ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι στοχεύει η Τουρκία με το μορατόριουμ

Τι σκέφτεται για την Κύπρο ο υπ. Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και πώς διαχειρίζεται τα πεδία άμυνας, διπλωματίας και ενέργειας

Ο Χουλουσί Ακάρ είναι ο πρώην επιτελάρχης του τουρκικού στρατού, το αστέρι του οποίου λάμπει στην τουρκική πολιτική σκηνή από την περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Έχοντας καταφέρει να αντιμετωπίσει το αποτυχημένο πραξικόπημα και προχωρώντας στη γρήγορη αναδιοργάνωση του τουρκικού στρατού, ο κ. Ακάρ ανέλαβε τα ηνία του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σήμερα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Τουρκία στα πεδία της άμυνας, της διπλωματίας και της ενέργειας.

Ο κ. Ακάρ, το τελευταίο διάστημα, συνηθίζει να στέλνει μηνύματα προς την Αθήνα και τη Λευκωσία για το επίμαχο ζήτημα της ΑΟΖ. Στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα ξεχωρίζει ένα σημαντικό μοτίβο. Ο έμπειρος στρατηγός τονίζει ότι στο ενεργειακό ζήτημα η Τουρκία από τη μία στοχεύει στη συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και από την άλλη δεν επιθυμεί να εκληφθεί το μήνυμα συνεργασίας και φιλίας που στέλνειως σημάδι αδυναμίας. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα προχωρά στην επίδειξη ισχύος σε διάφορα μέτωπα.

Για τους προσεκτικούς Τούρκους αναλυτές, το προαναφερθέν μήνυμα του στρατηγού Ακάρρίχνει φως στο μεγάλο δίλημμα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο ενεργειακό ζήτημα. Η Άγκυρα από τη μία ανυπομονεί για να ενταχθεί σε περιφερειακά ενεργειακά πλαίσια συνεργασίας και από την άλλη διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά τα πλαίσια και επιδιώκει να ανοίξει τον δρόμο για την περιφερειακή συνεργασία με τους δικούς της όρους.

Πρόταση για μορατόριουμ

Με το νέο, μεγάλο ενεργειακό δίλημματης Άγκυρας σχετίζεται το νέο ανακοινωθέν του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα της ΑΟΖ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, στον απόηχο της σύσφιξης των σχέσεων και συνεργασίας της Κύπρου με την Ιταλία, στον ενεργειακό τομέα. «Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων (των Τουρκοκυπρίων στο πεδίο της ενέργειας) είναι δυνατή είτε με απόλυτη παύση όλων των δραστηριοτήτων off-shore στοννότο του νησιού μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, είτε με τη συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019», προειδοποίησε η Άγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα. Για έμπειρους δημοσιογράφους σε ενεργειακά θέματα και Κυπριακό, όπως τον Τ/κ δημοσιογράφο Ουλάς Μπαρίς, το νέο μήνυμα της Τουρκίας είναι στην πραγματικότητα ένα κάλεσμα προς την ε/κ πλευρά για τον από κοινού άμεσο έλεγχο της έντασης στα ανοιχτά της Κύπρου. Μετά τη δημοσιοποίηση αυτού του μηνύματος, ο κ. Μπαρίς πιστεύει χαρακτηριστικά ότι «πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ε/κ πλευράς». 

Στοπλαίσιοτης συγκεκριμένης κίνησης, η τουρκική πλευρά επεξηγεί από τη δική της σκοπιά τους λόγους για τους οποίους θα υποχρεωθεί να προχωρήσει με ξεχωριστές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί άμεση συμφωνίαγια μορατόριουμ. Πρώτος:δίχως άμεση συμφωνία στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία, με απώτερο στόχο την διεκδίκηση μεριδίου στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει την πορεία της με μονομερείς ενέργειες. Δεύτερος:πριν
από την αλλαγή κλίματος στο Κυπριακό και στο ζήτημα της ΑΟΖ, την εξομάλυνση της όλης κατάστασης, η Άγκυρα δεν μπορεί να συνομιλήσει απευθείας με τη Λευκωσία. Και αυτό διότι η Τουρκία θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1963 μέχρι σήμερα, δεν εκπροσωπεί τα δικαιώματα των Τ/κ.

Time for brain storming

Ποια είναι, λοιπόν, η εικόνα που επικρατεί στο ζήτημα της ΑΟΖ, στα τέλη του Ιανουαρίου του 2020; Από τη σκοπιά της Τουρκίας υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης για να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο η ένταση σε ΑνατολικήΜεσόγειο και Αιγαίο; Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» από την τουρκική πρωτεύουσαεστίασαν: Πρώτο, στα σχέδια και τη διάθεση των συνιστωσών του άξονα που στρέφεται το τελευταίο διάστημα κατά των τουρκικών συμφερόντων, και ο οποίος παρασέρνει, σύμφωνα πάντα με την ανάγνωση της Άγκυρας, την Αθήνα και τη Λευκωσία πίσω από νέες περιπέτειες, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις νέες εξελίξεις. Σε τι στοχεύουν παράγοντες όπως μερίδα της αμερικανικής ηγεσίας, η Γαλλία και η Αίγυπτος, οι οποίοι ανταγωνίζονται την Τουρκία σε Ιράκ, Συρία, Αν. Μεσόγειο; 

Επιδιώκουν συμφωνία και συνεργασία ή στοχεύουν στην κορύφωση της έντασης με την ελπίδα ότι αργά ή γρήγορα θα στριμώξουν στην άκρη την τουρκική πλευρά; Δεύτερο, το ζήτημα της ΑΟΖ σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις που ακολουθούν στο Κυπριακό κατά την επόμενη περίοδοκαι στο οποίο εστιάζει αναλυτικά σήμερα η «Κ». Παρά τηδιακοπή του διαλόγου, τα αμφιλεγόμενα μηνύματα της Άγκυρας, την απομάκρυνση της τουρκικής πλευράς από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η τουρκική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά τις «προεδρικές εκλογές», στο Κυπριακό θα αναδυθούν νέα δεδομένα, ταοποία θα παρασύρουν τις πλευρές σε νέο κύκλο συνομιλιών. «Τότε θα ανοίξουν οι πλευρές τα χαρτιά τους», επισημαίνουν οι πηγές μας, οι οποίες προσθέτουν: «Θα κληθούμε να διαπιστώσουμε το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει στο Κυπριακό. Υπάρχει προοπτική λύσης με βάση το υφιστάμενο μοντέλο ήθα συζητήσουμε εναλλακτικέςπροτάσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο;Καιρός για brain storming γύρω από αυτά τα ζητήματα». 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Τουρκία  |  ΑΟΖ  |  Γαλλία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X