ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Θωράκιση» ενόψει διερευνητικών

Προς ψήφιση τα νομοσχέδια για 12 μίλια στο Ιόνιο και προμήθεια των Ραφάλ

Του Βασίλη Νέδου

Με κλεισμένα μια σειρά από μέτωπα τα οποία σηματοδοτούν τη βούληση του ελληνικού κράτους να προβεί σε κινήσεις που θωρακίζουν πολλαπλώς τα εθνικά συμφέροντα, προχωράει η Αθήνα στην επικείμενη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Αγκυρα, από το σημείο που αυτές σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016, σχεδόν πριν από πέντε χρόνια. Συγκεκριμένα, σε τροχιά ψήφισης από τη Βουλή βρίσκονται δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια.

Το πρώτο, που κατατέθηκε χθες, αφορά τον νόμο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, από την Κέρκυρα έως το ακρωτήρι Ταίναρο στην Πελοπόννησο. Το νομοσχέδιο θα είναι το πρώτο που θα ανοίξει τις εργασίες της Βουλής των Ελλήνων τη Δευτέρα. Η ψήφισή του από την Ολομέλεια αναμένεται τη μεθεπόμενη Τρίτη, 19 Ιανουαρίου. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται με σαφήνεια ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει από τη Βουλή και το πρόγραμμα της προμήθειας 18 μαχητικών τύπου Ραφάλ από τη Γαλλία, με σκοπό την ταχεία προώθηση και ψήφισή του στην Ολομέλεια προτού ολοκληρωθεί η επόμενη εβδομάδα. Θα εισαχθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας με τη διαδικασία του επείγοντος, με μέχρι στιγμής σχεδιασμό για την ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου. Εφόσον οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ολοκληρωθούν όπως προβλέπεται, τότε ανοίγει και το παράθυρο για τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Υπολογίζεται ότι η κ. Παρλί θα επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη του μήνα, οπότε και θα υπογραφεί η σύμβαση, ανοίγοντας και επίσημα την εποχή Ραφάλ για την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.). Ο κ. Παναγιωτόπουλος και η κ. Παρλί συνομιλούν τις τελευταίες εβδομάδες τηλεφωνικώς σε πολύ τακτικό επίπεδο, με σκοπό τον συντονισμό για την προμήθεια των Ραφάλ, αλλά και το ευρύτερο γαλλικό ενδιαφέρον για συνεργασία πέρα από τους εξοπλισμούς, κάτι που προκύπτει και από την επικείμενη αποστολή (περισσότερων) Ελλήνων στρατιωτικών στην υπό το Παρίσι ευρωπαϊκή επιχείρηση στο Μάλι.

Η διαδικασία των ΜΟΕ

Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, η Ελλάδα θα έχει κυρώσει δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια πριν από τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Με τη λήξη αυτών των εκκρεμοτήτων, η Αθήνα θα είναι έτοιμη και για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο 61ος γύρος των οποίων θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Ηδη από την Αγκυρα εκπέμπονται μηνύματα για ενεργοποίηση του διπλωματικού διαύλου, ενώ αφήνεται να εννοηθεί πως επίκειται και συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό ακριβώς την ανακοίνωση έναρξης των συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται ότι μπορεί να «ξεκλειδώσει» και η διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε στρατιωτικό επίπεδο. Ως προς το περιεχόμενο, η Αθήνα επισημαίνει ότι δεν συζητά στις διερευνητικές τίποτε άλλο πέρα από την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με την Αγκυρα να θέτει και ζητήματα τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ αυτόν τον ορισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X