ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μοντέλο Μακρόν επιδιώκει η Δημοκρατική Παράταξη

Πιέζουν Καρογιάν για να αναλάβει την προεδρία της Κίνησης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Δεκαήμερο εξελίξεων και ανακοινώσεων θεωρείται το προσεχές για το νεοσυσταθέν κόμμα Δημοκρατική Παράταξη, μετά και από το πράσινο φως που έλαβε από Νομική Υπηρεσία και Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως όλα δείχνουν το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται δημοσιογραφική διάσκεψη όπου και θα ανακοινωθούν οι αρχές και οι θέσεις της Δημοκρατικής Παράταξης. Την δημοσιογραφική διάσκεψη, καθυστερεί όπως λέγεται η ολοκλήρωση της ιστοσελίδας, ενώ το λογότυπο είναι ήδη έτοιμο. Στόχος όπως επεσήμανε η «Κ» είναι η Δημοκρατική Παράταξη να ακολουθήσει τα πρότυπα του En Marche, του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.

Ποιοι θα ηγούνται της διαδικασίας, είναι ένα ζήτημα που συζητείται εντόνως. Όπως κατέγραψε την Κυριακή η «Κ», δεδομένη θεωρείται η ανάληψη της ηγεσίας από τον Μάριο Καρογιάν. Ο ίδιος θέλησε να κρατήσει μέχρι τώρα χαμηλούς τόνους γύρω από την όποια εμπλοκή του στη Δημοκρατική Παράταξη αποφεύγοντας ακόμα και να υπογράψει για την εγγραφή της ως κόμμα ωστόσο μονόδρομος θεωρείται πλέον η ανάληψη της προεδρίας του νέου κόμματος από τον ίδιο. Οι διαβουλεύσεις του τελευταίου μήνα κατέδειξαν πως η πλειοψηφία των στελεχών, βλέπει ως μόνη επιλογή τον Μάριο Καρογιάν για να αναλάβει την ηγεσία. Αφενός, εξαιτίας της πολιτικής του πείρας και αφετέρου γιατί μόνο ο ίδιος θεωρείται το πρόσωπο που θα μπορέσει να συγκεντρώσει υπό την ηγεσία του και τους διαγραφέντες αλλά και μία σειρά άλλων κεντρώων ψηφοφόρων κάτω από ένα σχήμα.

Η αρχική πάντως σκέψη ήταν να οργανώσει ο κ. Καρογιάν παρασκηνιακά το κόμμα, αλλά να ηγηθεί του νέου πολιτικού σχηματισμού ένα νέο πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που δεν θα θύμιζε αντιΔΗΚΟ αλλά θα αποτελούσε ένα σύγχρονο Κέντρο. Έγιναν κρούσεις σε νέα πολιτικά πρόσωπα όπως στον Μαρίνο Κλεάνθους εκτελών χρέη εκπροσώπου τύπου αλλά και στον πρώην πρόεδρο της ΝΕΔΗΚ Γιάννη Παναγιώτου, ο οποίος ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να κινηθεί εκτός ΔΗΚΟ. Κρούσεις έγιναν και στον βουλευτή Λεμεσού Άγγελο Βότση. Ο ίδιος ως βουλευτής θα μπορούσε να πλήξει καίρια τόσο κοινοβουλευτικά όσο και πολιτικά το ΔΗΚΟ, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το κόμμα του.

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις γύρω από το προφίλ του κόμματος καθώς σε δημοσιογραφική διάσκεψη τα στελέχη που βρέθηκαν από την αρχή στην πρωτοβουλία δημιουργίας νέου σχήματος θα δημοσιοποιήσουν, τις αρχές θέσεις αλλά και τα πρόσωπα γύρω από την Δημοκρατική Παράταξη. Το ποιοι θα ηγηθούν του νέου σχήματος θα ξεκαθαρίσει μεταξύ καλοκαιριού και Σεπτεμβρίου, μετά και από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και επαφών στελεχών, αλλά κυρίως μετά και την ολοκλήρωση του εκλογικού συνεδρίου του ΔΗΚΟ. Δεδομένη θεωρείται η ενεργός εμπλοκή του Μαρίνου Κλεάνθους, του Γιάννου Λακκοτρύπη, Χρίστου Φλουρέντζου και Τάκη Γαβριηλίδη.

Αν θα υπάρξουν επιπλέον μεταγραφές από το ΔΗΚΟ θα διαφανεί μετά τον Ιούνη. Το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στις αρχές και αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου, στο μοντέλο της λειτουργίας και του γαλλικού κόμματος En Marche του Εμανουέλ Μακρόν. Ένα κόμμα που η πολιτική του φιλοσοφία βασίζεται στο πάντρεμα της Δεξιάς με την Αριστερά, αλλά και η μετριοπάθεια.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X