ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνούν επί της αρχής, δεν τα βρίσκουν στο μενού της έρευνας για ΣΚΤ

Με καχυποψία το ΑΚΕΛ απέναντι στις Προεδρικές εισηγήσεις για έρευνα σκούπα και σε βάθος 15ετίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Περισσότερο οι «νουθεσίες» του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, για το περιεχόμενο της έρευνας στο Συνεργατισμό και λιγότερο η καθαυτού έρευνα, ευθύνονται για τους υψηλούς τόνους που επικρατούν μεταξύ κυβέρνησης με κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα τον διορισμός ερευνητικής επιτροπής, σε συνδυασμό με την εισήγηση που την συνόδευσε για το τι θα πρέπει να καλύπτει, ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο. Το ΑΚΕΛ αντέδρασε έντονα στο πλαίσιο που έθεσε η κυβέρνηση, υπό τη μορφή πέντε σημείων – εισηγήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου πίσω από το χειρισμό του όλου θέματος εντοπίζουν προσπάθεια της κυβέρνησης για επίρριψη ευθυνών σε τρίτους, ερευνώντας τα του Συνεργατισμού μέχρι το 2013 και όχι μετά το 2014.

Ο Στέφανος Στεφάνου έκανε λόγω στην «Κ» για ανακολουθίες της κυβέρνησης στο θέμα του Συνεργατισμού μέχρι και πρόσφατα, όταν κυβερνητικά στελέχη δήλωναν δημόσια ότι ο Συνεργατισμός δεν πωλείται. Κατά τον κ. Στεφάνου η κυβέρνηση ή δε ήξερε τι συμβαίνει στο Συνεργατισμό ή έλεγε ψέματα.

Από κυβερνητικής πλευράς υποστηρίζεται έντονα πως η έρευνα θα πρέπει να ρίξει άπλετο φως στο βασικό ζητούμενο που είναι τα 7,5 δισ. ευρώ Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ). Μια προσπάθεια που εκ των πραγμάτων, όπως υποστηρίζεται, θα ανοίξει το χρονικό εύρος της έρευνας. Ένα παράδειγμα που επικαλούνται στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως από τα 7,5 δισ. ευρώ ΜΕΔ, μετά το 2014 παραχωρήθηκαν 800 εκατ. ευρώ από τα οποία το 98,5% είναι εξυπηρετούμενα

Οι Προεδρικές εισηγήσεις

Από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα εκτός από την πρόθεσή του να προχωρήσει στο διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής, στη βάση του περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου δεν έχει γίνει γνωστό οτιδήποτε άλλο, όπως η σύνθεση της Επιτροπής και οι όροι εντολής. Επί του παρόντος τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι οι Προεδρικές εισηγήσεις για συμμετοχή στην Επιτροπή προσώπων με εξειδίκευση σε χρηματοπιστωτικά θέματα, λόγω της ιδιορρυθμίας του θέματος, και μια προσεχτική διατύπωση για το αντικείμενο. Στο πνεύμα αυτό το επιθυμητό όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά θα είναι η έρευνα να καλύπτει μεταξύ άλλων:

- Τους λόγους για τους οποίους το συνεργατικό πιστωτικό σύστημα παρέμεινε εκτός της εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ακόμα και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., παρά τις αντίθετες στάσεις τότε και για τις συνέπειες αυτής της απόφασης.

- Γιατί και πώς οδηγήθηκε ο Συνεργατισμός στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης με ευθύνη του κράτους και καταβολή ποσού ύψους 1.5 δις το 2013.

- Πότε και κάτω από ποιους όρους και με ποιες διασφαλίσεις έχουν παραχωρηθεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 7,49 δισεκατομμυρίων.

- Τυχόν μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα», καθώς και μέλη της διοίκησης και διευθυντικά στελέχη του Συνεργατισμού.

- Τη γενική διαχείριση και τυχόν πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του Συνεργατισμού, της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Εισηγήσεις που βάζουν στο κάδρο των ερευνών ευρύτερα ζητήματα που αφορούν το Συνεργατισμό και που εκ των πραγμάτων πάνε χρονικά πίσω τις έρευνες, τουλάχιστον μια 15ετία. Παρά το γεγονός ότι δεν προσδιορίζεται χρονικά η ολοκλήρωση των ερευνών από κυβερνητικές πηγές οι έξι μήνες θεωρείται ικανοποιητική περίοδος διερεύνησης της ουσίας λειτουργίας του Συνεργατικού Πιστωτικού συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση