ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

SZ: Προσβολή και για την Μέρκελ το άνοιγμα των Βαρωσίων

Η Καγκελάριος καταβάλλει προσπάθειες να μεσολαβήσει μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ωστόσο Οι προσπάθειες αυτές αναμένεται να γίνουν πολύ πιο δύσκολες, αναφέρει η εφημερίδα

ΚΥΠΕ

Με τίτλο «Οι Πρόεδροι της Τουρκίας και της Βόρειας Κύπρου ανοίγουν μια κλειστή περιοχή στο διαιρεμένο νησί της Κύπρου - μια σαφής πρόκληση», η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει πως σχεδόν κάθε εβδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος πυροδοτεί μια νέα κρίση, κάνει μια εντελώς απρόβλεπτη κίνηση, εκπλήσσει τους φίλους του -αυτή τη στιγμή έχει λίγους- τους αντιπάλους του -έχει πολλούς- και το κοινό.

Η τελευταία κίνηση του ήταν το εκ νέου άνοιγμα μιας εγκαταλελειμμένης παραλίας στη διαιρεμένη Κύπρο.

Όπως σημειώνεται «η πόλη-φάντασμα Βαρώσια ήταν από την τουρκική εισβολή το 1974 και μετά κλειστή στρατιωτική περιοχή».

Η Γερμανία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και καταβάλλει προσπάθειες εδώ και μήνες να μεσολαβήσει μεταξύ της Κοινότητας και της Τουρκίας. Ανεπηρέαστη από τη νομική κατάσταση του διχασμένου νησιού της Κύπρου, η κυβέρνηση της "Βόρειας Κύπρου", στενής συμμάχου της Άγκυρας, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ένα πρώτο τμήμα της παραλίας στα Βαρώσια θα ανοίξει και πάλι σήμερα. Όταν το ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Τατάρ, πρόσθεσε με αυτοπεποίθηση ότι το παραθαλάσσιο θέρετρο βρίσκεται «αναμφισβήτητα» στο έδαφος της "Βόρειας Κύπρου". Τα Βαρώσια είναι «εθνικό ζήτημα πέρα από όλες τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και συζητήσεις». Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και με όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό μάλλον δεν ενόχλησε τον Tατάρ. Ένιωθε δυνατός, επειδή είχε τον Τούρκο αρχηγό κράτους στο πλευρό του. Και ο Eρντογάν ισχυρίστηκε κατά την κοινή εμφάνιση ότι τα Βαρώσια είναι σαφώς μέρος της "Βόρειας Κύπρου" και μοίρασε ραπίσματα στις Βρυξέλλες: «Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είδαμε και πάλι ότι ο λαός της Βόρειας Κύπρου αγνοήθηκε. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της αδικίας».

Με αυτόν τον τρόπο ο Eρντογάν κατέστησε σαφές ότι η χώρα του πήρε στο ζήτημα των Βαρωσίων και πάλι τη θέση εκείνων στον κόσμο που στερούνται των δικαιωμάτων τους. Μετά τους επαναστατημένους Σύριους, τους Λιβύους που μαστίζονται από τον εμφύλιο πόλεμο και τους Αζέρους που διεξάγουν αυτοκαταστροφικό πόλεμο, και οι κάτοικοι της Βόρειας Κύπρου απολαμβάνουν τώρα της προστασίας της Τουρκίας –εννοείται προς το υποτιθέμενο στρατηγικό πλεονέκτημα της Άγκυρας.

Γιατί με το άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Eρντογάν και η μαριονέτα του στη "Βόρεια Κύπρο" Τατάρ προσβάλλουν όχι μόνο την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την ΕΕ. Αφότου η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πριν από λίγες ημέρες δημιούργησε την εντύπωση ότι με την πολιτική αρχή του καρότου και του μαστιγίου προσεγγίστηκε η Τουρκία σε σημαντικά ζητήματα, όπως η διαμάχη για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, η Άγκυρα διαμαρτύρεται τώρα ανοιχτά ότι η Κοινότητα κατά τη Σύνοδο Κορυφής βρέθηκε για μία ακόμα φορά «σε ομηρία» από τα μέλη της Ελλάδα και Κύπρο. Και πάλι «στέρησαν από την Τουρκία τα δικαιώματά της».

Προφανώς ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αποδέχεται ότι η χώρα του και μετά τη Σύνοδο Κορυφής συνεχίζει να απειλείται με κυρώσεις, εφόσον στείλει ερευνητικά σκάφη για αναζήτηση φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, γράφει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Η Καγκελάριος Mέρκελ, με την οποία ο Eρντογάν πραγματοποίησε πρόσφατα τηλεδιάσκεψη, θα πρέπει να αισθάνεται προσβεβλημένη από το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η Καγκελάριος καταβάλλει προσπάθειες να μεσολαβήσει μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Οι προσπάθειες αυτές αναμένεται να γίνουν πολύ πιο δύσκολες μετά το άνοιγμα των Βαρωσίων, καταλήγει η ανταπόκριση της γερμανικής ε/φ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X