ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Τετ α τετ Νικόλα-Θεοχάρους ενόψει ευρωεκλογών

Σε συζητήσεις ανοικτού τέλους το ψηφοδέλτιο του ενδιάμεσου χώρου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Συνάντηση ενόψει ευρωεκλογών είχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος με την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Αν και δεν συζητήθηκε επί του παρόντος ενδεχόμενο κοινής πορείας των δύο μερών, καθώς το ΔΗΚΟ εδώ και καιρό ξεκαθάρισε πως θα κινηθεί αυτόνομα, έγιναν συζητήσεις για το πώς κινούνται τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου γύρω από τις επικείμενες εκλογές. Κινήσεις και διαβουλεύσεις που επί του παρόντος έχουν σκαλώσει.

Το γιασεμί σκάλωσε

Υπενθυμίζεται πως Οικολόγοι - Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη, μελετούν και διαβουλεύονται κοινή πορεία σε ένα ψηφοδέλτιο και συγκεκριμένα με τον εκδότη της Αφρίκα Σενέρ Λεβέντ. Ο κ. Λεβέντ είχε αποκαλύψει άλλωστε στην «Κ» την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος με τον εκλογικό σχηματισμό «Γιασεμί». Οι όροι που έθεσε ο κ. Λεβέντ στους Γιώργο Περδίκη, Ελένη Θεοχάρους και Γιώργο Λιλλήκα, οι οποίοι είδαν θετικά μία τέτοια κίνηση κοινής πορείας, ήταν ότι στο εν λόγω ψηφοδέλτιο δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί ούτε και πολιτικά στελέχη. Γιώργος Λιλλήκας και Γιώργος Περδίκης έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θέλουν να είναι υποψήφιοι αλλά θέλουν το ψηφοδέλτιο να είναι προϊόν κοινής διαβούλευσης και συζήτησης.

Προς το παρόν πάντως δεν έχει γίνει η όποια περαιτέρω εξέλιξη με κομματικές πηγές των τριών χώρων να επισημαίνουν πως δεν αποκλείεται και η σύμπλευση των εν λόγω κομμάτων σε περίπτωση ναυαγίου με τον κ. Λεβέντ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κομματικές πηγές του ενδιάμεσου χώρου θεωρούν πως η συμμετοχή πολιτικών αρχηγών ή άλλων προσωπικοτήτων ενδεχομένως να ενδυναμώσουν το ψηφοδέλτιο. Στο κάδρο βεβαίως δεν πρέπει να παραλείπεται και το κίνημα Ελπίδα του Στέλιου Πλατύ, ο οποίος είχε διαβουλεύσεις με τη Συμμαχία Πολιτών. Σε ένα σενάριο συνεπώς ναυαγίου με τον Σενέρ Λεβέντ δεν αποκλείεται οι εν λόγω δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου να ενώσουν τις δυνάμεις τους, συζητώντας με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Θέτοντας ακόμη και ζήτημα εκ περιτροπής έδρας την οποία έθεσε σε προηγούμενες διαβουλεύσεις ο Γιώργος Περδίκης και αποτέλεσε κόκκινη γραμμή για την ΕΔΕΚ.

Σενάριο ναυαγίου

Ερώτημα είναι κατά πόσο σε σενάριο ναυαγίου της συνεργασίας των εν λόγω δυνάμεων, υπάρχουν σκέψεις κοινής συμπόρευσης ΔΗΚΟ-Αλληλεγγύη και αν γι΄ αυτό το λόγο έγινε η εν λόγω συνάντηση. Πηγές από τις δύο πλευρές δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο με δεδομένο πως το ΔΗΚΟ θέλει αυτόνομη πορεία και όχι συνεργασία, αυτό θα συνεπάγεται υποψηφιότητα της κας Θεοχάρους –εάν η ίδια επιθυμεί επαναδιεκδίκηση- υπό την ομπρέλα του ΔΗΚΟ. Το σίγουρο είναι πως η συζήτηση των δύο πολιτικών προσώπων δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά θα συνεχιστεί όπως λέγεται το επόμενο διάστημα.

Βλέμμα στην Αναστασία

Στο ΔΗΚΟ πάντως ξεκαθαρίζουν πως οι ευρωεκλογές αποτελούν στοίχημα για το κόμμα, για να αποδείξουν πως μετά την εκλογική ήττα αλλά και την μαζική διαγραφή στελεχών, τα ποσοστά διατηρήθηκαν. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει ήδη ξεκινήσει οργανωτικές επαφές αλλά και εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες έχοντας ως στόχο ένα ελκυστικό ψηφοδέλτιο. Η υποψηφιότητα του Κώστα Μαυρίδη θεωρείται δεδομένη, ωστόσο τα βλέμματα όλων στρέφονται στο πώς θα κινηθεί η Αναστασία Παπαδοπούλου. Η ίδια όπως αναφέρουν κύκλοι από το στενό της περιβάλλον ενδιαφέρεται να δώσει τη μάχη της. Μία κίνηση ωστόσο που προκαλεί την ανησυχία αλλά και τον προβληματισμό του Προέδρου του ΔΗΚΟ ο οποίος θέλει να αποσείσει από πάνω τους τις όποιες καταγγελίες μετατροπής του κόμματος σε κλειστό κλαμπ και ευνοιοκρατίας των δικών του προσώπων.

Για το ψηφοδέλτιο βεβαίως ακούγεται το όνομα του βουλευτή Λεμεσού και εκπροσώπου τύπου του κόμματος Παύλου Μυλωνά. Μία κίνηση που θεωρείται παρακινδυνευμένη. Όχι μόνο επειδή ανέλαβε μόλις χθες χρέη εκπροσώπου τύπου, αλλά και γιατί εάν εκλεγεί αυτό συνεπάγεται με απώλεια της μίας επιπλέον έδρας που κέρδισε το ΔΗΚΟ με την προσχώρησή του. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπει ο πρώτος επιλαχόντας της επαρχίας Λεμεσού με το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών. Για το ψηφοδέλτιο ακούγονται κι άλλα ονόματα όπως του Δημήτρη Σούγλη, αλλά και του μέλους του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ Αυγούστας Φακοντή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

360: Η ασφάλεια των εργοταξίων στο προσκήνιο

«Δηλαδή αποκλείστηκε η περίπτωση αυτοκτονίας;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:39

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X