ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαραλαμπίδου: Το Κυπριακό παραμένει ηχηρό παράδειγμα παράνομης εισβολής και κατοχής

Η κ. Χαραλαμπίδου επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει στη διεθνή ατζέντα ως ηχηρό παράδειγμα παράνομης εισβολής, κατοχής και κατάφωρων παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ανέφερε η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Μιλώντας κατά τις εργασίες της 17ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), στη Μπισκέκ, η κ. Χαραλαμπίδου επαναβεβαίωσε εξάλλου την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η βουλευτής πήρε μέρος σε συζήτηση, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Μεσογειακού Φόρουμ του ΟΑΣΕ, με θέμα «Γεωπολιτική της Κεντρικής Ασίας και της Μεσογείου: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις σε σχέση με το Μεταναστευτικό, το Εμπόριο και το Περιβάλλον».

Στην παρέμβασή της τόνισε παράλληλα ότι στόχος παραμένει η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία θα απαλλάξει τη χώρα από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, τους εποίκους και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και η οποία θα εγγυάται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Μιας λύσης, συνέχισε, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, η κ. Χαραλαμπίδου επανέλαβε τη διαβεβαίωση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος της Κύπρου θα καταστεί επωφελής, τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους, μετά τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης για επίτευξη συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας και όχι ως πρόσχημα, προκειμένου η Τουρκία να προαγάγει τους αναθεωρητικούς στόχους της όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα, σε βάρος της Κύπρου, ασκώντας διπλωματία των κανονιοφόρων και χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκύπριους ως άλλοθι, τόνισε η Κύπρια βουλευτής.

Υπογραμμίζοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου, ως παράγοντα ασφάλειας και ενεργειακό κόμβο, προς εξυπηρέτηση των στόχων της διαφοροποίησης των ενεργειακών οδών και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι οι σημαντικές ανακαλύψεις ενεργειακών κοιτασμάτων πρέπει να αναπτυχθούν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, οι οποίες θα είναι επωφελείς για τον κυπριακό λαό και την ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενη εξάλλου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, η κα Χαραλαμπίδου στηλίτευσε την επικρατούσα κατάσταση στα Παλαιστινιακά εδάφη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Υεμένη, ως ενδεικτικά παραδείγματα ξένων παρεμβάσεων και προώθησης γεωπολιτικών συμφερόντων εκ μέρους ισχυρών χωρών.

Αναφορικά με τις προσπάθειες για διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε τέλος την ανάγκη επικράτησης της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, έναντι του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Το ΑΚΕΛ με προδοτικο τροπο χρησιμοποιηται ως δουρειος ιππος των τουρκων για να μπουν στην ευρωπη να ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Δυστυχως το ΑΚΕΛ, με ακομη μια προδοσια, βαζει τους τουρκους συνιδιοκτητες, χωρις λυση, στην ελευθερη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:36

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Δυστυχως το ΑΚΕΛ, με ακομη μια προδοσια, βαζει τους τουρκους συνιδιοκτητες, χωρις λυση, στην ελευθερη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:35

Ολοταχώς σε ύφεση οδεύει η Τουρκία

«Κάποιος κάποτε είπε στον σουλτάνο της Τουρκίας, `έσσεται ήμαρ`! Θα πρέπει κάποιος να του εξηγήσει ...»
ΑΚΑ  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X