ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:21
 

Τούρκος βουλευτής: Η Τουρκία είναι η τελευταία που έχει φταίξιμο για το Κυπριακό

Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο, είπε ενώπιον της Ελληνικής Βουλής ο Αχμέτ Γιλντίζ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του Τούρκου βουλευτή Αχμέτ Γιλντίζ στην κοινοβουλευτική επιτροπή του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην ελληνική Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιλντίζ υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι η ευθύνη για την ένταση στις σχέσεις Άγκυρας και Αθήνας – Λευκωσίας οφείλεται σε μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις, που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές, γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες», είπε ο κ. Γιλντίζ

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα το μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας υποστήριξε ότι αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάθρακες , η εκμετάλλευσή τους θα πρέπει να γίνει μετά την επίλυση του Κυπριακού ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών. «Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία», κατέληξε.

Από την πλευρά τους τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και Κώστας Δουζίνας σημείωσαν ότι αυτά τα θέματα δεν άπτονται της ημερήσιας διάταξης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και υποστήριξαν ότι οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν λύσεις και τρόπο συμβιβασμό, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα, ο κ. Δουζίνας σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και πως όταν γίνει η εξόρυξη και εκμετάλλευση τα κέρδη θα πάνε «σε κυρίαρχο ταμείο, μέρους του οποίου θα πάει στον κυπριακό παράγοντα μιας ενωμένης Κύπρου. Οι δύο λαοί δεν έχουν κάτι να τους χωρίσει. Οι πολιτικές εξουσίες έχουν τις διαφορές», κατέληξε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, πάντως, Οσμάν Ασκίν Μπακ σημείωσε ότι μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία θα σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών. «Έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω στο μέλλον θα έχουμε πιο αισθητή πρόοδο. Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο και να έχουμε περισσότερες επισκέψεις. Σήμερα γευμάτισα και με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε επίλυση των διαφορών μας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Το Εδιμβούργο προειδοποιεί τον Τζόνσον με νέο δημοψήφισμα

«Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας θα μπορούσε να το πει λακωνικά και Ελληνικότατα "Έσσεται Ήμαρ"»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:01

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X