ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ταραχή στο Εθνικό για το Σχέδιο β’

Οι ερωτήσεις Λουτ στον Πρόεδρο προκάλεσαν αναστάτωση τους πολιτικούς αρχηγούς για το μοντέλο λύσης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η πέραν των τριών ωρών συνεδρία του εθνικού συμβουλίου της Δευτέρας αλλά κυρίως οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που ακολούθησαν εξερχόμενοι του Προεδρικού επιβεβαίωσαν αυτό που λέγεται εδώ και καιρό από αξιωματούχους και γνώστες του θέματος: ότι το κυπριακό βρίσκεται σήμερα ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή του, με ιδιαίτερα στενά χρονοδιαγράμματα. Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση που είχε με την ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό ιδιαίτερα με το θρίλερ που προέκυψε με την ειρηνευτική αποστολή. Η κα Λουτ, σύμφωνα με την ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο, έκανε συγκεκριμένες ερωτήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ρωτώντας τον μεταξύ άλλων και για το αν συζητά ενδεχομένως ένα άλλο πλαίσιο λύσης. Ζήτημα που βάσει των δηλώσεών τους ταρακούνησε πολιτικούς αρχηγούς και επιβεβαίωσε πως ο Σεπτέμβρης θα είναι ιδιαίτερα καυτός και δύσκολος για το κυπριακό.

Η συνάντηση Λουτ και το μοντέλο λύσης

Την επιθυμία του να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εκεί όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα, υπογράμμισε στην κα Λουτ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως είπε στους πολιτικούς αρχηγούς . Όπως είπε τόσο στην κα Λουτ όσο και στους πολιτικούς αρχηγούς, ανταποκρίθηκε και κατέθεσε γραπτώς θέσεις έναντι και των έξι παραμέτρων που πρότεινε ο ΓΓ με το πλαίσιο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου στις δηλώσεις του εξάλλου με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος έστειλε το μήνυμα στην κα Λουτ πως αναμένει πρωτοβουλίες από τον γ.γ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν.

Το ζήτημα ωστόσο που τέθηκε κατά το εθνικό συμβούλιο είναι οι ερωτήσεις της κας Λουτ στην προσπάθεια να ανιχνεύσει τις προθέσεις και την ετοιμότητα των δύο μερών. Ρωτώντας μεταξύ άλλων για το ποια είναι τώρα η θέση της ε/κ πλευράς και τι πρέπει να γίνει, η ερώτηση που φέρεται πως ταρακούνησε το εθνικό συμβούλιο, ήταν σε ποιο πλαίσιο λύσης να γίνουν οι διαπραγματεύσεις, με τον Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίζει πως στόχος είναι η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις βάσει του πλαισίου Γκουτέρες.

Το σχέδιο β’ ως καταστροφή

Καθόλου τυχαίες και οι δηλώσεις τόσο του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και του γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με το πέρας της συνεδρίας αναφορικά με το σχέδιο β. Κληθείς ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ να πει αν υπάρχει plan Β σε περίπτωση που δεν βρεθεί το πρόσφορο έδαφος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως πρέπει να έχουμε ουσιαστικό plan A.

«Δεν υπάρχει Κύπρος Β για να υπάρχουν για εμάς σχέδια Β. Μια είναι η Κύπρος και πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα από το διάλογο να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να την επανενώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για εμένα» όπως είπε «μια είναι η Κύπρος και όπως δεν υπάρχει Κύπρος Β για εμένα δεν υπάρχουν και σχέδια Β».

Στο ίδιο πλαίσιο και η δήλωση του γ.γ του ΑΚΕΛ. «Δεν αποτελεί επιλογή κατά την άποψή μας η διαφοροποίηση του επιδιωκόμενου στόχου και δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή, διότι εάν θα τεθεί θέμα αλλαγής του στόχου λύσης του Κυπριακού, αυτό δεν θα είναι προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου κράτους αλλά προς την κατεύθυνση της λύσης δύο κρατών και μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την Κύπρο» σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού. «Και επιμένω» σημείωσε «ότι η διχοτόμηση δεν θα είναι το τέλος του δρόμου θα είναι η αφετηρία πολλών περιπετειών για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό», προσθέτοντας ότι «ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε να τεθεί προς συζήτηση ένας τέτοιος στόχος».

Σύγκρουση με Άντρο- Χριστόφια

Κατά την διάρκεια του εθνικού συμβουλίου πάντως, δεν έλειψαν και οι εντάσεις μεταξύ Προέδρου και ΑΚΕΛ. Ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να μην έπεισε την Τζέιν Χολ Λουτ για την ετοιμότητά του και διαμήνυσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως το ΑΚΕΛ-σε αντίθεση με όσα λέγονται από συνεργάτες του Προέδρου- δεν δέχεται λύση με εγγυήσεις. Ο Δημήτρης Χριστόφιας από την άλλη διαμήνυσε στον Πρόεδρο πως πολλοί πρέσβεις ενημερώνουν το ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο σχεδίου β, με τον Νίκο Αναστασιάδη να διαψεύδει κάτι τέτοιο.

Πέραν της συνάντησης με την κα Λουτ, συζητήθηκαν διεξοδικά και οι νέες εξελίξεις αναφορικά με την ειρηνευτική αποστολή (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) της οποίας η παραμονή ανανεώθηκε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως είναι η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα κατάργησής της ενώ πολιτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αλλαγής του ρόλου της. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο κατάργησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενώ προβληματισμό εξέφρασαν κι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, με πολιτικούς κύκλους να εκτιμούν πως ενδεχομένως να αποτελεί και μοχλό πίεσης στο κυπριακό.  

