ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ταλάτ: Με την πολιτική της Τουρκίας οι Τουρκοκύπριοι ξεγράφονται

Η γραπτή δήλωση του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

ΚΥΠΕ

Ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δηλώσεις του είπε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία πρόσφατα έχουν ξεγραφτεί με πρωτοφανή τρόπο οι Τούρκοι της Κύπρου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Ταλάτ ανέφερε ότι πρέπει να επιστρέψουν χωρίς χρονοτριβή στην σωστή πολιτική και ότι μόνο με την στήριξη της Τουρκίας οι Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να ενωθούν με τον κόσμο, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Είπε ακόμα ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία να χάσουν όλα τα κέρδη που απέκτησαν με κόπο στο παρελθόν και σημείωσε ότι η ομοσπονδιακή λύση σημαίνει ισότητα και όχι να γίνουν «μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους», όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της λύσης των «δύο κρατών».

Ο κ. Ταλάτ συνέχισε λέγοντας ότι, η πολιτική της «κυριαρχική ισότητας», που ακολουθείται μετά τις «προεδρικές εκλογές» και είναι αβέβαιο τι σημαίνει, ωθεί στην απελπισία όσους ονειρεύονται ειρηνική και βιώσιμη λύση, ξόδεψαν κόπο και αγωνίστηκαν για τον σκοπό αυτό και επιθυμούν ένα ωραίο και ευτυχισμένο μέλλον χωρίς πολέμους για το νησί μας.

Ανάφερε στη συνέχεια ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα δώσει μηνύματα στον κόσμο με την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, και είπε ότι αν οι δηλώσεις αυτές προκαλούν τον κόσμο, όπως αναμένεται, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, θα αρχίσουν να χάνουν λίγα-λίγα τα κέρδη τους, θα χάσουν την εικόνα που έκτισαν, θα μετατρέψουν σε αρνητική την θετική στάση των Τουρκοκυπρίων κατά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και επιπλέον αυτό θα το κάνουν αυτό με εξαναγκασμό από την Τουρκία.

Η Τουρκία παρέμβηκε στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» για να εκλεγεί ο Ερσίν Τατάρ και παρεμπόδισε ακόμα και την εκλογή ενός ηγέτη κόμματος τον οποίο δεν ήθελε, είπε ο κ. Ταλάτ και πρόσθεσε ότι η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία στον Αλί Μπιζντέν και στον Αχμέτ Τζαβίτ Αν θύμισε την απέλαση Τουρκοκυπρίων φοιτητών που έγινε κάποτε από την Τουρκία και την αφαίρεση του διαβατηρίου από τον Οζκέρ Οζγκιούρ. Ανέφερε ότι αυτό το γεγονός δηλητηριάζει τις σχέσεις τους με την Τουρκία και κλείνει εκείνο «το παράθυρό μας που ανοίγει προς τον κόσμο».

«Σχεδόν όλες οι επενδύσεις σε υποδομές γίνονται με προσφορές που ανοίγονται στην Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ξεγράφονται με πρωτοφανή τρόπο ακόμα και με την ανακοίνωση της προόδου αυτών των υποδομών εκ μέρους της πρεσβείας ή απευθείας από την Αντιπροεδρία [της Τουρκίας]», είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσθέτοντας ότι πρώτη φορά συμβαίνει στην ιστορία των Τουρκοκυπρίων να μην λαμβάνονται υπόψη οι «νόμοι» και οι «θεσμοί» τους, όπως κατά την ανέγερση του νοσοκομείου για την πανδημία και του νέου «κρατικού» νοσοκομείου.

«Το άνοιγμα του Βαρωσιού που προβλήθηκε για να μπορέσει να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας ο υποψήφιος που ήθελε η Τουρκία, όσο και αν λέγεται ότι ενεργούμε χωρίς να αγγίζουμε τις ιδιωτικές περιουσίες, είναι υποψήφιο για να παίξει με τα νεύρα των Ηνωμένων Εθνών και του κόσμου», είπε ο κ. Ταλάτ προσθέτοντας ότι «Κοντολογίς, είναι αδιέξοδος αυτή η πολύ παλιά πολιτική που χαρακτηρίζεται νέα. Υποχρεούμαστε να επιστρέψουμε πριν να είναι αργά από αυτό τον δρόμο που δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί ο κόσμος και να κερδίσουμε την διεθνή στήριξη που θα αναγκάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για λύση. Δεν μπορεί να διεξάγεται εξωτερική πολιτική με διαμαρτυρίες και καταδίκες του ενός και του άλλου καθημερινά. Πάλι, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να γίνουν πολίτες του κόσμου μόνο με την στήριξη της Τουρκίας. Δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια διεθνής σχέση και έστω και αν η Τουρκία ήταν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, μια τέτοια σχέση δεν μπορεί να θεωρηθεί διεθνής σχέση».

Η καλύτερη λύση είναι η μορφή λύσης που περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Δηλαδή η ομοσπονδία. Η ομοσπονδία δεν είναι μπάλωμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι ισότητα με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι άλλες εναλλακτικές που τίθενται θα είναι μόνο ματαιοπονία. Πρέπει χωρίς χρονοτριβή να υπάρξει επιστροφή στην σωστή πολιτική. Δεν χρειάζεται καθόλου να ριχτούμε σε περιπέτειες σε αυτό το σημείο που ήρθαμε καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση