ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:51
 

Χαμπιαούρης: Η κυβέρνηση στηρίζει προσπάθειες όπως ο Μαραθώνιος Λάρνακας

Ο Υπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μεγάλη γιορτή που αναδεικνύει τη πόλη του Ζήνωνα ως αθλητικό κέντρο παγκόσμιας»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η κυβέρνηση στηρίζουν προσπάθειες όπως ο Μαραθώνιος Λάρνακας, ανέφερε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Χαμπιαούρης.
 
Σε δηλώσεις του στην τελετή εκκίνησης του 2ου Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας και του 1ου Πράσινου Μαραθώνιου της Κύπρου, ο Υπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μεγάλη γιορτή που αναδεικνύει τη πόλη του Ζήνωνα ως αθλητικό κέντρο παγκόσμιας ακτινοβολίας και κύρους. Πρόκειται για μια εκδήλωση που συνδυάζει το αθλητικό ιδεώδες με την κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά μαζί με την καλλιέργεια και ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η κυβέρνηση γενικότερα στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες και θα σταθούμε αρωγοί σε παρόμοιες διοργανώσεις. Θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αναβαθμίσουμε και να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη προσπάθεια».
 
Πρόσθεσε ότι «παιδιά και άτομα κάθε ηλικίας συμμετέχουν σ’αυτόν τον αγώνα και εύχομαι να καθιερωθεί αυτός ο θεσμός γιατί είναι για το καλό του κάθε ενός από μας, για το καλό της Λάρνακας και για το καλό της πατρίδας μας. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στους συμμετέχοντες και σε όλους όσοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια».
 
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη δήλωσε ότι «ο 1ος Πράσινος Μαραθώνιος που πραγματοποιείται σήμερα, δημιουργεί συνέργειες για πολύ σημαντικά θέματα, όπως τον αθλητισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό αφού βασίζεται στην εθελοντική προσφορά για τη διοργάνωση του. Ο Μαραθώνιος Λάρνακας έχει και το ανθρωπιστικό του κομμάτι αφού στηρίζει ΜΚΟ όπως το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα και το Hope for Children που συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων».

Πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει να δημιουργούμε εκδηλώσεις και δράσεις που αγκαλιάζουν την κοινωνία των πολιτών και συμβάλουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η αθρόα προσέλευση και συμμετοχή πολιτών από την Κύπρο και αρκετές χώρες του εξωτερικού στο Μαραθώνιο, αναδεικνύουν και την επιτυχία του».
 
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, υπό την αιγίδα της οποίας έχει τεθεί ο 1ος Πράσινος Μαραθώνιος της Κύπρου, χαρακτήρισε «σημαντικό γεγονός» τη διοργάνωση του Μαραθωνίου γιατί όπως εξήγησε «για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Κύπρο ένας κώδικας για πράσινη αθλητική διοργάνωση. Αυτό έγινε και πέρσι πιλοτικά στη Λάρνακα, αλλά φέτος αρχίζουμε πιο οργανωμένα σε μια κοινή προσπάθεια του Γραφείου Περιβάλλοντος, του ΚΟΑ και του ΤΕΠΑΚ».
 
Πρόσθεσε ότι έχει ληφθεί «πρόνοια και διαδικασίες για τη διαχείριση των αποβλήτων, τις μετακινήσεις ακόμα και τη διαχείριση του ρουχισμού των αθλητών. Θα υπάρχουν δεδομένα ούτως ώστε να έχουμε συγκρίσεις για την επόμενη χρονιά» είπε και σημείωσε πως «από χθες άρχισε και η Εβδομάδα Μείωσης των Αποβλήτων. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Τμήμα Περιβάλλοντος υπάρχει δράση για μείωση του πλαστικού μίας χρήσης και αργότερα θα γίνει στις καφετέριες της παραλίας των Φοινικούδων, διανομή με stainless steel καλαμάκια που είναι επαναχρησιμοποιούμενα».  
 
Εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος η Λειτουργός Ναταλία Γεωργίου ανέφερε ότι «στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων που ξεκίνησε στις 17 και θα ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου, προωθούμε με άλλους φορείς, δράσεις για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των περισσευούμενων φαγητών με τίτλο «Τέλος στα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης» και «Μαγειρεύω και δεν πετώ». Το Τμήμα Περιβάλλοντος καλεί όλες τις επιχειρήσεις, καφετέριες και καφεστιατόρια που προσφέρουν ροφήματα σε πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης, να εφαρμόσουν νέες τακτικές για μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών αυτών».
 
Εξήγησε επίσης ότι μέσω της δράσης «Μαγειρεύω και δεν πετώ» το Τμήμα Περιβάλλοντος «καλεί όλες τις Σχολές μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής, δημόσιες και ιδιωτικές, τις εκπομπές μαγειρικής των τηλεοπτικών καναλιών, εστιατόρια και ξενοδοχεία να ενδιαφερθούν και να εντάξουν στα πλαίσια της διδασκαλίας, των εκπομπών και των μενού τους νέες τακτικές για μείωση των τροφίμων που πετάγονται».
 
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μεγάλη μέρα γιορτής για τη πόλη αφού χιλιάδες κόσμου, οικογένειες, παιδιά και ξένοι επισκέπτες χαίρονται τις ομορφιές της Λάρνακας. Είναι σημαντικό ότι με την διοργάνωση του Μαραθωνίου προωθούμε και τον αθλητισμό που είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχουν απομείνει, για την υγεία μας και για τους νέους, αφού είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο για να κάνουμε σωστούς, υγιείς και σωστά σκεπτόμενους ανθρώπους μακριά από όλα αυτά που καταστρέφουν τα όνειρα τους».
 
Πρόσθεσε ότι φέτος «είναι μαζικότερη η συμμετοχή των αθλητών και του κόσμου κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Φέτος οι συμμετέχοντες είναι γύρω στις οκτώ χιλιάδες άτομα από 40 περίπου χώρες μεταξύ των οποίων η Αργεντινή και η Ινδία. Μαζί με τα παιδιά υπολογίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο θα είναι περίπου δέκα χιλιάδες άτομα, σε αντίθεση με πέρσι που η συμμετοχή έφτασε στις 4 χιλιάδες άτομα.
 
Προσδοκούμε, συνέχισε ο Δήμαρχος «με την διοργάνωση του Μαραθωνίου να φτιάξουμε ένα θεσμό για τις επόμενες δεκαετίες για την πόλη, ένα θεσμό που θα είναι μια μεγάλη γιορτή, προωθώντας τον αθλητισμό τόσο για την Λάρνακα όσο και για την Κύπρο».
 
Σημειώνεται ότι ο Μαραθώνιος ξεκίνησε με τον μαραθώνιο μήκους 42 χιλιομέτρων, ακολούθησε ο ημιμαραθώνιος μήκους 21 χλμ, ο αγώνας δρόμου 10 χλμ, ο αγώνας των πέντε χιλιομέτρων εταιρικός και ατομικός και ο McDonald’s  Kids Race & RMHC Fun Race μήκους ενός χιλιομέτρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X