Μεταξύ κακών

Η ενημέρωση του Προέδρου προκάλεσε την ανησυχία μελών του Εθνικού Συμβουλίου ιδιαίτερα από τον ενδιάμεσο χώρο με πηγές να αναφέρουν στην «Κ» πως πλέον οι επιλογές είναι μεταξύ δύο κακών, όπου η πλευρά μας θα πρέπει να επιλέξει το λιγότερο κακό.

Κατά τις δηλώσεις του ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως δυστυχώς, αν κάποιος ακούσει τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, δεν μπορεί να εκφράσει την όποια αισιοδοξία ότι θα επαναρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις και αν αυτές επαναρχίσουν ότι θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Ως ΔΗΚΟ μεταφέραμε για ακόμα μια φορά τη δική μας θέση ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως Πλαίσιο συζήτησης του Κυπριακού, αλλά και από τακτικής άποψης δεν μπορεί η δική μας πλευρά να ξεκινά με τη θέση ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε. Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, θα ζητήσει ανταλλάγματα για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε και όταν μιλάμε για ανταλλάγματα, μιλάμε για περαιτέρω υποχωρήσεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας, του στρατού, των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων», είπε υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία με στόχο όχι μόνο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά να έχουν προοπτική επιτυχίας. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την θέση διεκδίκησης σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με την εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος, που είναι και η ουσία του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας μίλησε για κρισιμότητα των στιγμών που συνδέεται με νέα διεθνή δεδομένα. «Δεν εξαρτάται πλέον μόνο από εμάς η περαιτέρω πορεία του Κυπριακού και πολύ φοβάμαι ότι δεν εξαρτάται πλέον ούτε και από τη συναίνεση μας. Ελπίζω να συνειδητοποιήσουμε όλοι την κρισιμότητα των στιγμών και ελπίζω αυτή τη φορά συλλογικά, με αίσθημα υψηλής ευθύνης και αφού μελετήσουμε όλα τα σενάρια, ενωμένοι να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που μπορούν να προστατεύσουν την πατρίδα μας», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ελλοχεύουν κίνδυνοι και από την παράταση του αδιεξόδου, αλλά και ενδεχομένως μεγαλύτεροι κίνδυνοι στην περίπτωση επανάληψης μιας νέας διάσκεψης, η οποία δεν έχει καμία προοπτική επιτυχίας στη λογική ενός δίκαιου συμβιβασμού ή μιας δίκαιης λύσης.

Καθόλου τυχαία και η τοποθέτηση του Γιώργου Περδίκη για πιέσεις στην πλευρά μας. «Όταν έρχεται ο ΓΓ», είπε «και ζητά κατά την εκτίμηση τη δική μου την επόμενη κίνηση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ούτως ώστε να γίνουν οι διαπραγματεύσεις καρποφόρες στην αντίληψη του κοινού ανθρώπου επόμενη κίνηση δεν υπάρχει από την αποδοχή των όρων της Τουρκίας σε ότι αφορά τις εγγυήσεις». «Η κ. Λουτ» όπως είπε «διερεύνησε τις προθέσεις των πλευρών και είπε χαρακτηριστικά ότι η ίδια έχει πεισθεί ότι θέλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», για να προσθέσει ωστόσο πως η κ. Λουτ είπε πως αυτό δεν είναι αρκετό. Ο κ. Περδίκης σημείωσε ότι «πρέπει οι διαπραγματεύσεις να είναι καρποφόρες και συνεπώς κάποιος θα πρέπει να κάνει το βήμα της υποχώρησης.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλίκαρος υπογράμμισε πως η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, οδηγεί σε μια μη βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου μίλησε για την ανάγκη να κατατεθούν στο εθνικό συμβούλιο εναλλακτικές λύσεις πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως μοντέλου λύσης του κυπριακού.

Στο Ενέργειας οι εμπειρογνώμονες των κομμάτων

Ενημέρωση έγινε και για τις εξελίξεις στο ενεργειακό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον κ Προδρόμου έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον Υπουργό Ενέργειας σχετικά με το αυξημένο ενδιαφέρον εταιρειών συνεργατών της Κυπριακής Δημοκρατίας για δραστηριότητες στην ΑΟΖ της και για τις διαπραγματεύσεις με τους αδειοδοτουμένους εταίρους μας και την επικείμενη αξιοποίηση του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’».

Συμφωνήθηκε ότι μετά από τη γενική ενημέρωση, το επόμενο διάστημα οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν μέσω δικών τους εμπειρογνώμων εκπροσώπων να πάρουν στοιχεία και να έχουν πλήρη ενημέρωση από το Υπουργείο και τον Υπουργό.

«Το ζήτημα που αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’» όπως είπε «είναι γνωστό ότι έχει δύο πτυχές: τη διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο, και κυρίως τη διαπραγμάτευση με τις αδειοδοτημένες εταιρείες όπου έχει εκτεθεί στη συνεδρία σήμερα το διακύβευμα, και έχει συζητηθεί. Και θα συνεχιστεί ο διάλογος και θα ακουστούν οι απόψεις και των πολιτικών δυνάμεων. Είναι ζητήματα, για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με δεδομένο ότι το ενεργειακό πρόγραμμα προχωρά». Πρόσθεσε ότι «θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για την αξιοποίηση του κοιτάσματος που είναι και υπαρκτό και αξιοποιήσιμο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X