ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:14
 

Τηλεφωνική συνομιλία Ακιντζί – Λουτ με στόχο τον έλεγχο της έντασης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τ/κ ηγεσίας τονίστηκε η ξεκάθαρη στάση τους και ανασκόπησαν την κατάσταση

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το βράδυ (14/05) ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και η . Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, απ’ ό,τι φαίνεται καταβάλλει προσπάθειες για τη συνέχιση του διαλόγου και την αποφυγή της κορύφωσης της έντασης, που θα οδηγούσε σε αδιέξοδο το Κυπριακό.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Ακιντζί – Λουτ κράτησε περίπου 20 λεπτά και την είδηση για το τηλεφώνημα Λουτ έδωσε στη δημοσιότητα η τ/κ ηγεσία. Στο ανακοινωθέν της «Προεδρίας» η τ/κ πλευρά, υπενθυμίζει ότι ο γ.γ. των Η.Ε. συνεχίζει την προσπάθειά του για το Κυπριακό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε αυτήν την συνομιλία, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη γνωστή, ξεκάθαρη στάση του και ανασκόπησαν μαζί, όπως τονίζεται, με την κ. Λουτ την κατάσταση και αντάλλαξε απόψεις για τις εξελίξεις από τώρα και στο εξής.

Τα δύο σημεία που ξεχωρίζουν μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία Ακιντζί – Λουτ είναι ότι ο ΟΗΕ παρακολουθεί και καταγράφει με έντονο προβληματισμό τις εξελίξεις στα ανοιχτά της Κύπρου και δεν επιθυμεί την κορύφωση της έντασης. Δεύτερον, με απώτερο στόχο τον έλεγχο της έντασης και την επανέναρξη του διαλόγου, ο ΟΗΕ επιχειρεί να δρομολογήσει νέες στρατηγικές και φόρμουλες. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο ΟΗΕ αναμένεται να συνεχίσει να βολιδοσκοπεί τις προθέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κύριος Πρόδρομος Προδρόμου είπε, «εκείνο που γνωρίζει η κα Λουτ και που γνωρίζουμε βεβαίως και εμείς είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τοποθετηθεί προ καιρού θετικά στην εξέλιξη της πρωτοβουλίας που παίρνει η κα Λουτ εκ μέρους του ΓΓ.

Ο Πρόεδρος έχει κάνει εισηγήσεις και για το επόμενο βήμα, είναι πολύ καλά γνωστές, είτε για συνάντηση των τριών (Προέδρου, Λουτ, Τ/Κ ηγέτη) είτε για αποδοχή άλλου σχήματος με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών που συμμετείχαν και στη Διάσκεψη των ΗΕ.

Από κει και πέρα εξυπακούεται βεβαίως ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι επιθετικές ενέργειες, οι παραβιάσεις, οι πολύ σοβαρές παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία αυτή την εποχή. Κατά τα λοιπά θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις.

Το δεδομένο είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την αρχή είναι θετικά διακείμενος και έτοιμος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που δεν κατέστη δυνατόν να αρχίσουν ξανά, διότι η Τουρκία παρέπεμπε στο μετά τις ευρωεκλογές διάστημα και επειδή η τουρκοκυπριακή ηγεσία έδειχνε απροθυμία για οποιαδήποτε συνάντηση».

Μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Ακιντζί η κυρία Λουτ δεν επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Aγαπητέ ΑΚΑ, Έχετε δίκαιο αλλά αυτοί οι άνθρωποι λόγω των ανεπαρκειών του εκλογικού σώματος των ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:07

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«"...δεν βοηθά στην προσπάθεια από τη μια να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:00

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Δυστυχώς κ. Σαβεριάδη, ό,τι και να πείτε στον Άντρο Κυπριανού, δεν πρόκειται να το αντιληφθεί. Οι ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Τα μηδενικά έβαλαν φωτιά στον προεκλογικό

«O μορφασμός του Άντρου φανερώνει προβληματικό άνθρωπο. »
ΑΚΑ  |  09:19

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X