ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουσκ-Γιούνκερ: Η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο

Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να κρατήσουν κανάλια επικοινωνίας

ΚΥΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμοί της ζήτησαν από την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Τουρκία, να επισπεύσει την απελευθέρωση Ευρωπαίων πολιτών και να τερματίσει σύντομα το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στο έδαφός της, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, υποσχόμενοι επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια για το προσφυγικό και διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, υπό όρους.

Σε μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε και από τους τέσσερις συμμετέχοντες (Γιούνκερ, Μπορίσοφ, Τουσκ και Ερντογάν) ως θετική, οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για διατήρηση των στρατηγικών σχέσεων, να κρατήσουν τα κανάλια της επικοινωνίας ανοικτά, να βελτιώσουν τον μεταξύ τους διάλογο και να εμπλακούν σε μια διαδικασία επίλυσης των όποιων προβλημάτων. 

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Τουσκ, ξεκάθαρα μετέφερε στην τουρκική πλευρά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξηγώντας κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της Συνόδου πως «οι καλές διμερείς σχέσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν επίσης σημαντική δέσμευση στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης».

«Χαιρετίζουμε τη θετική πρόοδο τους τελευταίους μήνες με ορισμένα κράτη μέλη μας, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά, μεταξύ άλλων, με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο καθώς και με την κράτηση πολιτών της ΕΕ», ξεκαθάρισε ο Τουσκ και προσέθεσε: «η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται ενωμένη πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά το δικαίωμά της να διερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

«Αυτό είναι σημαντικό και ενόψει του κοινού στόχου μας για την επιτυχή επανένωση της Κύπρου προς όφελος και των δύο πληθυσμών της νήσου, της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ.Γιούνκερ, αφού επεσήμανε πως είναι ο θεματοφύλακας της διατήρησης ανοιχτής της διαδικασίας υποψηφιότητας της Τουρκίας για μέλος της ΕΕ, επεσήμανε στον Ερντογάν τις υποχρεώσεις της χώρας του να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «για τα υπόλοιπα, πρέπει να σας πω ότι είμαι  είμαι ρομαντικός, νοσταλγικός, λίγο λυπημένος για την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Για χρόνια υποστηρίζω τη φωνή, τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναπτυχθεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει άλλη απόφαση παρά να υποσχεθούμε ότι θα διασφαλιστεί η προσχώρηση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν ευθέτω χρόνω», σημείωσε και διευκρίνισε: «είμαι εναντίον αυτής της απλής, επιφανειακής, μερικές φορές δημαγωγικής και λαϊκιστικής ιδέας ότι θα πρέπει να σπάσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία».

Ξεκαθάρισε δε ότι «είμαι ο εγγυητής της συνέχισης των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την Τουρκία και είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι προσπάθειες και από τις δύο πλευρές: η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα κράτη μέλη της ΕΕ - θέλω να μιλήσω για την Κύπρο και θέλω να μιλήσω για την Ελλάδα», τονίζοντας ότι «αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε έναν πολλά υποσχόμενο δρόμο του μέλλοντος».

Έκκληση για αποφυλάκιση των Ευρωπαίων πολιτών και των Ελλήνων στρατιωτών

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ πραγματοποίησε μάλιστα και δημόσια έκκληση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, επιχειρηματολογώντας για το θέμα της άρσης του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοεί απόλυτα ότι η Τουρκία πρέπει να υπερασπιστεί τα θεσμικά της όργανα. Η υπεράσπιση των τουρκικών θεσμών είναι η ευρωπαϊκή υπεράσπιση των τουρκικών και ευρωπαϊκών θεσμών». 

Σημείωσε ότι «και η απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2016 ήταν ένα εθνικό τραύμα. Ήμασταν από τους πρώτους που επέδειξαν αλληλεγγύη», είπε ο Γιούνκερ εξηγώντας ότι «η ΕΕ έλαβε θέση κατά του πραξικοπήματος πριν φανεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

Διευκρίνισε όμως ότι «τώρα όμως πιστεύουμε ότι τα τουρκικά θεσμικά όργανα, χάρη στις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί, είναι αρκετά ισχυρά ώστε να σταματήσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα ζητούσαμε από την Τουρκία να εξετάσει εκ νέου τη φυλάκιση δημοσιογράφων».

«Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο έθνος, μια ισχυρή δύναμη στο εσωτερικό της χώρας και εκτός της χώρας, κι έτσι νομίζω ότι ακόμα και  για τους Έλληνες στρατιώτες πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση αυτού του προβλήματος σύντομο χρόνο», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ και κατέληξε λέγοντας ότι «συνοψίζοντας, αυτή ήταν μια σύνοδος μικτών συναισθημάτων, αλλά όχι μικτών μηνυμάτων. Ήταν μια καλή συνάντηση, διότι - καθώς αυτή είναι η φυσιολογική αρχή μεταξύ των μεγάλων δημοκρατιών - μπορούσαμε να μιλήσουμε με κάθε ειλικρίνεια και ανοιχτό πνεύμα. Σας ευχαριστώ, Πρόεδρε Ερντογάν, για την παρουσία σας εδώ. Θα έχουμε - όπως είχαμε στο παρελθόν - πολλές, πολλές συναντήσεις για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης. Νομίζω ότι η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθούν από κοινού».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, της αποκατάστασης της ομαλότητας, ο Πρόεδρος Τουσκ σημείωσε: «ως υποψήφια χώρα της ΕΕ, η Τουρκία δεσμεύτηκε να αναπτύξει και να υποστηρίξει τα υψηλότερα πρότυπα δημοκρατίας».

«Κατανοούμε την ανάγκη της Τουρκίας να χειριστεί αποτελεσματικά την ασφάλειά της μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που υπέστη», είπε ο Τουσκ και τόνισε ότι «ανησυχούμε όμως ότι ορισμένες από τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους υπονομεύουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου στην Τουρκία».

«Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να συνεργαστεί με το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία και η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει», είπε και συμπλήρωσε πως «είχαμε επίσης μια συζήτηση απόψε το βράδυ για να συνεργαστούμε στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε σχέση με τους ξένους τρομοκράτες μαχητές έναν άλλο τομέα στον οποίο μοιραζόμαστε σημαντικά συμφέροντα ασφαλείας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση