ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 7 Ιανουαρίου οι εκλογές στα κατεχόμενα

Το ΡΤΚ στα Κατεχόμενα πρότεινε στον Τορός υποψηφιότητα

ΚΥΠΕ

Ομόφωνα πέρασε από την ολομέλεια της «βουλης» η ημερομηνία της 7ης Ιανουαρίου για πρόωρες «εκλογές»

Σε μια άλλη εξέλιξη πληροφορίες από τα κατεχόμενα κάνουν λόγω για πρόταση έκπληξη από το ΡΤΚ στον πρόεδρο του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, Φικρί Τορός να κατέλθει υποψήφιος στις επερχόμενες «βουλευτικές εκλογές» στην περιοχή της Κερύνειας, γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος.

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Αφρίκα σήμερα, αναφέρεται ότι ο κ. Τορός επιβεβαίωσε την πρόταση και θα ανακοινώσει την απόφασή του αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με την Αφρίκα, η πρόταση προς τον Τορός έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη βάση του κόμματος της αριστεράς που υπερασπίζεται τη σύγκλιση κεφαλαίου – εργαζομένων, σημειώνει η εφημερίδα. Το θέμα δημοσιεύθηκε χθες πρώτη φορά στην εφημερίδα Κίπρις, όπου ο Φικρί Τορός δήλωσε ότι η πρόταση ήρθε απευθείας από τον Τουφάν Ερχιουρμάν, τον πρόεδρο του ΡΤΚ.

Η Κίπρις γράφει σήμερα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ΚΕΕ και ΡΤΚ έχουν ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό τους υποψηφίους τους για τις «βουλευτικές» του Γενάρη. Και τα δύο αυτά κόμματα, όπως και άλλα μικρότερα, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής υποψηφίων. ΚΕΕ και ΡΤΚ θα επικυρώσουν τα τελικά ψηφοδέλτια κατά τη διάρκεια ειδικής εκλογικής συνέλευσης των εγγεγραμμένων μελών τους στις 18 Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι κάθε κόμμα που θα συμμετάσχει στις «εκλογές» του Ιανουαρίου θα πρέπει να κατέλθει με 50 υποψηφίους όσες και οι έδρες στη «βουλή».

Σύμφωνα με την Κίπρις Ποστασί, από τους 65 που έχουν υποβάλει αίτηση για υποψηφιότητα στο ΚΕΕ, υφιστάμενοι ή τέως «βουλευτές» είναι μόνο 21, με την εφημερίδα να γράφει για ποσοστό ανανέωσης του κόμματος κατά 68%.

Το αντίστοιχο ποσοστό στο ΡΤΚ, όπου υποβλήθηκαν 53 υποψηφιότητες, είναι 72%. Να σημειωθεί ότι, όπως δημοσιεύθηκε και τις προηγούμενες ημέρες, σημαίνοντα ιστορικά στελέχη του ΡΤΚ, πρώην πρόεδροι του κόμματος ή «πρωθυπουργοί» που προήλθαν από αυτό, όπως οι Σογιέρ, Γιοργκαντζίογλου και Καλιοντζού, ανακοίνωσαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι ξανά δίδοντας χώρο στους νέους για να διεκδικήσουν μια έδρα. Υποψηφιότητα δεν υπέβαλε ξανά ούτε η Σιμπέλ Σιμπέρ, «πρόεδρος» της «βουλής» σήμερα και «πρωθυπουργός» της μεταβατικής «κυβέρνησης» το καλοκαίρι του 2013. Υποψήφιοι και πάλι με το ΡΤΚ θα είναι ο νυν διαπραγματευτής των Τ/κ, Οζντίλ Ναμί, η Ντογούς Ντεριά (ο λόγος της οποίας στην ορκωμοσία της την περασμένη περίοδο προκάλεσε αντιδράσεις), ο Μπιρικίμ Οζγκιούρ (γιος του Οζγκέρ Οζγκιούρ) και άλλοι 11 νυν «βουλευτές».

Να σημειωθεί επίσης ότι σε αυτές τις «εκλογές» θα ισχύσει ο νέος «εκλογικός νόμος» όπου ολόκληρη η περιοχή στα κατεχόμενα θεωρείται ενιαία εκλογική περιφέρεια ενώ είναι επίσης η πρώτη φορά που η Λεύκα είναι χωριστή «επαρχία».

Το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες ότι παράλληλα με την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων, ετοιμάζει ένα «προεκλογικό μανιφέστο» με 17 σημεία για όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Σύμφωνα με την Αφρίκα, ο ΓΓ του ΚΚΔ, Ασίμ Ιντρίς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη Διεύθυνση ενός ιδιωτικού κολεγίου για να μπορέσει να είναι υποψήφιος του κόμματος στις «βουλευτικές εκλογές».

Στο Δημοκρατικό κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς ολοκληρώνεται σήμερα η υποβολή των υποψηφιοτήτων ενώ σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο η διαδικασία ολοκληρώθηκε για τη Λευκωσία και στους υποψηφίους δεν περιλαμβάνεται ένα παλιό στέλεχος, νυν «βουλευτής» και πρώην «υπουργός», ο Μουσταφά Αραμπατζίογλου.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του κόμματος Αναγέννησης (των εποίκων) υπό τον πρόεδρο, Ερχάν Αρικλί μετέβη στην Άγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ. Σύμφωνα με τη Χαλκίν Σεσί, ο Αρικλί δήλωσε ότι δεν πρέπει να περιμένουν «το κέφι των Ε/κ» και ενώπιον της «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, θα πρέπει να τεθούν και άλλες εναλλακτικές.

Εξάλλου αντιδράσεις προκαλεί στα κατεχόμενα η διανομή αγροτικών τεμαχίων που ανακοινώθηκε και άρχισε πριν λίγες ημέρες, σε 31 χωριά και πόλεις. Η Γενί Ντουζέν έγραψε το Σάββατο ότι οι τίτλοι που δίδονται στους δικαιούχους δεν αναγράφουν νούμερο οικοπέδου ή άλλο στοιχείο βεβαίωσης «κτηματολογίου». Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις κυρίως μεταξύ οικογενειών ή ζευγαριών που πήραν και όσων δεν πήραν αγροτικό τεμάχιο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το ΚΕΕ και την «κυβέρνηση» για προεκλογικά παιχνίδια και την Αφρίκα σήμερα σε σχόλιο στο πρωτοσέλιδό της να σημειώνει την επαναλαμβανόμενη δήλωση Ακιντζί ότι για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των Ε/κ και να διερωτάται «άλλαξε η τουρκική νοοτροπία με τον αέρα του κατακτητή να μοιράζει ακόμα γη και περιμένετε ν’ αλλάξει η νοοτροπία των Ε/κ;».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X