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τη θέση τους και να συζητήσουμε τι είδους πρόγραμμα επενδυτικό θέλουμε όπως έχουν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.

Αφού το αποφασίσουμε αυτό, είπε, τότε θεωρώ «μια σύντομη αναστολή του προγράμματος – αν θα έχουμε πρόγραμμα-, για να δοθεί ο χρόνος κάποιων περαιτέρω βελτιώσεων, πέραν αυτών που έχουν γίνει», κάνοντας αναφορά και στους Κανονισμούς της 31ης Ιουλίου. Να μην δεχθούμε, εξήγησε, νέες αιτήσεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενός ή δύο μηνών. Να δώσουμε περιθώριο χρόνο αν χρειάζεται 15 μέρες όσοι έχουν έτοιμες προτάσεις να τις καταθέσουν και να ληφθεί απόφαση. Αν είμαστε σίγουροι ότι αυτό το πρόγραμμα το θέλουμε όλοι, να το στηρίξουμε όλοι πραγματικά. Από την αρχή, μέχρι το τέλος, ανέφερε.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι έγιναν διορθωτικές κινήσεις απάντησε «βεβαίως έγιναν διορθωτικές κινήσεις και ένα από τα εκπληκτικά είναι ότι το χτύπημα από τον Al Jazeera, με τη διαρροή που έκαναν κάποιοι, ήρθε τις επόμενες ημέρες μιας τεράστιας βελτίωσης που έγινε με διάλογο μεταξύ Κυβέρνησης και Βουλής, που έπρεπε ο διάλογος που γινόταν γύρω από αυτό το θέμα να ήταν εύσημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία αντί πολεμική». Αλλά, πρόσθεσε, «η πολεμική έγινε και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση