ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:05
 

Θα συσπειρώσει τον Ενδιάμεσο ο Νικόλας;

Κατακερματισμένη η Αλληλεγγύη ενώ χαμηλή κρίνεται η συσπείρωση στο ΔΗΚΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου διεκδίκησε και κατόρθωσε να είναι δεύτερο σε σειρά τοποθετήσεων στα τηλεοπτικά πάνελ, βασιζόμενο στο επιχείρημα ότι το εκλογικό ποσοστό των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, σίγουρα ξεπερνούν αυτό που έλαβε το ΑΚΕΛ στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Το ερώτημα είναι κατά πόσο το ποσοστό αυτό του 2016 διατηρείται και αν τα συνεργαζόμενα κόμματα βρίσκονται όντως πλήρως συντεταγμένα και συσπειρωμένα υπέρ της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η SYMMETRON Market Research την περασμένη Κυριακή,ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξακολουθεί να είναι δεύτερος και δη να λαμβάνει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο, με τον Σταύρο Μαλά ωστόσο να μειώνει μέσα σε ένα μήνα αρκετά την ψαλίδα. Αυτό που προβληματίζει είναι κατά πόσο ο κ. Παπαδόπουλος έχει πλέον εξαντλήσει το περιθώριο και τη δυναμική εκλογής του και αν θα μπορέσει να σταθεί αμετακίνητος απέναντι στον οργανωτικό μηχανισμό που στήνει το ΑΚΕΛ. Αυτό θα εξαρτηθεί σίγουρα από το πόσο μεθοδευμένα θα κινηθεί το ΑΚΕΛ και ο Σταύρος Μαλάς το επόμενο διάστημα αλλά σίγουρα και από το αν ο Ενδιάμεσος και δη τα συνεργαζόμενα με τον κ. Παπαδόπουλο κόμματα θα καταφέρουν να συσπειρωθούν, καθώς κάποια εξ αυτών φαίνονται επί του παρόντος κατακερματισμένα.

Στο 67% το ΔΗΚΟ

Όπως διαφαίνεται στη δημοσκόπηση της «Κ», το ΔΗΚΟ έχει επί του παρόντος συσπειρωθεί στο 67%. Ένα ποσοστό όχι αμελητέο αλλά σίγουρα όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, δεδομένου του ότι κατέρχεται ως υποψήφιος ο αρχηγός του κόμματος και όχι ένας οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος.

Ήδη το 15,2% των ΔΗΚΟϊκών φαίνεται να στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, ποσοστό που αυξήθηκε από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το 6,3% στηρίζει την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά. Οι εν λόγω διαρροές ωστόσο προέρχονται από την εσωκομματική αντιπολίτευση ή αποτελούν επιπλέον αντάρτες; Αν υιοθετήσει κανείς τη θέση των ΔΗΚΟϊκών στελεχών που οι «καρογιανικοί» δεν ψηφίζουν ΔΗΚΟ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύει περαιτέρω αντιδρώντες με την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου εντός του ΔΗΚΟ. Αναμφίβολα οι εσωκομματικές πληγές του ΔΗΚΟ ενδεχομένως να αποτελέσουν και το καίριο κτύπημα για την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου και αυτό σίγουρα προβληματίζει το εκλογικό επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου, ιδιαίτερα αν τεθεί ζήτημα πριμοδότησης του Σταύρου Μαλά όπως διαρρέεται εντέχνως από το εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Επί του παρόντος η εσωκομματική αντιπολίτευση του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν έχει πει την τελευταία της λέξη αλλά αναμένεται να κορυφώσει το επόμενο διάστημα τις αντιδράσεις της. Το σίγουρο είναι πως ο κ. Παπαδόπουλος δεν πρόκειται να πείσει την εσωκομματική του αντιπολίτευση να συνασπιστεί μαζί του αλλά στοίχημα αποτελεί αν θα καταφέρει να μειώσει τις αντιδράσεις και να επαναφέρει στη ΔΗΚΟϊκή στέγη τους αντιδρώντες. Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί το γεγονός πως για πρώτη φορά ο βουλευτής Άγγελος Βότσης ο οποίος ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο, βρέθηκε για πρώτη φορά στο τηλεοπτικό πάνελ του ΑΝΤ1 το μεσημέρι της Δευτέρας υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου.

Κατακερματισμένη η Αλληλεγγύη

Δεν είναι όμως μόνο το ΔΗΚΟ που παρουσιάζει εσωκομματικά προβλήματα. Ίσως τα μεγαλύτερα προβλήματα συσπείρωσης να παρουσιάζονται στην Αλληλεγγύη. Οι 132 Αλληλέγγυοι που στήριξαν μέσω ενυπόγραφης δήλωσης την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, είναι ενδεικτικό της συγχυσμένης κατάστασης που επικρατεί στην Αλληλεγγύη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Κ», μόλις το 33,3% των ψηφοφόρων της Αλληλεγγύης στηρίζουν Νικόλα Παπαδόπουλου, το 44,4% τον Νίκο Αναστασιάδη ενώ το 16,7% επιλέγει την αποχή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εδώ και καιρό ακούγεται η έντονη δυσφορία ψηφοφόρων της Αλληλεγγύης για την απόφαση στήριξης της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ιδιαίτερα ιδιόρρυθμη κρίνεται και η κατάσταση στο Κίνημα Οικολόγων καθώς το 34,6% στηρίζει την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, το 11,5% τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Σταύρο Μαλά, ενώ το 19,2% τον Γιώργο Λιλλήκα.

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η ΕΔΕΚ, καθώς το 61% συσπειρώνεται υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου το 16,7% υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη, το 5,6% υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά και το 8,3% υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Λιλλήκα.

Το ζήτημα Λιλλήκα

Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα κινηθεί ο Γιώργος Λιλλήκας. Μία ενδεχόμενη απόσυρση του κ. Λιλλήκα θεωρείται πως θα ευνοήσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Και αυτό γιατί ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αντλεί ένα ποσοστό από το ΑΚΕΛ μεν, αλλά παράλληλα και από τον ενδιάμεσο χώρο και ιδιαίτερα από την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι λαμβάνει από τη Συμμαχία Πολιτών μόλις το 50% ενώ το 35,7% διοχετεύεται στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ήδη το τελευταίο διάστημα ακούγεται εντόνως το σενάριο κρούσης για απόσυρση του Γιώργου Λιλλήκα από πλευράς του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου κάτι βεβαίως που διαψεύδεται και από τις δύο πλευρές με το επιτελείο του κ. Λιλλήκα να ξεκαθαρίζει ότι θα μείνει μέχρι τέλους και να εκφράζει αισιοδοξία για το αποτέλεσμα ανεξαρτήτως των δημοσκοπήσεων.

Μεγάλο το διακύβευμα

Αναμφίβολα, για κάθε κόμμα του Ενδιάμεσου ξεχωριστά αποτελεί μεγάλο διακύβευμα η συσπείρωση και το εισιτήριο β’ γύρου στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Και αυτό γιατί με την κάθοδο στον β’ γύρο, η όποια γκρίνια και δυσφορία θα κρυφτεί κάτι από το χαλί μπροστά στην προοπτική της εξουσίας. Αντιθέτως, ο ενδεχόμενος αποκλεισμός του Νικόλα Παπαδόπουλου θα εντείνει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και αμφισβητήσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα. Μία κατάσταση που είχαν ζήσει άλλωστε κάποιοι εξ αυτών το 2008 και δεν θέλουν να αναβιώσουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X